Exploring Sithonia


We came home today from Greece after a week spent in Sarti! We've been to Sarti for the second time - but this time we didn't just relaxed on the beach while sipping on a cocktail the whole time but rented a scooter and explored the east coast of the Sithonia peninsula.


We rented the scooter at the Sassos Motorbike rentals. We had to pay only 15€ for a day! A normal driving licence was enough for the rental and we both could sit on the same vehicle but we couldn't leave the peninsula (we didn't even want to leave it so no problem). We only had to pay approx. 9-10 euros for gasoline and it was more than enough for our little roadtrip. We even got a coupon to the beach bar named Zanzibar for two glasses of wine! The roads were a bit steep and muddy sometimes so I would be lying if I said that I wasn't scared. Oh and they gave us a map too at Sassos on which they marked the small secluded beaches and coves that are worth a visit!

Our first stop was Manassu beach which is approx. 20 kilometers north from Sarti. A white and blue coloured sign will help and guide you next to the main road so you couldn't miss it! The downhill road was really steep though I was scared that we'll fall down but fortunately we arrived safely to the shore. Manassu is famous for its wonderful beach bar where they organize weddings and another events as well (check out their Facebook page for more photos). Manassu has a mostly pebbly beach with beautiful surroundings and landscapes!

Our next stop was Armenistis beach which is a bit closer to Sarti than Manassu was. It's basically a camping and a you have to pay for the entrance but the 'receptionist' was extremely kind and when we told him that we only want to stay for 1 or 2 hours he let us inside for free. The whole day ticket costs 3-4 euros if I remember well. The beach is sandy and the water here has an amazing colour of turquoise.

At the end of the day we discovered one of the best places we've seen during this trip: Goa beach. This beach is approx. 3-4 kilometers south from Sarti. The road leading down to the beach is crazy I screamed and prayed until we reached the parking lot :D It was totally worth it! The beach bar here has quite reasonable prices (7 euros for a cocktail and a snack) and if you are hungry you can choose from a selection of burgers and other fast food. But what's the best here is the music! I admit it that I had no idea before what goa music is like, but I really loved it! So relaxing... The waves of the sea, the warmth of the sun and the goa music - I just can't put this feeling into words.

There are several small beaches between Sarti and Goa beach and beautiful rock formations and small caves and grottoes too. If you are into sea kayaking I highly recommend to join a kayak tour from Sarti (it's called Goa kayak tour and it costs about 22€ per person). With kayak you can explore the small caves!

On the second day of our scooter rental we went to Vourvourou (such a cute name, isn't it?), and relaxed on the beautiful beach named Karidi. This is a smaller beach with fine sand and beautiful, turqouise, shallow water so it's ideal for families with little children.

And what to do in Sarti if you finished exploring the beaches and towns nearby? Watch the sun rising above the Athos mountain at least once... We arrived to the beach half an hour before the sunrise and the sky had a beautiful, deep purple color. It's a magical experience when nature showed me all of my favourite colours just in a couple of minutes. The old town of Sarti and the main square are also evry cozy, especially in the evenings. And if you go a bit further from the center you can find some secluded little beaches instead of the crowded beach bars. You can choose from several organized excursions and boat tours as well - I suggest you to visit the Orange beach! The water is crystal clear there and it's an ideal spot for both sunbathing and snorkeling.






Ma délben értünk haza Viktorral Görögországból, és bár azt hiszem, pihennem kellene, nem bírtam ki, hogy ne osszak meg veletek néhány jól sikerült fotót még ma! Második alkalommal jártunk Sartin, de most nem döglődtünk egy hétig a napon, hanem robogót is béreltünk, és bejártuk a félsziget keleti partszakaszát.

A Sassos Motorkölcsönzőben 15 euróért bérelhetünk ki egy napra egy robogót. B kategóriás jogosítvány elég hozzá, de nem hagyhattuk el vele a félszigetet (nem is akartuk persze). A benzint is nekünk kellett állni a 15 eurón felül, de elég volt 5 litert tankolni (kb. 9-10 euró), azzal 80-100 km-t meg tudtunk tenni. Na de nem is ragozom tovább azt, amihez nem igazán értek, a robogó kiválasztását is mindig Viktorra bíztam, és természetesen ő is vezetett végig, én csak egy fotó erejéig mertem ráülni egyedül :D A kölcsönzésért cserébe kaptunk egy lefogyasztható kupont két pohár borra a Zanzibar nevű helyen; a robogó is nagyon jól bírta a meredek emelkedőket és a lejtőket (amik néha halálosan ijesztőek voltak), szóval csak jókat tudok mondani a Sassosról. Ja, és bónuszba még kaptunk egy nagyon hasznos kis térképet is, amin minden apró öböl be volt jelölve!

Az első napon, egy kis pihenő után a legelső megállónk Manassu volt - ezt a strandot Sartitól kb. 20 kilométerre, északra találhatjuk meg, fehér táblán kék betűvel ki is van írva, hol kell lefordulni. A lefelé vezető földút(!) igencsak meredek, kapaszkodtam és visítoztam, amíg Viktor és a robogó mindkettőnket lejuttatott épségben a partra. Manassu leginkább a csodás beach bar miatt híres, gyakran szerveznek ide esküvőket is (itt megnézhetitek a facebook oldalukat, egyszerűen mesések a képek). A strandtól viszont annyira nem voltunk elragadtatva, mert nagyon kavicsos-sziklás, de a hangulat és a táj - az varázslatos.

A következő megállónk Armenistis volt, ami már közelebb van Sartihoz néhány kilométerrel. Ez lényegében egy camping, és a szabad strandig a bejárattól (vagyis a parkolótól) kb. 500 métert kellett volna sétálni... De a "recepciós" nagyon kedves volt, azt mondta, egy órára bemehetünk ingyen a kempingen keresztül is. Nagyon cukik ezek a görögök :) Egyébként az egész napos belépő ide 3 vagy 4 euró lett volna, de úgysem akartunk itt több órát tölteni. Armenistis tengerpartja már homokos volt, a víz pedig elképesztően türkizkék.

A nap végén eljutottunk az egyik legjobb helyre, ahol a nyaralás alatt jártunk, ez pedig nem más, mint Goa Beach. Ez a strand Sartitól délre található, körülbelül 3-4 kilométernyire. Az ide levezető út is gyilkos volt, semmi korlát, csak a szakadék mellettünk, és a meredek földút alattunk... Végig imádkoztam, míg le nem értünk, de nagyon megérte! A bárban egészen elfogadható áron kínálják az italokat (egy-egy koktélt ittunk, 7-7 euróba kerültek, és kaptunk mellé finom rágcsálnivalót is), és aki megéhezik, hamburgert és egyéb gyorsételeket is vehet. De ami a legjobb itt, az a zene... Bevallom, eddig nem is nagyon tudtam, mi az a goa zene, de nagyon megtetszett. Ezt a hangulatot, ami itt van, szavakkal le se tudom írni. A tökéletes relaxáció állapota.

Sarti és Goa Beach között több kicsi strand van, de ami a legjobb: gyönyörű sziklák és apró barlangok. Az aktív pihenést keresőknek ajánlom figyelmébe a Goa kajaktúra nevű fakultatív programot, ami Sarti Beachről indul, és (ha jól emlékszem) 22 €-ba kerül. Kajakkal a kis barlangokba is be lehet evezni, mi ezt sajnos nem próbáltuk ki.

Robogóval eljutottunk Vourvourou-ig (hát nem cuki neve van?) - itt található a Karidi Beach nevű gyönyörű strand. Ez a strand egyszerűen hihetetlen volt, olyan finom homokos volt a tengerpart, amilyet eddig még életemben nem láttam, és azt hittem, ilyen csak a trópusokon létezik! A víz is gyönyörű, türkizkék volt, és elképesztően sekély, körülbelül tíz méter után ért csak derékig - így nem is meglepő, hogy főleg kisgyerekes családokkal találkoztunk. Az egyetlen szépséghibája, hogy a víz tele volt mindenféle hínár-maradvánnyal, bár lehet, hogy a hatalmas vihar miatt, ami előző éjszaka tombolt.

Na és mit lehet még csinálni Sartiban, ha épp nem a környéken csatangoltok? Legalább egyszer érdemes megnézni, amint a felkelő nap kiemelkedik az Athos hegy hajnali fényekben fürdő sziluettje mögül. A napfelkelte előtt fél órával érkeztünk a partra, ekkor az ég már gyönyörű, lilás árnyalatokban pompázott. Csodálatos élmény, röpke tíz perc alatt az összes kedvenc színemet felvonultatja a természet. De a picike "óvárosi rész" és a főtér környéke is nagyon hangulatos, ha pedig messzebb merészkedtek, egy kisebb kikötő, és több érintetlen (gyakran nudista) partszakaszt is találtok a zsúfolt beach barok helyett! Többféle hajókirándulás közül is választhattok, a Narancspartra mindenképpen érdemes elmenni! A víz kristálytiszta, snorkelezésre is alkalmas.





Have you ever been to Sarti?


Comments