Reliving my childhood memories in Lillafüred


It's likely that we are not going to travel abroad in the second half of the year and I can't help but feel a bit sad about this (especially after a well-traveled spring). But we have to save money for future plans. Viktor bought his first car so we decided to visit a few places nearby where we have never been to, or we were children when we last visited them. Lillafüred is such a place for me: although it's pretty close to Debrecen I've only been there once, when I was 7 years old. Now we spent a Sunday there and it was more beautiful than I remembered.

It's weird to revisit places that I've only seen as a little girl. I think every experience is different for a child - everything was bigger and more exciting for my 7-year-old self. Obviously because I hadn't seen anything from the world back then.

We really enjoyed our day here. Fortunately we arrived early enough to avoid the crowds in the free parking lot (you can find it on the Vásárhelyi István promenade). If you park your car closer to the center you have to pay for it so I suggest you to arrive as soon as possible. This is also the best chance to have a few minutes alone at the waterfall and take some really cool photos! Despite the fact that this waterfall is not a natural one (it was built during the construction of the Hotel Palota), it is quite beautiful. Make sure to have your tripod and ND filter with you if you want to take some long exposure photos.

Unfortunately we didn't visit St. Stephen's Cave and Anna Cave this time. I visited both of the caves with my parents almost 20 years ago (God, I feel old! :D) but I don't really have any memories of them. The admission ticket for adults costs 1 500 HUF and you can buy your tickets in advance online - here for the St. Stephen's Cave and here for the Anna Cave. It's really interesting that the latter one is a limestone cave and it is unique not only in Hungary but in the whole world since it's one of the six limestone caves in the world that are open to visitors. It's worth to visit the caves in the summer heat: both of them have a constant temperature (around 10 degrees in Celsius).

When in Lillafüred you have to rent a boat and spend a little time floating on the Lake Hámori. It's 500 HUF per person for half an hour and I think this time is totally enough to admire the beautiful building of the Hotel Palota in the background. It's also worth to take a walk around the lake - you can do it in less than an hour at a comfortable pace. We had lunch in the Molnár Csárda nearby but the restaurant in front of the hotel has a (bit more expensive) daily menu offer as well. If you like fish, you may want to try the local trout, grilled or fried.

After lunch we went to try the chairlift. This place wasn't there in my childhood, it was built in 2015. The ride is long enough to enjoy the spectacular view so if you like sitting above the trees and listening to nothing but the song of wild birds (just like I do!!!) then this is the place for you. The chairlift is continuously running every day between 10 am and 6 pm but there are also some maintenance days when it's closed (you can find more about the exact dates on their website). We paid 1 500 HUF for an adult roundtrip ticket. You can buy tickets directly at the entrance of the chairlift, or at the entrance of the sports and adventure park nearby where you can also park your car free. On the top of the hill there is a small snack bar where you can eat or drink something and relax a bit before you go back.

I think Lillafüred is a pretty place but 'it can be done' in just one day so if you are planning to spend a whole weekend in the area I suggest you to visit the Cave Bath of Miskolctapolca or the Castle of Diósgyőr.




Az év második felében nem valószínű, hogy bárhová is el tudnánk utazni, és ez különösen érzékenyen érint egy viszonylag jól átutazott tavasz után :D Viktor közben megvette élete első autóját, így kitaláltuk, hogy legalább ezen a nyáron lesz akkor alkalmunk bejárni pár olyan helyet a környéken, ahol még soha nem jártunk, vagy gyerekkorunkban voltunk ott utoljára. Ilyen volt Lillafüred is, ahol egy vasárnapot töltöttünk, és ami egyébként szebb, mint amilyenre emlékeztem.

Nagyon furcsa érzés újralátogatni olyan helyeket, ahol kislányként, a szüleimmel jártam utoljára. Szerintem teljesen máshogy élünk meg egy élményt gyerekként, mint felnőtt fejjel. Valahogy minden nagyobb, izgalmasabb, vadregényesebb volt a 7 éves énemnek - nyilván, mert addig körülbelül semmit nem láttam még a világból. 

Ettől függetlenül nagyon élveztük az itt töltött napunkat. Szerencsére korán érkeztünk, reggel 9 körül, így még pont volt helyünk a Vásárhelyi István sétányon lévő ingyenes (és pici) parkolóban. Messzebb már fizetni kell a parkolást, így hát érdemes minél hamarabb érkezni, már csak azért is, mert így el tudod kerülni a tömeget a vízesésnél. Először mi is ezt néztük meg, és bevallom, kellemesen csalódtam. Annak ellenére, hogy mesterséges vízesésről van szó (a palotaszálló építésekor alakították ki, eredetileg a Szinva-patak egyenesen a Hámori-tóba torkollott), egészen látványos. Ha szeretnétek izgalmas képeket csinálni, akkor készüljetek állvánnyal és esetleg ND szűrővel is (bár én nem használtam az enyémet). A vízesés felső részénél a korlátoknál kis lakatfalat alakítottak ki.

Sajnos a Szent István barlangba és az Anna-barlangba nem mentünk be, és bár gyerekkoromban mindkét helyen jártam a szüleimmel, az emlékeim sajnos eléggé hiányosak. Mindkét barlangba 1500 Ft-ba kerül a felnőtt belépő, és akár online is tudsz jegyet venni, a Szent István barlangba ide kattintva, az Anna-barlangba pedig itt. Utóbbiról érdekesség, hogy mésztufabarlang, és világviszonylatban is egyedülálló, ugyanis az egész világon csak hat hozzá hasonló barlang látogatható. Már csak azért is megéri nyaranta befizetni egy tárlatvezetésre, hogy a nagy hőségben lehűlj kicsit, ugyanis mindkét barlangban 10 fok körüli az állandó hőmérséklet.

Ha Lillafüreden jársz, valószínűleg előbb-utóbb úgyis a Hámori-tavon kötsz ki: a csónakázás 500 Ft-ba kerül fél órára fejenként, és szerintem ennyi idő bőven elég is ahhoz, hogy kicsit a vízen ringatózz és megcsodáld messziről a kastélyszálló gyönyörű épületét. A tó körül is megéri tenni egy sétát: kényelmes tempóban is kevesebb mint egy óra alatt körbejárható. Mi a közeli Molnár Csárdában ebédeltünk egy jót, de a palotaszálló előtti étteremnek is mindig van levesből és második fogásból álló (valamivel drágább) menüajánlata, és ha szeretitek a halat, a pisztrángot érdemes lehet megkóstolni.

Ebéd után libegőzni mentünk. Ez még nem volt itt gyerekkoromban, viszonylag új, 2015-ben épült. Elég hosszú és látványos a pályaszakasz, szóval ha szeretitek a fák fölött lógatni a lábatokat, miközben csakis madárcsicsergést hallotok (én imádom!!!), akkor menjetek egy kört. A libegő minden nap nyitva tart reggel 10 és este 6 között, de vannak karbantartási napok is - erről a libegőpark honlapján tudtok tájékozódni. A felnőtt retúrjegyért 1500 Ft-ot fizettünk fejenként, jegyet vásárolni pedig közvetlenül a libegőnél is tudtok, vagy visszább, a sport- és kalandpark bejáratánál tudtok. Mi itt parkoltunk, és innen még úgy 600 méter volt a libegő. Fent a dombtetőn van egy kis büfé, ahol ehetsz-ihatsz, megpihenhetsz, mielőtt visszaindulsz. 

Lillafüredre szerintem tökéletesen elég egy nap, de ha egy teljes hétvégét is eltöltenél a környéken, akkor érdemes lehet elugrani a miskolctapolcai Barlangfürdőbe vagy a Diósgyőri várba. 






Comments