Exploring Kefalonia III. - Petani & Xi beach


On the last day of our own island tour in Kefalonia with car we discovered two very special beaches, both in the western part of the island, the Paliki Peninsula. As far as I know there are no organized trips to this part of Kefalonia so you can only reach this part with car (since public transport is not so good). This peninsula is another reason to rent a car, because these two beaches should not be missed! One of them is pebbly and bright white and turquoise - almost as pretty (if not prettier!) than the fmous Myrtos beach. The other one, Xi beach is the most extraordinary beach I've ever seen with soft red sand, white cliffs and gray clay in the shallow water... it's so otherwordly!

Petani beach is located in the northern part of the Paliki Peninsula. The road leading there from Argostoli is quite good with a few steep and narrow parts. You can reach this peninsula by ferry from Argostoli as well (but you would need a car anyway, so it's maybe cheaper to choose the longer path. There are a few lookout points before you reach the beach itself and I suggest you to stop for a few minutes and take photos from above. It's truly breathtaking! The water has an almost tropical colour and the beach is white and pebbly like Myrtos but it has also a few sandy parts. There are some beach bars and restaurants along the coast and the food and drink prices are quite affordable there. You also have the opportunity to rent sunbeds and a sunshade for just 6 euros per day. The water is rather cold and it deepens quickly so you have to be careful if you can't swim or if you have small children. This beach is perfect for snorkeling though since there are plenty of small, secluded rocky bays.

We had lunch there in one of the restaurants. We ordered mixed meat platter for two - we had spicy grilled pork and chicken, souvlaki, some stuffed cheese and Greek meatballs: kefta. It was delicious and a really hearty portion just for 13 euros!

Petani was so beautiful that we spent too much time there and we only headed to Xi beach after 3 pm. This beach is at the southern part of the peninsula and the road leading there was full of the clichés of a B category horror movie: broken windows, rusty cars destroyed by fire, dead hens (!) abandoned buildings and quiet, sleepy little villages that seemed to be completely empty except an old man walking next to the road. It was creepy as hell! There were hardly anyone on the road just us. Finally, 2 kilometers before Xi beach it seemed that we are not the last living members of mankind and finally we saw this strange, red sanded beach.

I've read about this beach before we arrived to the island and everybody wrote that you will either love or hate this place there is no in between. Viktor didn't liked it at first because it's not like any other Greek beaches but I fell in love with it immediately. The red sandy beach surrounded by tall white cliffs and rock formations is like another planet. There are small pieces of clay in the water of which your skin will be beautifully smooth. Xi beach had another 'wellness service' too: there are small fishes in the shallow water that will eat your dead upper skin from your legs just like in an Asian spa therapy :D Near to the shore there is an interesting rock in the sea named Kuonopetra (it means moving rock), and people saw it move in the past several times.

I totally recommend this strange, almost mystical beach to all of you - it's a good choice for families with small children as well since the water is extremely shallow and lukewarm, and the kids can play beach games in the soft sand. We settled down near a cozy beach bar where we rented 2 sunbeds and a shade for 5 euros per day. 







Utolsó kefaloniai autókirándulásunk alkalmával két nagyon különleges strandot kerestünk fel: mindkettő Kefalonia nyugati részén, a Paliki-félszigeten található. A szigetnek erre a részére egyáltalán nem szerveznek fakultatív programokat, így ezeket a páratlan szépségű helyeket csakis egyénileg lehet felkeresni - újabb érv az autóbérlés mellett, mert szerintem ezt a két strandot nem szabad kihagyni! Az egyikőjük fehér kavicsos partjával és gyönyörű, élénk türkizkék, helyenként sötétebb foltokkal tarkított vizével szépségben felveszi a versenyt a híres Myrtos stranddal. A másik pedig az egyik legkülönösebb tengerpart volt, amit életemben láttam: vörös homok, fehér sziklák, és szürke agyagdarabok a vízben... mintha nem is ezen a bolygón lennénk!

Petani beach a Paliki-félsziget északi részén található. Az ide vezető út Argostoliból egészen jó állapotban van, csak itt-ott kell éles kanyarokra, vagy meredekebb/keskenyebb szakaszokra számítani. Ami zavaró, az leginkább a hatalmas kerülő, amit meg kell tenni - persze Argostoliból komppal is át lehet kelni a Paliki-félszigetre, Lixouriba, hiszen vízen csak néhány kilométer a túloldal. Így vagy úgy, Petanit mindenképpen látni kell. Mielőtt leértünk volna a partra, odafent egy kis pihenőben megálltunk az autóval, képeket készíteni, mert a látvány egyszerűen lélegzetelállító volt. A víz szinte trópusi színekben játszott, a tengerpart pedig Myrtoshoz hasonlóan nagyrészt fehér színű kavicsokkal borított, de homokos részei is vannak. Néhány beach bar és taverna található a parton, az itt kapható ételek-italok egészen elfogadható árúak - emellett napágyak bérlésére is van lehetőség, ami 6 euróba kerül. A víz egész hideg, és meglehetősen gyorsan mélyül. Búvárkodásra is tökéletes ez a tengerpart, sőt ahogyan a képen is látjátok, apró elzárt kis partszakaszok is vannak azok számára, akik a magányt kedvelik.

Itt is ebédeltünk Viktorral az egyik tavernában. Mixed meat plattert rendeltünk két személyre - a tálon a köret és a tzatziki mellett volt isteni finom, fűszeres, grillezett sertés- és csirkehús, csirkecomb és csirkeszárny, valamilyen bundás sajt, és görög fasírt, kefta is. Még az első esténken megismerkedtünk a Tzivras apartman tulajának fiával, és (némi iszogatás után) elkezdtük vele kóstoltatni az otthonról hozott, jó kis magyar ételeket. Ajánlgattam a "hungarian meatballjainkat", meg is tanítottam neki, hogy fasírt a neve, de amikor megkóstolta, láttam rajta, mennyire erőlködik szegény, hogy azt hazudja, ízlik neki :D Miután megkóstoltuk a görög fasírtot, meg is értettük, miért furcsállja a mi kis hungarian meatballunkat - a keftában egy kevés són és borson kívül csak menta van, és nem mondom, hogy nem finom, de nem a fasírthoz szokott magyar gyomornak van tervezve, ahogyan a mi fasírtunk sem a görögöknek. 

Petani szépsége olyan sokáig marasztalt minket, hogy három óra is elmúlt, amikor továbbindultunk Xi beach felé, ami a félsziget déli részén található. Az ide vezető kacskaringós út egy középkategóriás horrorfilm nagyjából teljes kelléktárát felvonultatta - az út mentén évekkel ezelőtt kigyulladt, rozsdás autók; romos, betört vagy bedeszkázott ablakú épületek; elhagyott roncstelepek; döglött tyúkok és teljesen kihaltnak tűnő falvacskák váltották egymást. Emberek sehol, csak nagy ritkán bukkant fel egy-egy szalmakalapos öreg bácsi - általában két település között sétáltak a tűző napon. Őket leszámítva sehol nem kószált senki, alig voltak rajtunk kívül autók az utakon (nem is baj, mert olyan keskenyek voltak, hogy ketten egymás mellett el sem fértünk volna). Végül, Xi beach előtt nagyjából 1-2 kilométerrel már kezdett úgy tűnni, hogy nem mi vagyunk az emberiség utolsó élő tagjai, és hamarosan megpillantottuk ezt a különös, vörös homokos strandot is. 

Xi beachről sok helyen olvastam, hogy nagyon megosztó: csak imádni vagy utálni lehet. Viktornak eleinte nem tetszett annyira ez a furcsa part, de én rögtön odáig voltam érte. Ilyen pihepuha homokot még életemben nem tapintottam. A vörös homokos partot hófehér sziklák határolják, és mintha ez még nem lenne elég, a vízben elszórtan szürke agyagdarabok vannak, amelyeknek többen gyógyító, szépítő hatást tulajdonítanak. Éppen ezért nem számít furcsának, ha ezen a strandon itt-ott halványszürke, szoborszerű emberkéket látunk: mindössze bekenték magukat ezzel a gyógyító agyaggal. Természetesen mi sem maradhattunk ki a mókából: és ha hiszitek, ha nem, miután nagy nehezen lemostuk magunkról a ránk száradt agyagot, olyan selymesen puha lett a bőrünk, mint egy kisbabáé, és néhány napig úgy is maradt. Xinek van még egy másik "wellness-szolgáltatása" is: a vízben a  apró halacskákat is láthatunk, amik nagyon közel úsznak hozzánk - és harapdálják, eszegetik a felső bőrrétegünket! Xinek van még egy érdekessége: a tengerben, nem messze a parttól van egy kisebb sziget, amely a Kuonopetra (mozgó szikla) nevet kapta, mivel a múltban többször is mozogni látták az emberek, ám az 1953-as földrengés óta elvileg mozdulatlan. 

Ezt a különös, misztikus partot egyébként a családosoknak is ajánlom, mert a víz amellett, hogy kellemesen langyos, hihetetlenül lassan mélyül, több tíz méterre is be lehet gyalogolni. A puha homok miatt fürdőcipő sem kell, vízparti játékokhoz, homokozáshoz, szaladgáláshoz ez a tökéletes hely - éppen ezért rengeteg kisgyerekkel találkoztunk, amikor itt voltunk. Egyébként egy hangulatos beach bar közelében telepedtünk le, a 2 napágy és egy ernyő bérlése itt 5 euróba került. 




Have you ever been to Kefalonia? Which is your favourite beach on this island? 



Comments