Desserts around the world: Poffertjes


I tried poffertjes (Dutch mini pancakes) in Amsterdam 3 years ago. These fluffy little pancakes are usually served with butter, powdered sugar, fruits and various sweet sauces. It's different from both the Hungarian/French crepes and the American pancakes because poffertjes also have yeast in the dough, making them lighter and fluffier. Although I can only make American styled pancakes (I always screw up the thin ones which are popular in Hungary) and I don't like to experiment with desserts made with yeast I decided to try and make poffertjes at home.

I wouldn't say that they ended up being perfect: either I didn't use the right kind of dried yeast or I should have added more to the dough because the texture of the poffertjes wasn't fluffy enough. They were delicious though, so feel free to use the recipe below. I have found this recipe on cookta.hu but only used half of the original ingredients. If you haven't halved an egg before (haha) here is my trick: I beat the whole egg with a fork in a small mug so this way it's easy to halve it.

Ingredients:
- 100 g all purpose flour
- half teaspoon dried instant yeast
- 200 ml milk (lukewarm)
- 15 g melted butter
- 1 really small egg (or half of a large one)
- 1 pack of vanilla sugar
- half teaspoon vanilla extract

How to make poffertjes:
1. Mix the flour with the yeast in a large bowl.
2. Add the milk and egg to the flour, stirring constantly.
3. Add the sugar and the vanilla extract, then mix in the melted (but not too hot!) butter.
4. Let the mixture rest for at least half an hour (it wasn't enough for mine though...), then slowly pour one tablespoon of the mixture from high above, to a non-stick pan. If you have a special pan for making poffertjes, it's easier.

Although my poffertjes were not fluffy enough, they were delicious. Sprinkle them with powdered sugar and serve them with fresh fruits, jam or Nutella.




A poffertjes névre hallgató holland minipalacsintákat Amszterdamban kóstoltam először. Ezeket a könnyű kis palacsintafalatokat általában vajjal, porcukorral és gyümölcsökkel, esetleg különféle öntetekkel fogyasztják. A mi palacsintánktól és az amerikai palacsintától is abban különbözik, hogy legtöbbször élesztő is kerül a tésztájába. Bár én csak amerikai palacsintát tudok magabiztosan sütni (a vékony magyar verzió folyton leragad meg elszakad), és élesztős sütikkel sem szeretek kísérletezni, úgy döntöttem, mégis megpróbálkozom a házi poffertjes elkészítésével.

Nem mondanám, hogy tökéletes állagúra sikerült: vagy nem instant élesztőt kellett volna használnom, vagy túl kevés volt ehhez az adaghoz, vagy tovább kellett volna kelesztenem az egészet, mert nem puffadtak fel eléggé. Az ízükkel viszont semmi gond nem volt, így bátran osztom meg a receptet, hátha csak én voltam ügyetlen a kelesztéssel! :D A cookta.hu-ról csentem el a receptet, viszont megfeleztem az adagot, mert úgy gondoltam, hogy ketten nem fogunk megenni túl sok poffertjest (jól éreztem). Ha még nem feleztetek meg egyetlen tojást sütés közben, akkor íme az én módszerem: a tojást villával felverem, és így nagyjából egyszerű megfelezni az adagot.

Hozzávalók:

- 10 dkg liszt
- 1 mokkáskanál instant élesztő
- 2 dl langyos tej
- 15 g olvasztott vaj
- 1 picike tojás (vagy felverve megfelezve egy nagyobb)
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:
1. A lisztet és az élesztőt egy tálba szitáljuk.
2. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a langyos tejet és a tojást
3. Mehet hozzá a vaníliás cukor és vaníliakivonat, valamint az olvasztott, de már nem meleg vaj.
4. A masszát fél órát pihentetjük (nekem ez nem volt elég, vagy az élesztő nem volt jó minőségű, de semmilyen "puffasztó" hatást nem értem el vele sajnos), majd egy-egy evőkanálnyi masszát magasról, lassan csurgatunk egy tapadásmentes serpenyőbe. Ha van poffertjes formád, akkor szuper, mert nem kell ezzel szöszmötölni, de viszonylag hamar rá lehet érezni arra, hogyan csurgass picike palacsintákat.

Bár az enyémek nem lettek elég pufik, mégis finomak voltak, különösen frissen. Szórd meg őket porcukorral, kínálj melléjük gyümölcsöket, lekvárt vagy esetleg csokiszószt, Nutellát - bármelyikkel mennyei lesz.






Have you ever tried to make poffertjes? What recipe do you use?


Comments