6 things I try to do in every city


I usually prefer being close to nature when we travel. I would rather stay in a small, sleepy coastal town or mountain village than in a big city - but sometimes I really enjoy city breaks especially in the autumn and winter months when most outdoor activities are not an option because of the weather. Everytime I'm in a new city I'm looking for the same small things and experiences (sometimes intentionally, sometimes unconsciously). And now I tried to gather them in a blogpost. Check out the 6 things I try to do in every city!

Általában inkább a természetbe vágyom, amikor utazunk. Ezerszer inkább elvagyok egy pici tengerparti vagy hegyi faluban, mint egy nagyvárosban, de azért szeretek néha városnézéseket is beiktatni. Főleg ősszel és télen, amikor az időjárás miatt amúgy sem igazán opció a természetjárás. Amikor egy új városban vagyok, akkor szinte öntudatlanul is ugyanazokat a dolgokat és élményeket keresem - most megpróbáltam őket összeszedni. Mi az a 6 dolog, amit minden városban igyekszem kipróbálni?


Wandering around local markets

I really love to wander around local markets even if I don't buy anything - because of the colors, scents and the whole atmosphere. You can get a little insight about what locals eat and cook on a daily basis. Although many markets are filled with tourists, especially in the most popular cities, markets are still one of the most 'local' things to do in my opinion. My favourite markets around the world are the Central Market of Riga, the Shuk Ha'Carmel in Tel-Aviv with its enormous fruit stands (and giant pomegranates!) and the Souk El Had in Agadir which is a bit dirty, a bit overwhelming but still something you can't miss. The Torvehallerne market in Copenhagen is a bit expensive for low budget travelers - but we ate some delicious Smørrebrød there. The Borough Market in London is also full of mouthwatering food. Besides local food markets I enjoy flea markets and antique fairs as well - for example the Waterlooplein flea market in Amsterdam which is the oldest market in the city and it's totally worth a visit. Just like the only floating flower market in the world: Bloemenmarkt.

Csavargás a helyi piacokon

A helyi piacokon még akkor is szeretek szétnézni, ha épp nem vásárolok semmit - a színek és az illatok miatt. Ilyenkor kicsit betekintést nyerhetsz abba, hogy miket esznek/főznek a helyiek, és picit el is vegyülhetsz köztük. Bár nagyon sok piac "elturistásodott" már, azért még mindig főleg az ott élők látogatják őket. Ilyen például az illatos fűszerekkel és elképesztően óriási gyümölcsstandokkal büszkélkedő Shuk Ha'Carmel Tel-Avivban, a Rigai piac, vagy a picit koszos, picit tolakodó árusokkal teli Souk El Had Agadirban (erről egy jó sztorink is van, amit ide kattintva olvashatsz). A koppenhágai Torvehallerne nem épp a low budget utazók pénztárcájához van szabva, viszont isteni finom Smørrebrødot ettünk itt. A londoni Borough Market is tele van finomabbnál finomabb kajákkal. Ha pedig nem épp helyi ételekre, fűszerekre és gyümölcsökre vadászom, akkor szívesen csatangolok bolhapiacokon is - például az amszterdami Waterlooplein flea market a város legrégibb piaca, és érdemes szétnézni, ha ott jársz. Épp úgy mint a világ egyetlen lebegő virágpiacán, a Bloemenmarkt-on is. 


Pretending that I'm somewhere tropical - in a botanical garden

I have been fond of palmhouses and cacti since I was a little girl - and I still get this pure childish happiness every time I am in a botanical garden! :D I especially loved the botanical garden of the University of Copenhagen because surprisingly you can visit it completely free of charge in a rather expensive city. I also like the botanical garden (Füvészkert) of the ELTE University in Budapest and I try to visit the local botanical garden in my own city, Debrecen, at least once a year.


Trópusi hangulat - egy botanikus kertben

Kislány korom óta imádom a pálmaházakat meg a kaktuszokat, és a mai napig átjár ez a gyermeki öröm, akárhányszor egy botanikus kertben vagyok! :D Ritkán, de egyre gyakrabban igyekszem az utazások és városnézések során is beiktatni ezt az élményt. A koppenhágai egyetem botanikus kertjét azért szerettem különösen, mert szokatlan módon teljesen ingyenesen látogatható, az egyébként roppant drága városban. De az ELTE füvészkertjét is szeretem Budapesten, sőt a saját városomban, Debrecenben is igyekszem minden évben ellátogatni a botanikus kertbe legalább egyszer.


Finding the cutest café or breakfast spot

I don't always have a proper breakfast but I just need my first coffee before 10 am otherwise I'll have a headache for the whole day. During our travels we usually try to save money on breakfast so we mostly drink our morning coffee and have a breakfast at the hostel/hotel but I always try to find the cutest café or breakfast spot. 

Megtalálni a legcukibb kávézót/reggelizőhelyet

Reggelizni (sajnos) nem mindig szoktam, viszont a napi első kávémat muszáj meginnom legkésőbb délelőtt 10-ig, máskülönben egész nap fájni fog a fejem. (Persze nemcsak a függőségem miatt iszom a kávét, hanem amúgy is szeretem az ízét) Utazások alatt általában spórolunk a reggelivel, és a kávémat is sokszor a szálláson iszom meg, de legalább egy nap megpróbálunk keresni egy cuki kávézót vagy reggelizőhelyet Viktorral. Svédországban külön hagyománya van a kávé + süti kombónak (ezt nevezik fikának), de Mostarban is szuper, helyi sós fánkból, házi sajtokból és bosnyák kávéból álló reggelit ettünk. Az angol reggelit viszont semmi nem übereli nálam továbbra sem, és kedvenc utazós-kajázós emlékeim közé tartoznak azok a reggelik, amiket Newquay-ben, az Ohanában ettünk.


Getting close to nature - relaxing in the city's parks

I love city breaks but sometimes I need a break from the city itself because I like to be close to nature. When I was studying photography and spent every second weekend in Budapest, I could hardly wait for spring. I took long walks in the City Park, on the Margaret Island or at Normafa - because the big city life was a bit overwhelming for me. When I traveled to Milan with one of my best girlfriends, our first stop after leaving the airport was Parco Sempione where we had a small picnic in the grass (with our suitcase). In London (which was a bit too much for me), my favourite places were Hyde Park and Richmond Park where we spotted some wild deers roaming free in the park! I really loved the Vondelpark too: if I would live in Amsterdam, I would go to this park every summer weekend.

Egy kis időt a természetben tölteni - például a városi parkokban

Szeretek várost nézni, viszont ha sokáig csak épületeket látok, megzavarodom, és egyszerűen muszáj valami természetközeli helyszínt keresnem. Amikor fotós tanfolyamra jártam, és kéthetente Budapesten töltöttem a hétvégéimet, akkor is alig vártam, hogy kitavaszodjon. Folyton a Városligetben, Normafán vagy a Margit-szigeten csavarogtam, mert egyszerűen csak ott nem éreztem nyomasztónak egyedül a nagyvárost. Mikor az egyik legjobb barátnőmmel utaztunk Milánóba, ott is landolás után kb. első utunk a Parco Sempionéba vezetett (bőröndöstől), ahol pár órán át csak pihentünk és rágcsáltuk az otthonról hozott kekszet a fűben. Londonban, ami egy kicsit sokszor "too much" volt nekem, különös felüdülés volt a Hyde Parkban sétálni - de a Richmond Park volt az abszolút kedvencem, ahol a vadon élő őzeket is meg lehet lesni. A kedvenc parkjaim közé tartozik az amszterdami Vondelpark is: ha itt élnék, tuti, hogy minden nyári hétvégén oda járnék piknikezni. 




Admiring the city from above

Every city has a different side if you are looking at them from above! That's why I always try to find a tower, a hill, or any other lookout or viewpoint from where I can admire the city. My absolute favourites are the small hills/mountains with chairlifts or cable cars such as Mount Vodno in Skopje or Zugliget chairlift in Budapest. But I've been to some classic viewpoints as well, just like the Eiffel Tower in Paris, the Rundetaarn in Copenhagen or the Powder Tower in Prague. You can get a wonderful view of Florence from the Piazzale Michelangelo; from the Belgrade fortress; or from the top of the Campanile in Venice. Actually this is my absolute favourite thing to do in every city. I'm not afraid of heights but attracted to them :D

Megnézni a várost felülről 

Egészen más arcát mutatja minden város, ha felülről nézed! Épp ezért mindig próbálok keresni valamilyen tornyot, felvonót, kilátópontot, ahonnan csodálni lehet a várost. A kedvencem, ha van valamiféle kis hegy vagy domb, ahová libegővel fel lehet menni - mint például Skopjéban a Vodno-hegy, vagy Budapesten a Zugligeti libegő. De olyan klasszikus kilátópontokon is jártam, mint az Eiffel-torony Párizsban, a Rundetårn Koppenhágában vagy a prágai Lőportorony. Csodás kilátás nyílik Firenzére a Piazzale Michelangelo-ról, Velencére a Campanile tetejéről, vagy Belgrádra az erődből. Igazából ez az a dolog, amit minden városban imádok megejteni. Nem tudom, miért vonzódom ennyire a kilátópontokhoz - talán azért, mert alig nőttem ki a földből :D


Exploring the street art

I really love to explore the street art in every city - from the smaller graffities or statues to the large wall murals or any other installations. Tel-Aviv, Lagos and Krakow are my favourite cities so far when it comes to street art but you can find some beautiful artworks in Amsterdam, Paris, London or in Budapest as well. Sometimes I find them accidentaly, other times I see a photo on Instagram and look for the exact location. This is how we found the huge, beautiful painting on a house in Malmö (see the photo above), or this relatively small graffiti with Rhett Butler and his famous sentence from 'Gone with the wind' in Krakow.

Street art túra

Minden városhoz hozzáad kicsit a street art, és épp ezért imádom felfedezni az utcákon a kisebb-nagyobb festményeket, érdekes művészi alkotásokat. Tel-Aviv, Lagos és Krakkó eddig a kedvenc városaim ebből a szempontból, de Amszterdamban, Párizsban, Londonban vagy Budapesten is lehet csodaszép alkotásokra bukkanni. Van, amikor a véletlennek köszönhető, hogy megpillantok egyet, de néhányat direkt előre megkeresek. Ha például találok egy fotót Instagramon, akkor addig nyomozok, míg ki nem derítem, melyik utcán is van pontosan. Így bukkantunk Malmőben erre az óriási, egy több emeletes ház teljes oldalsó falát betöltő festményre, amit a fenti képen is láthattok; vagy Krakkóban a viszonylag pici, Rhett Butlert és híres mondatát ábrázoló graffitire is. 




What are your favourite things to do in a new city?


Comments