Desserts around the world: Espresso Brownie


If you have been following me for a while you may remember that I had another blog before full of cake recipes and DIY ideas. Although the blog didn't really felt like 'mine' at the end because I stopped buying (and making) unnecessary things years ago, I couldn't say goodbye to baking. This is my favourite recipe for example - I bake this brownie really often. You don't need milk or eggs for making it so if you switch to plant based butter and chocolate you can easily make a fully vegan version from it. The result is a sticky, gooey, creamy and dark brownie... a slice of heaven. Serve it fresh, with a scoop of vanilla ice cream!



Ingredients:
- 7,5 tablespoons of all-purpose flour
- 4 tablespoons unsweetened cocoa powder 
- 1 teaspoon baking powder
- 70 g soft (but not melted!) butter
- 1 pack of vanilla sugar
- 150 g sugar
- 100 g dark chocolate (with a cocoa content above 70%)
- 100 ml freshly brewed, hot coffee
- 100 g milk chocolate (or white chocolate, optional)

How to make this brownie:
1. In a small bowl, mix the flour, cocoa powder and the baking powder.
2. In another (larger) bowl, mix the butter with the sugar and the vanilla sugar until it gets fluffy and soft.
3. Break the dark chocolate into small pieces and put them into a small bowl then pour in the fresh, hot coffee and stir until they chocolate melts and you get a homogeneous, thick chocolate sauce. Add it to the sugar-butter mixture, stir in the flour and the milk chocolate (cutted into small pieces). 
4. Put baking paper into a 20x20 cm baking sheet and pour the dough into it - don't be surprised it will be really sticky!
5. Bake for 18 to 20 minutes in an oven preheated for 180°C. The center of the cake will be a little sticky and soft but don't be afraid, just let it cool for a few hours before cutting it into small slices.



Ha régóta követtek, akkor talán emlékeztek, hogy azelőtt egy sütireceptes, duitjorszelfkedős blogot írtam. Bár azt már nagyon nem éreztem magaménak a végén, mert a tárgyak és kacatok felesleges felhalmozásának véget vetettem, a sütésnek nem tudtam végleg búcsút inteni. Egyszerűen imádom ezt a receptet, a leggyakrabban ezt a sütit készítem. Nem kell bele se tej, se tojás, így a megfelelő hozzávalókkal akár vegán változatban is el lehet készíteni. Iszonyúan tömény, csokis, ragacsos, puha - picit megmelegítve és egy gombóc vaníliafagyival tálalva maga a földi mennyország. Amit még szeretek benne, hogy 3 kis tálkában keverjük ki a hozzávalókat, a végén összevegyítjük, és már mehet is az egész a sütőbe.

Hozzávalók:
- 7,5 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 70 g puha (de nem olvasztott) vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg kristálycukor
- 1 tábla magas kakaótartalmú (legalább 70%-os étcsokoládé)
- 1 dl frissen főzött, forró kávé
- 1 tábla tejcsokoládé (vagy fehércsokoládé, opcionális)

Elkészítés:
1. Egy kisebb tálkában összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
2. Egy másik, nagyobb edényben kikeverjük a vajat a vaníliás cukorral és a kristálycukorral.
3. Egy kisebb üvegtálba beletördeljük az étcsokoládét, majd ráöntjük a frissen főtt, forró kávét, és addig kavargatjuk, míg a csoki teljesen elolvad a kávéban, és egy sűrű, homogén, kávés csokiszósz lesz az egész. A kávés olvasztott csokit a cukros vajas keverékhez adjuk, majd mehet bele a lisztes keverék, és a másik tábla (tej vagy fehér) csokoládé, apró kockákra vágva.
4. Kivajazott, sütőpapírral bélelt, 20 x 20 cm-es (vagy hasonló nagyságú) tepsibe kanalazzuk a masszát, és elegyengetjük a tetejét. Ne lepődjünk meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, nem olyan híg, mint a piskóta, vagy a kevert tészták.
5. 180 °C-ra előmelegített sütőben 18-19 percig sütjük. A közepe még kicsit híg és ragacsos lesz, de nem baj, ilyennek kell lennie! Pár órát hagyjuk a tepsiben, kihűlni és összeállni, csak azután szeleteljük fel.




Comments