Desserts around the world: Tiramisu


Everyone knows tiramisu - it's probably the most popular Italian dessert today. Although we can't really know the exact origins of tiramisu (just like in the case of any other, now world-famous desserts, many people were claiming that tiramisu belongs to them). One thing is certain: no one mentions tiramisu before 1960. So it became known worldwide in a relatively short amount of time and it is one of my favourite desserts. I usually make it in small portions because that's enough for the two of us. Not to mention that smaller glass jars are much more prettier than layering the ingredients into a huge bowl! :)

The making of tiramisu is surprisingly simple but despite its simplicity it's quite easy to mess it up. I remember my first tiramisu: it was a liquid, collapsed, ugly kind of a dessert. It was delicious of course but not something I am proud of. There are actually 3 secrets of the perfect tiramisu: the first, and the most important is choosing the right ingredients. Use only fresh eggs and store them in the fridge for at least 1 day before using them so that they can cool down completely and the egg foam will be hard and fluffy. Do not use any other cream cheese instead of mascarpone. The result will not be the same. Cocoa powder must be unsweetened and high quality (so do not even try to make tiramisu with some instant, sweetened cocoa powder for chocolate milk). Do not replace real, strong coffee with any instant coffee either. Ladyfingers can be store bought though, the cheapest version is okay. But make sure to dip them in the coffee for only 1 second so that they will be soft enough but not too soft.

Ingredients (serves 2)

  • 250 g mascarpone
  • 3 large eggs 
  • 4 tbsp sugar + 1 tbsp for the coffee
  • 200 ml freshly brewed strong coffee
  • few tbsp unsweetened cocoa powder
  • 150 g ladyfingers
  • rum or rum aroma to taste (you can skip it if you want)

How to make the perfect tiramisu?

  1. First, brew the coffee then pour it into a small bowl, and add a tablespoon of sugar and a bit of rum/rum aroma to the coffee (this is optional as it's not in the original recipe but I love it).
  2. Clean the eggs thoroughly, then separate the egg whites from the yolk.
  3. Using an electric hand mixer, beat the egg yolks with 2 tablespoons of sugar until it becomes bright, foamy and frothy - at least for about 4-6 minutes. Add the mascarpone to the egg yolks in small portions and mix it for a few minutes. Make sure that it's light and foamy.
  4. In another bowl, whisk the egg whites with an electric hand mixer again until you get a thick, hard foam. Add 2 tablespoons of sugar then mix it for 1-2 minutes. 
  5. Mix a small portion (about 1/6) of the white foam with the egg yolk + mascarpone mixture. You can use your electric mixer again. You don't have to be too careful at this moment since the main point is to 'loose' the mascarpone cream so that it will absorb the remaining egg white foam more easily and will be airy and fluffy. When it's combined, gently mix the rest of the white foam with the mascarpone cream using a larger spoon. You'll need an airy, fluffy foam.
  6. Prepare glasses or cups. Cut the ladyfingers into 2 or 3 smaller pieces, dip them in the coffee you prepared already and arrange them at the bottom of the glasses. Add a small portion of the cream and sprinkle with cocoa powder.
  7. Add another layer of ladyfingers, mascarpone cream and finish with cocoa powder - and the dessert is ready! Now you only have to be patient since you have to give it a rest in the refrigerator (at least a few hours but better a whole night). 





A tiramisut mindenki ismeri, talán az egyik leghíresebb olasz desszert lett mára - pedig annyira nem is régi a recept! Bár a tiramisu eredete vitatott (ahogy kb. minden népszerű ételé, utólag mindig egynél többen akarják kisajátítani maguknak), annyi biztos, hogy az 1960-as évek előtt senki sem hallott semmilyen tiramisuról. Ehhez képest viszonylag gyorsan, világszerte népszerű lett, és nekem is az egyik kedvenc édességem. Kis adagban, pohárkrémként szoktam elkészíteni, mert általában ketten vagyunk rá, és nekünk ez bőven elég. Ráadásul a csinos kis kelyhek sokkal fotogénebbek, mint ha egy nagy tálba rétegzem az alapanyagokat.

A tiramisu meglepően egyszerű, de annál mennyeibb desszert, és egyszerűsége ellenére bizony könnyű elrontani. Életem első tiramisuja egy híg, összeesett valami lett, bár meg kell mondjam, még úgy is finom volt, de vendégek előtt azért nem büszkélkednék vele. Igazából három titka van a tökéletes tiramisunak: az első és talán legfontosabb, hogy a megfelelő alapanyagokkal dolgozzunk. Csakis friss tojást használjunk, és azokat alaposan hűtsük le, mielőtt elkezdenénk a desszert összeállítását, hideg tojásfehérjéből ugyanis szebb habot lehet verni. Mascarpone helyett se használjunk másféle krémsajtot, mert a végeredmény nem lesz ugyanolyan. Nagyon fontos még a kakaópor: ez mindenképpen cukrozatlan, minőségi, holland kakaó legyen, tehát ne édeskés, fakó, cukrozott italpor. A friss kávét se helyettesítsük semmilyen instant "kavarós" kávéval, mert azzal nem lesz finom. A legjobb a jó erős, frissen főtt kotyogós kávé, annak nincs párja! Aminek szerintem nyugodtan lehet engedni a minőségéből, azaz bátran vedd a legolcsóbbat belőle, az a cukor és a babapiskóta. Utóbbinál csakis arra kell figyelni, hogy eléggé megszívja magát a kávéval ahhoz, hogy megpuhuljon, de annyira ne, hogy szétessen.


Hozzávalók (2 személyre):

  • 250 g mascarpone
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor + 1 evőkanál a kávéba
  • 2 adag frissen lefőzött, erős kávé (nem "kavarós kávé")
  • néhány evőkanál cukrozatlan, holland kakaópor
  • 150 g babapiskóta
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma a kávéba (1 mokkáskanálnyit szoktam)

Elkészítés

  1. Első körben megfőzzük a kávét, majd két adagot kiöntünk egy mélyebb tányérba, és hozzákeverünk egy evőkanál cukrot, valamint ízlés szerint a rumot vagy rumaromát (ez elhagyható, az eredeti receptben nem is szerepel, de én így szeretem).
  2. Alaposan megmossuk és megtörölgetjük a tojásokat, majd szétválasztjuk őket.
  3. A tojássárgájákat 2 evőkanál kristálycukorral habosra keverjük, legalább 4-6 percen keresztül, egy kézi mixer segítségével, amíg kifehéredik és habos lesz. Ehhez a cukros tojássárga habhoz kis adagokban hozzáadjuk az előzőleg mixerrel kicsit meglazított/felhabosított mascarponét, majd tovább mixeljük pár percen át, amíg egy könnyű, habos állagú krémet nem kapunk.
  4. Egy másik tálkában nagyon keményre felverjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot, és 1-2 percig mixeljük az egészet. A cukor kicsit elolvad, csillogó és kemény tojáshabot kell kapnunk a végére.
  5. A fehérjehabból egy kis adagot erőteljes mozdulatokkal a mascarponés krémhez keverünk. Itt még nem kell nagyon vigyázni, az a lényeg, hogy a fehérjehabba fellazítsuk a krémet, így az a maradék habot könnyebben felveszi majd, nem fog összetörni. A fehérjehab többi részét már óvatosan, egy nagyobb kanállal vagy spatulával keverjük a mascarponés krémhez. Levegős, könnyű, telt habot kell kapnunk.
  6. Előkészítjük a poharakat, vagy kelykehet. A babapiskótákat 2 vagy 3 kisebb darabra törjük, és egyenként a rumos kávéba mártjuk, majd elrendezzük őket a poharak alján. Kanalazunk rá egy adag krémet, majd meghintjük kakaóporral.
  7. Még egy réteg babapiskóta, krém és végül kakaópor következik - kész is a desszert! Érdemes néhány órán át hűtőszekrényben pihentetni, de még jobb, ha előző este készítjük el a tiramisut. Megfigyeltem, hogy a felső réteg kakaópor hajlamos foltosra ázni a hűtőben, ezért sokszor csak tálalás előtt szórom meg a tiramisu tetejét, hogy minél szebb legyen.





 Do you love tiramisu?


Comments