A love letter to Cornwall - the beauties of English summer


If you are dreaming of neverending sandy beaches, dramatic cliffs, white waves and turquoise water but you really want to avoid the crowd and do not necesseraly need a 40°C heatwave to enjoy summer... then choose Cornwall. You will be surprised but on the smaller beaches which are protected from the wind by the cliffs you can enjoy the summer as much as on any Mediterranean beach. In this post I'll write about the weather, the things to see and do in Cornwall and I'll also recommend some cool places to eat and drink.

I know that most people won't believe me when I'm writing so enthusiastically about the weather - and in fact English summer is not for everyone. But I really loved it and I feel strange now in the mid-summer heat in Hungary. In England, on the one hand you learn to appreciate the sunshine on your skin after two days of rain and cold sea mist, and on the other hand it's much more comfortable to lie down in the sand and sunbathe or walk on the beach, or even go hiking in 25°C than in 40°C - well, at least for me.

Obviously, most people won't choose Cornwall as a destination for their next summer holiday instead of Croatia, Italy or Greece... and they don't have to do so. Cornwall is perfect just the way it is now. Cornwall has a strange, pristine beauty that has disappeared from the Mediterranean beaches I visited before. (Of course you can find small, secluded beaches in Greece, Italy and Croatia too but it's much harder I think).

What kind of weather can you expect if you're travelling to Cornwall? Maybe it will be raining all the time but it can also be 30 degrees and brilliant sunshine. Just as it may happen during a summer holiday at Lake Balaton (Hungarian friends will know what I'm talking about :D). Many people believe that English summer is cold and gloomy, but not necessarily. During our time we spent in England (8 days) one day we had a smaller shower, and the other day the sea mist covered the shore completely (I admit it that this was very unpleasant and cold) - but when the mist disappeared the next day nature gave us a magical sunset in return for our patience :)

Long story short, the weather is not as terrible as I first thought. But do not have any illusions about the water: it's freaking coooold :D The water temperature is between 15°C and 17°C even in the summer months - though this doesn't seem to bother the British kids. Sometimes they were running into the cold Celtic Sea naked. Meanwhile we were standing on the beach in jeans and sweaters and we considered taking off our shoes as an effort :D Fortunately you can rent a wetsuit at almost every corner for swimming, surfing or other watersports.





Ha te is hosszan elnyúló, puha homokos tengerpartról, hófehér hullámokról és türkiz vízről álmodozol, de utálod a tömeget, és nem feltétlenül vágysz 40 fokos kánikulára... akkor irány Cornwall. Meg fogsz lepődni, de a szélvédett strandokon már 25 fokos, napsütéses időben úgy fogod érezni magad, mint akármelyik mediterrán tengerparton. Ebben a bejegyzésben írok picit az időjárásról, és arról, hogy miket csináltunk, merre jártunk, és milyen finomságokat kóstoltunk meg a cornwalli utunk során.

Tudom, hogy valószínűleg sokan nem hisznek majd nekem, amikor az időjárásról lelkendezek, és az angol nyár nem is való mindenkinek. Én viszont kimondottan megszerettem, és most furcsán érzem magam itthon a hőségben. Angliában egyrészt jobban megtanulod értékelni a napsütést és a meleget a bőrödön két nap eső és hideg pára után - másrészt sokkal kellemesebb feküdni a napon, sétálni a parton, vagy kirándulni a környéken, ha közben nem égeti a talpadat a forró homok, és nem folyik a seggedről is a víz. Már bocsánat... :D

Nyilván nem fogják tömegek az angol tengerpartot választani a görög, horvát, vagy olasz tenger helyett, de nem is kell. Cornwall pontosan így jó, ahogyan most van. Nem biztos, hogy ennyire vágytam volna ide, ha tipikus beach baros, napernyős turistaparadicsom lenne, amiből már rengeteget láttam. Cornwallban megvan az a furcsa érintetlenség, ami a legtöbb mediterrán tengerpartról már eltűnt (persze ott is lehet kis öblökre, és csendes, elhagyatottabb helyekre bukkanni, de sokkal nehezebb).

Milyen időjárásra számíts hát, ha ide utazol? Előfordulhat, hogy 15 fok lesz, és zuhogó eső, persze. De az is előfordulhat, hogy 30 fok lesz és szikrázó napsütés. Ugyanúgy, ahogy egy balatoni nyaralás során is előfordulhat mindez (jártam már így). Sokan azt hiszik, hogy az angol nyár feltétlenül hideg és szomorkás, pedig egyáltalán nem. A 23 fokot is kánikulának érzed a védett öblökben, a meleg homokon. Az eső sem feltétlenül esik folyamatosan. A nyolc nap alatt, míg itt voltunk, egyszer kapott el minket egy pici, 10 perces zápor, és volt egy nap, amikor estefelé feljött a tengeri köd, és maradt másnapig. Ez elég lelombozó és kellemetlen tud lenni, ilyenkor valóban hideg van, és mindent nyirkosnak érzünk - viszont annál jobb, amikor a köd elvonul, és a természet megajándékoz egy káprázatos naplementével, cserébe a türelmedért. 

Szóval az időjárás egyáltalán nem olyan rettenetes, mint ahogyan eleinte elképzeltem. A vízzel kapcsolatban viszont senkinek ne legyenek illúziói: az tényleg borzasztóan hideg :D Az itteni gyerkőcöket ez nem zavarja, pucéron rohannak bele a 15, maximum 18 fokos vízbe is, és órákon át benne játszanak. Eközben te pulcsiban és hosszú nadrágban cidrizel a parton, és erőfeszítésnek éled meg, hogy legalább a cipőd levetted és bokáig belesétáltál a Kelta-tengerbe :D Szerencsére szinte minden strandon lehet bérelni wetsuitot, amiben nem fogsz fázni a hideg vízben sem, úszás, szörfözés, sportolás közben.




And why Newquay? Actually I don't really know. We wanted to stay in Newquay because it's relatively close to everything we planned to see in Cornwall (for example Tintagel, the Bedruthan Steps or Kynance Cove) since it has a central location. Moreover I also found the most affordable hotel prices here on booking.com (I still use this site everytime).

The beaches of Newquay
Newquay has a long coastline so there are many larger and smaller beaches to choose from. We prefered the smaller ones but these are mostly privately owned beaches so you have to follow some rules if you spend your day on one of these beaches. 


És miért pont Newquay? Igazság szerint nem is nagyon tudom. Azért is döntöttünk Newquay mellett, mert viszonylag központi helyen van, tehát Cornwall legszebb helyei könnyen megközelíthetőek innen, egyik irányban sincs távolabb semmi 1 óránál, amit meg szerettünk volna nézni (pl. Tintagel, vagy Porthcurno). Emellett közrejátszott a választásban az is, hogy itt találtam meg a számunkra legmegfelelőbb szállást a booking.com-on (továbbra is itt szoktam ugyanis szállásokat foglalni. Többször nézegettem már az Airbnb-t is, de a cornwalli szállások egyáltalán nem voltak olcsóbbak, mint bookingon, ráadásul a foglalás is több kötelezettséggel, macerával jár, mint az előbbinél, úgyhogy egy jó darabig még biztosan nem váltok.)

Newquay strandjai
Newquay hosszan elnyúló tengerpartja miatt sok kisebb és nagyobb strand tartozik a városhoz. A mi kedvenceink a kisebbek lettek, de ezek főleg családi, magántulajdonban lévő strandok, így ott nem árt betartani pár szabályt.



Tolcarne beach
This beach was really close to the hotel we stayed in, so we often took a walk on this beach in the sunset. It's a small beach and rarely gets windy because it's surrounded by tall cliffs. Since this is a private beach, and there is even a small apartment/hotel here, the restrictions are a bit strict. For example unlike most cornish beaches, this beach is not dog friendly and drinking alcohol on the beach is prohibited too. This was a bit strange, at least for us. I mean, during our summer trips (for example in Greece, Croatia, Montenegro or Spain) we've seen people drinking alcohol at every beach. Not excessively of course, you know just a beer or a colorful cocktail or something like that - I admit it that usually we have a drink or two in the summer, when we are on the beach. I consider this normal, but maybe I'm not right. 


Tolcarne beach
Ez a part esett a legközelebb a szállásunkhoz, így ide jöttünk le a leggyakrabban, naplementét nézni, fotózni, vagy csak gyönyörködni a hullámokban. Szélvédett, kisebb strand, így szeles időben sem kell attól tartani, hogy fázni fogsz. Mivel családi strand, és szálláshelyek is vannak közvetlenül a parton, ezért nagyon szigorúak a korlátozások: nem lehet például alkoholt fogyasztani a parton, de ha jól emlékszem, ez annak a néhány strandnak az egyike is, ahová kutyusok sem jöhetnek. (A tengerpartok nagy része egyébként kutyabarát). Az alkoholfogyasztás tiltása egyébként nagyon érdekes volt, számunkra legalábbis. Mármint a nyári, tengerparti útjaink során eddig azt láttuk, hogy minden strandon isznak az emberek, koktéloznak, sörözgetnek, és valljuk be, mi is rendszeresen ezt tesszük, ha homokot ér a lábunk. 




Lusty Glaze beach

This beach became our absolute favourite! We had beautiful, sunny, almost warm weather on our last day in Cornwall but it was very windy so we were in shorts and sweaters all day. We've almost given up hope  for sunbathing but then we found Lusty Glaze and it was heaven on earth! The cliffs surrounding this beach are so high that we couldn't feel the cold wind, the shallow water almost felt lukewarm, and so did the sand - we even got a small sunburn! I was a bit upset that we came here late in the afternoon - we should have spend the whole day on this beach! Lusty Glaze is not just dog friendly but also has a cozy restaurant and beach bar. You can rent jet skis and even banana boats here. It almost felt like we were in Greece - except that it was only 20°C instead of 40°C :D If you have time for only one beach in Newquay, try Lusty Glaze, we loved it.


Lusty Glaze beach
Ez lett az abszolút kedvencünk! A legutolsó napunkon gyönyörű, napsütéses, majdhogynem meleg időnk volt, viszont nagyon fújt a szél, így pulóverben és rövidnadrágban mászkáltunk. Már majdnem feladtuk a reményt, hogy strandoljunk vagy napozzunk egyet, de végül lesétáltunk Lusty Glaze-re, és minden egy csapásra megváltozott. A szélből itt a sziklafalaknak hála semmit nem lehetett érezni, a sekély víz majdhogynem langyos volt, a homok kellemesen meleg, a nap pedig szinte égetett (le is pirultunk rendesen). Azt sajnálom, hogy későn, majdnem 3 óra körül jöttünk el ide - az egész délelőttöt itt kellett volna töltenünk. A strand elképesztően hangulatos, ide ráadásul már jöhetnek kutyusok is, és van itt egy étterem/beach bar is. A kis étterem kék-fehér, igazi tengerparti stílusban lett kialakítva, ráadásul jet skizni, sőt banánhajózni is lehet. Kicsit mintha Görögországban lennél, bár igaz, hogy itt a vízisportokhoz muszáj felvenned egy neoprén ruhát is, mert máskülönben le fog fagyni a popód. Ha egyetlen strandra van időd csak elmenni Newquay-ben, a Lusty Glaze legyen az. Imádtam.


Towan beach
This beach is a bit closer the the center of Newquay than the first two beaches. It's a good choice for families, and it's dog friendly too. You can rent a surfboard, wetsuit and do all kind of watersports here (kayaking, paddle boarding etc...) and there is also a small bakery and beach bar nearby. The weather was a bit cold when we were here so we didn't settle down on this beach just walked along the coast - but some of the kids were jumping happily in the ice cold water naked like miniature Vikings :D The best thing was that they didn't use a towel to dry themselves after a swim, no. They ran a few meters in the sand and let the pleasant 18-degree summer breeze to dry their bodies. Tough little guys!


Towan beach
Ez a part kicsit közelebb van a város központjához, mint az eddigiek. Kutyabarát, családbarát, lehet szörfdeszkát, wetsuitot, meg mindenféle sporteszközt (kajakot, paddle boardot) bérelni, és van itt kis pékség és beach bar is. Nagyon hideg volt, amikor itt jártunk, így nem telepedtünk le a homokba, de volt néhány kisgyerek, akik pucéron ugráltak a (nekik) derékig érő vízben. A legjobb az volt, hogy a fürdőzés végén nem törölték szárazra magukat, hanem futottak egy kört apával a parton, hogy a kellemes, 18 fokos nyári szellő szárítsa meg a testüket :D Ezek az angol gyerkőcök igazi vikingek. 


Fistral beach
This is Newquay's longest beach and (according to a small sign) it's the British surfing paradise. It really could be, there were surfers here on the coldest, windiest days too when everything was covered in sea mist. Instead of surfing we tried the restaurant called "The Stable" which is on Fistral beach too. We ate garlic pizza bread and had a few drinks until the weather calmed down a bit.


Fistral beach
Ez Newquay leghosszabb tengerpartja, és ahogyan azt kis táblával is jelezték, a brit szörfparadicsom. Tényleg az lehet, mert néhány elvetemült szörfös még akkor is bemerészkedett a vízbe, amikor mi a tengeri ködtől és az erős széltől vacogva megérkeztünk a "The Stable" nevű helyre, ami közvetlenül a Fistralnál van. Megvártuk, amíg kicsit csendesedik az idő, és addig itt sörözgettünk.



Holywell Bay
This beach is a bit far from Newquay but if you rent a car or a bicycle, you can reach it easily (it's approx. 8-10 kilometres from Newquay). Beautiful beach, great place for collecting shells but it can get a bit crowdy. Moreover the wind can get very instense here - we were literally freezing although the sun was shining. I almost digged a hole in the sand for my body but it wasn't enough. If you choose Holywell I recommend you to buy a windshield for 6 pounds. Oh, and there is an even more beautiful beach nearby: Polly Joke bach (unfortunately we couldn't found the trail leading there, I was really upset!)


Holywell Bay
Gyalog elég messze van Newquay-től ez a part, de autóval, vagy ha valaki jó formában van, akár már biciklivel is el lehet ide jönni (kb. 8-10 kilométer). Gyönyörű part, szuper kagylógyűjtőhely, de jó időben nagyon nagy lehet a tömeg. Plusz az is hátrány, hogy ha fúj a szél, ezen a homokdűnés kis partszakaszon úgy felerősödik, hogy hiába tűz a nap, majd' megfagysz. A homokba fúrva feküdtem, annyira fáztam a szélben, pedig egyébként nagyon jó időnk volt aznap (később Lusty Glaze beachen már majdnem megsültünk, és le is égtünk kicsit a napon). Lehet egyébként 6 fontért szélfogót vásárolni, de nekünk már az utolsó napon nem érte volna meg. Ráadásul sört sem lehetett inni :D Így hát hamar továbbálltunk. Pedig a part gyönyörű, és innen át lehet sétálni egy még szebb helyre, a Polly Joke nevű partra (mi sajnos nem találtuk meg az ösvényt, azóta is bánom). 




And what can you do in Newquay on a cold, rainy day? Of course there is a chance that you will spend a whole week in Cornwall and enjoy brilliant sunshine everyday (miracles happen sometimes!) but it's more likely that you will experience some colder, windier days with a refreshing (freezing) sea mist. I have good news for you: the dramatic beaches, cliffs and the British countryside are just as beautiful in rain as on sunny days. I recommend you to rent a car because there are so much things to see around Newquay (scroll down if you are interested). Newquay has cozy little streets with charming houses so you can walk around in the city for hours without really doing anything. And if it's raining you can choose a cool place to warm yourself up with an afternoon tea and scones, or eat fish and chips.

If you are into sports then do not hesitate and rent a wetsuit and go  surfing, paddle boarding or sea kayaking. You can also choose jet ski or just enjoy a swim in the Celtic Sea. A surf lesson costs approx. 25-35 pounds in Newquay, and if you're good at surfing already, just rent a surfboard for 10-12 pounds and a wetsuit for 6-10 pounds per day. 


Felmerül persze a kérdés, hogy mit lehet itt csinálni, ha esik az eső, vagy éppen hűvösre fordul az idő. Mert persze előfordulhat, hogy elutazol Cornwallba egy hétre, és végig ragyogó napsütés, 25 fok, langyos homok, szélcsend fogad (követek egy pár cornwallos oldalt instagramon, és látom, hogy néha történik ilyen csoda), de valószínűbb, hogy lesznek szürkébb, szomorkásabb, netán esős napok is a sorban. Van egy jó hírem: a tengerpartok hidegben, és szélben is ugyanolyan gyönyörűek, mint napsütésben, sőt, talán ilyenkor még "drámaibb" a szépségük. Rossz időben is ugyanúgy tudsz tehát a környéken kirándulni - ha a bejegyzés aljára görgetsz, látni fogod, mi miket néztünk meg. Newquay utcái és házai is nagyon szépek, itt is el lehet andalogni céltalanul, szájtátva 1-2 órát. Ha pedig nagyon esne az eső, akkor ülj be egy jó kis helyre melegedni.

De ha igazi sportember vagy (ellentétben velem), akkor bérelj egy neoprén ruhát, és irány szörfözni, kenuzni, vagy jetskizni, vagy csak ússz egyet! Bent a vízben úgysem az fog számítani, hogy esik-e az eső, vagy süt-e a nap. A szörfoktatás ára Cornwallban 25-35 font között mozog, szörfdeszkát kb. napi 10-12 fontért, wetsuitot kb. napi 6-10 fontért lehet bérelni. 


It's worth walking to the harbor even in rainy weather. You can eat something in the Boathouse restaurant (it's not the cheapest place, so we didn't try it unfortunately). From the port you can choose from several boat excursions for example mackerel fishing, dolphin watching etc. They cost approx. 25-35 pounds per person.


Érdemes elsétálni a kikötőbe, akár esős időben is (minket is itt kapott el egy kisebb zápor). Itt be tudtok ülni a Boathouse-ba enni-inni valamit (igaz, nem a legolcsóbb helyek közé tartozik, mi ki is hagytuk). A kikötőből szép idő esetén többféle hajókirándulást is indítanak, gyakran makrélahalászattal egybekötve. Ha jól emlékszem, 25-35 font körül jött ki egy főre. 



There are some dishes you need to try if you are in the UK - fish and chips is one of them. We tried it in Tintagel after we visited the castle. Usually it's made from codfish - the portion you can see on the photo above costed 6 pounds and it was so big that none of us could finish it (although Viktor can eat a lot :D) It was absolutely delicious but I had upset stomach after eating it (maybe it was too oily for me). 

Azért vannak ételek, amiket ha Angliába látogatsz, meg kell kóstolnod, egyszerűen nem tudod kikerülni. Ilyen a fish and chips is, amit mi Tintagelben próbáltunk ki. Általában ezt tőkehalból készítik - a képen látható adag 6 fontba került, de akkora volt, hogy egyikünk sem tudta befejezni (pedig Viktor bír enni...). Isteni finom, csak eléggé olajos volt, kicsit meg is feküdte a gyomrunkat, amit addig egész nap péksütivel meg keksszel tápláltunk :D



Of course you should try the real English breakfast as well. I tried to recreate it at home but it wasn't half as good as in the Ohana cafe where we had breakfast twice during our stay in Newquay. I highly recommend this cozy little place for you for breakfast or brunch! They have all kind of breakfasts - the have something for those who are on a diet too, for example oatmeal and fruits with yogurt. You can also choose "Something lighter" from the menu but check out the photo below: thes lighter dishes are just as hearty as a full English breakfast (at least for me). Everything was delicious of course!

Csakis az angol reggeli jöhet szóba természetesen. Ha annyit esztek, amennyit én, akkor örülhettek, ha a felét benyomjátok ennek a kicsit sem diétás reggelinek, ami egyébként mennyei. Megpróbáltam itthon rekreálni, de egyelőre nem sikerült, úgyhogy most sír a szám utána. Az Ohanába mentünk el egyébként reggelizni kétszer is Newquay-ben, amit csak ajánlani tudok. Laza, hangulatos hely, mindenféle finomsággal. Diétásabb reggelik is vannak (müzli, és miegymás), illetve van pár "Something lighter" fogás is a reggeli menün, ami elvileg kevésbé kiadós, mint egy teljes angol reggeli. Hát, a lenti képen láthatjátok, milyen könnyed ez az étel :D (Nem, nem az, ezt sem bírtam megenni). Minden mennyei, szóval ha esetleg erre tévedtek, mert imádjátok az angol nyarat, az Ohanába mindenképpen menjetek be falatozni.


Cornish cream tea is a local speciality - I tried the half of it, so scones with jam and clotted cream, without tea. I never tried clotted cream before - I thought that it's like a heavier, yellow colored whipped cream but noo! It's like butter, and it has a thicker, heavier texture than whipped cream. I didn't like it so finally I just ate the scones with jam. 

A cornish cream tea igazi helyi specialitás - én félig próbáltam ki, azaz tea nélkül. Valahogy nem kívántam aznap a teát, így csak sconest kértem lekvárral, és clotted creammel. Elképzelni nem tudtam, milyen ez a clotted cream, valahogy azt hittem, olyasmi lesz, mint egy nehezebb, sárgás tejszínhab, de nem! Olyan, mint a vaj. Mintha rákanalaztak volna egy hatalmas csimbók vajat a süteményre (a scones egyébként leginkább egy édes, sűrű tésztájú pogácsához hasonlít). A clotted cream nekem túl sok volt, így azt diszkréten lekanalaztam a süti tetejéről. Elképesztő, miket meg nem esznek ezek az angolok :D


I recommend you two more places to eat: The Stable which is a cozy restaurant on Fistral beach and which is famous for its ciders and pizzas. We weren't too hungry so we just ordered a garlic cheese pizza and tried some great local beers. Oh and a bonus point: this restaurant is dog friendly! There was a sweet, chubby old labrador sitting next to me, so cute that I almost cried.

Még két helyet ajánlok: az egyik a The Stable nevű pizzéria, közvetlenül Fistral beach mellett, ahová a rossz idő elől menekültünk be egyszer. Éhesek nem voltunk annyira, de szomjasak igen (nem, nem vagyunk alkoholisták. Tudom, úgy tűnik, mindig a sör után megyünk, de ez nem így van, ő követ minket!!!), ezért rendeltünk egy fincsi Garlic bread névre hallgató, fokhagymás-sajtos pizzaféleséget, és megkóstoltunk néhány finom helyi sört. Bónusz: kutyabarát hely! Egy édes, dundi, öreg labrador ült mellettem. Azt hittem, elolvadok. De tényleg, majdnem sírtam, annyira aranyos volt.


Belushi's is another cool place in Newquay, which has amazing view of the sea from its terrace. This is more a cozy bar with delicious dishes than a traditional restaurant. Their burgers are great! Prices are a bit high (at least for a Hungarian traveler's budget) but it's worth to try this place at least once. If you want to save some money then have dinner or lunch in the Domino's pizzeria - they have very good deals. Burger King has an app just as in Hungary, and you can choose from several coupons. Or if you love fish and chips, you will be happy because it's one of the cheapest meals in Newquay (it almost never costs more than 5 pounds).

Egy másik szuper hely a Belushi's, aminek a teraszáról csodás kilátás nyílik a tengerre, és isteniek a hamburgerek. Ez inkább egy hangulatos bár, finom kajákkal, mint hagyományos étterem. Picit magasak az áraik, de egyszer megéri elmenni. Ha takarékoskodni akartok, akkor ajánlom a Domino's pizzériát, tök jó akcióik vannak. A Burger Kinghez ugyanúgy van mobil applikáció, és kuponok, mint itthon, de ha megnyitod a kupont, 15 percen belül fel kell használni, tehát jó, hogy ha már az étteremben nézegeted. A legtöbb helyen a fish & chips sem kerül többe 5 fontnál, tehát ketten 10 fontból, vagy az alatt meg tudjátok úszni az ebédet/vacsit. 



What to see and do in Cornwall - outside Newquay?
We didn't stay in Newquay for the whole time - since we rented a car on Luton Airport, we could explore Cornwall easily. 6 days are not enough for this beautiful part of the UK, because there is so much natural wonders and breathtaking beaches to see. One of our favourite places were the Bedruthan Steps which is a beach with dramatic beauty. You can't swim there - not even at low tide because the currents could be very dangerous and the tide can cut you off from the stairs leading to the shore in a couple of minutes. When the tide is low people usually go there for a walk, sometimes with their dogs. When we arrived the weather was pretty windy and cold and there was also high tide so we could'nt go down to the beach just admire its beauty from above, standing on the stairs. I was amazed by the power of mother nature, so terrifying yet beautiful. I simple cannot describe the wild beauty of this place.

Merre jártunk még?
Nem maradtunk végig Newquay-ben, ha már autót béreltünk, kihasználtuk ennek előnyeit, és barangoltunk kicsit a környéken. Rengeteg minden volt, amit meg szerettem volna nézni Cornwallban, de hát 5 nap irtó kevés, így csak néhány helyre mentünk el. Az egyik a Bedruthan Steps volt, ami lényegében nem több, mint egy tengerpart, de gyönyörű sziklákkal tagolt. Nem fürdőhely, mert még csendes időben, apály idején is veszélyesek itt az áramlatok, és egy pillanat alatt el tud zárni a tenger a partra vezető lépcsőtől. Jó időben is általában csak sétálni, kutyát sétáltatni járnak ide. Amikor mi ott voltunk, éppen dagály volt, ráadásul elég viharos volt a tenger is. Miközben a hajamat köpködtem ki, amit a számba fújt a jéghideg szél, csak ámulni tudtam a természeten. Készítettem videót is itt, de így utólag visszanézve semmi ahhoz képest, amit élőben láttam. Mostanában sokszor járok így, de ezt a vad szépséget sem fogom tudni szavakkal leírni.



St Nectan's Glen
This place is straight out of a fairytale! It's a small stream surrounded by lush trees and ferns, with the most spectacular waterfall at the end of the trail. I'll write a more detailed blogpost about St Nectan's Glen later because this magical place deserves more than a few sentences!

St Nectan's Glen
Tintagelhez nagyon közel van ez a tündéri hely, ami nem más, mint egy kis patak menti, erdővel, hatalmas páfrányokkal szegélyezett ösvény, melynek a végében a legkülönlegesebb vízesés várt, amit valaha láttam. Ha ki kellene választanom azt az élményt, és helyszínt, ami leginkább belémégett a cornwalli út alatt, akkor az a St Nectan's Glen. Egy külön posztot is írok erről a varázslatos helyről, és Tintagelről, mert úgy gondolom, többet érdemel pár mondatnál.


Tintagel
If you are interested in history, or simply love nature and the charming atmosphere of the British countryside then you should visit Tintagel. I'll show you more pictures of this village (and Tintagel castle) in the next blogpost!

Tintagel
Tintagelbe mindenkinek megéri elmenni, akit érdekel a történelem, a természet, vagy egy igazi angol vidéki kisváros bája. Még több képet mutatok majd, és részletesebben írok is erről a helyről a következő bejegyzésben.


Kynance Cove
When I first saw the photos of this beach - that was the time when I decided to visit Cornwall. The water is bright green and turquoise even on gloomy days, cows are roaming free on the cliffs, covered in green grass and purple flowers. The sound of the waves and seagulls are breaking the silence only. You can have a refreshing swim there, if you are already used to ice cold cornish water. A parking ticket costs 4 or 5 pounds for a full day, and there is a family-run café here with delicious dishes to try. 

Kynance Cove
Ez volt az a tengerpart, amit fotón meglátva eldöntöttem, hogy nekem Cornwall kell. A víz még borongós időben is türkizkék, a sziklák mentén szőrmók bocik legelésznek, fölöttünk sirályok repkednek, a dús zöld füvet pedig itt-ott lila virágpamacsok tarkítják. Fürdőzni is lehet itt, már aki bírja a jéghideg vizet. A parkolás 4 vagy 5 font volt talán egy teljes napra, és az itteni kis kávézóban elég jó áron ettünk nagyon finomakat. 



Porthcurno beach
When we left Kynance Cove the sun came out finally! After three long days we were so happy to see the sun! But by the time we reached Porthcurno it started to rain. Well, in fact it wasn't really rain, but sea mist which can be even more annoying. It's like walking directly into a cold, humid cloud that doesn't want to leave :D However we had luck with the parking: all parking meters were out of order so we parked the car free (otherwise the parking ticket costs 3 pounds). The beach was still beautiful, in spite of the weathe conditions, the water was 'the bluest blue' I've ever seen in my entire life. Unfortunately photos don't reflect reality because of the high humidity - everything was much more beautiful in real life. There is a theater here too, the Minach Theater from which there is a wonderful view to Porthcurno and Pedn Vounder beaches. The admission ticket for adults cost 5 pounds and you can visit the theater until 5 pm. (but check out their website in advance because if there is a play they close earlier for visitors).

I decided to go into the sea in Porthcurno! I slowly went into the 15-degree Celtic sea but after a few seconds it was literally painful to stand in the water. The air temperature was only 18°C the day we went there but somehow I wasn't cold in my swimsuit since the sand was pleasantly warm on the shore (I suppose the sun was shining all day except when we were there - typical! :D)


Porthcurno beach
Kynance Cove-ot elhagyva kisütött a nap - nagyon megörültünk, hogy na, végre, végre, végre, három hosszú nap után itt a strandidő! Mire Porthcurnóhoz értünk, elkezdett esni az eső, sőt nem is eső volt, hanem tengeri köd, ami ha lehet, még idegesítőbb. Mintha egy hideg, párás felhőbe sétálnál bele, ami egyszerűen nem akar arrébb menni. A parkolással viszont szerencsénk volt: elromlott az összes parkolóóra, így ingyen megúsztuk (azt hiszem, 3 fontba került volna). A part még így, párás időben is gyönyörű volt, a víz a legtürkizebb kék, amit életemben láttam, bármelyik mediterrán part elbújhat mögötte. Sajnos a fotók nem adják vissza ezt, mert a levegőben lévő nedvesség miatt iszonyatosan rossz minőségű képeket tudtam csak készíteni. Itt van egyébként a Minack színház is, ahonnan csodás kilátás nyílik a partra - ide kb. 5 font a felnőtt belépő, és amikor épp nincs előadás, délután 5-ig lehet látogatni a színházat. Mi végül nem mentünk el, de szerencsére a part menti sziklán kialakítottak egy lépcsőt, amin viszonylag magasra fel tudsz mászni, és onnan is legalább olyan szuper a kilátás, mint a színházból.

Eldöntöttem, hogy én márpedig itt belemegyek a vízbe, nem bírom tovább. Bele is seggeltem a 15 fokos Kelta-tengerbe, de néhány másodperc múlva már szó szerint fájt a hideg, így deréknál feljebb nem merészkedtem, hanem szaladtam is kifelé a hullámokkal a hátam mögött. Jó időben biztosan csodás itt fürdeni és napozni. Mikor ott jártunk, kb. 18 fok volt, de valahogy mégsem fáztam bikiniben, a homok ugyanis kellemesen langyos volt (szerintem egész nap sütött a nap, és csak akkor borult be, mire odaértünk. Jellemző). 



The beauties of english summer... when your cheeks are already red from the blowing wind, and you're watching the naked kids jumping happily into the cold water in disbelief, while you are standing on the shore in a sweater and you would give everything just for 5 minutes of sunshine... then mother nature gives you a surreally beautiful sunset. You just have to be patient, it's totally worth it!  

Az a szép az angol nyárban, hogy amikor már vörösre fújta az arcodat a szél, hitetlenkedve nézed a jeges vízben pancsoló kisgyerekeket, miközben te pulcsiban szédelegsz, és bármit megadnál 5 perc napsütésért - akkor ilyen szürreálisan gyönyörű naplementékkel kárpótol mindenért. Csak türelmesnek kell lenned. Megéri 




Have you ever been to Cornwall? Do you like English summer? :)



Comments