Life lately


Bullsh*t, I know, but everyone says that as we get older, time goes by faster. Once I found a video in which they are trying to find a scientific explanation for this phenomenon (which obviously has to exist - or we are all crazy haha).

I think the most likely explanation was this simple one: the more years we live, the shorter we percieve a period of a few months or even years, compared to our whole life. For an eight-year old kid, 6 months may seem a long period of time since it's one-sixteenth of his whole life and he doesn't even remember his first few years. But as we get older one year will be less and less compared to all of the previous years. So the more we live, the faster time flies by. Obviously this is just speculation but there should be some truth in it since I feel that the summers are getting shorter every year.

It's really hard to let this summer go. Part of me feels that nothing really happened during the past few months - maybe because this was the first summer in the past 8 years when we didn't travel abroad and we only took a few daytrips in Hungary. But looking back at the photos of this summer is making me smile because this summer was beautiful, too. This is why I love photography so much: besides great moments and life changing travels I also want to remember the little things and small moments because that's what life is really about. And it's easier to keep these memories in our minds when we have photos about them. It's going to be hard to recall those flickering sunrays between the branches of the leander bush in 2-3 years... but if there is a photo of it in the photo album from 2019, I can preserve a piece of this summer forever. So today I picked some of my favourite photos taken this summer. I hope you'll like them even though they only have a meaning for me. 




Közhely, tudom, de mégis mindenki azt mondja, ahogy egyre idősebbek leszünk, annál gyorsabban telik az idő. Egyszer találtam egy videót, amiben tudományos magyarázatot próbáltak keresni erre a jelenségre (ami nyilvánvalóan létezik, vagy csak nagyon sokan képzelődünk). 

A leginkább azt találtam hihetőnek, hogy egyszerűen minél több évet éltünk, annál rövidebbnek érzékelünk egy néhány hónapos szakaszt, vagy akár egy teljes évet, a többi leélt évünkhöz viszonyítva. Egy nyolc éves kisgyereknek fél év nagyon hosszú idő, életének egy tizenhatod része, ráadásul az első éveire nem is emlékszik, így az idő múlását is lassabban érzékelheti, mert nincs mihez viszonyítania. Ahogy egyre idősebbek leszünk, évről évre kevesebb lesz az egy év, az összes többihez képest ami már mögöttünk van, és talán ez lehet a magyarázat arra, hogy minél többet élünk, annál inkább rohan az idő. Ez nyilván csak spekuláció, de lehet valami alapja, mert évről évre egyre rövidebbnek érzem a nyarakat. 

Az idei nyárba nagyon kapaszkodom, nagyon nehezen engedem el. Kicsit úgy érzem, semmi nem történt - talán azért, mert nyáron nem utaztunk, csak 1-1 napra kirandultunk, azt is csak belföldön. Ilyenre már 8 éve nem volt példa. Talán ezért érzem úgy, hogy kb. semmit nem csináltam a nyáron. Ilyenkor jó visszanézegetni az elmúlt hónapok fotóit. Ezért is szeretem annyira a fotózást egyébként: nem csak a nagy pillanatokra szeretnék emlékezni, hanem az apró örömökre is, mert valójában azokból áll az élet. Ezeket pedig könnyebb így megőrizni az emlékezetünkben, ha van egy fotó, amit nézhetünk. Elég nehezen fogjuk tudni felidézni a leanderbokor ágai között átszűrődő napsugarakat 2-3 év távlatából... de ha ott egy fénykép róla a 2019-es fotóalbumban, akkor örökre meg tudunk őrizni a nyárból egy darabot. Épp ezért válogattam ki egy nagy adagot az elmúlt nyár képeiből - remélem, nektek is tetszeni fognak, annak ellenére, hogy csak számomra bírnak jelentéssel.






How was your summer?



Comments