Loire Valley vibes in Hungary


I've been obsessed with castles since I was a little girl - a castle tour in Germany is still on my bucketlist for example. I think I was 8 years old when we visited the Grassalkovich Castle in Gödöllő and even though I found the interior a bit 'too much' as a kid, it was still magical. I would really love to visit the medieval castles in the Loire valley, but until I get there, the recently renovated Andrássy Castle was a great alternative.

To be honest, most of the castles in Hungary (terribly sorry to put it this way) do not look like castles at all, I mean they are mostly huge mansions built in neoclassical style rather than fairytale castles. The Schossberger Castle in Tura was an exception but it's closed due to renovation since 2015. I feel that I'll never be able to see this castle because as far as I know they'll make an exclusive private hotel from it (correct me if I am wrong). Anyway, the recently renovated Andrássy Castle in Tiszadob is just as beautiful.

The castle was built by Gyula Andrássy in the 1880s inspired by the medieval castles of Loire Valley. Interestingly, the castle has 4 entrances, according to the number of seasons - moreover, it has 12 towers, 52 rooms and 365 windows, just like the months, weeks and days of the year. The castle is beautiful from all angles but perhaps you'll get the prettiest view from the well-kept garden behind the building. You can visit the garden for free, just like the small café and the exhibition on the second floor. The first floor is used for temporary exhibitions (you have to pay for an extra ticket if you want to see them). Otherwise, the ticket for a guided tour costs 1000 Ft for adults and I think if you are already here it's worth to check out the furnished rooms on the ground floor. Unfortunately most of the original furniture and the huge library was either lost or destroyed during World War II. Still, it's worth to see the rooms but if you just want to admire the building from the garden, the castle of Tiszadob is totally worth a visit if you are staying in the area. If you want to know more about opening hours, exhibitions and ticket prices, click here.




Kislánykorom óta odáig vagyok a kastélyokért - de annyira, hogy például egy németországi kastélytúra a bakancslistámra is felkerült. Azt hiszem, kisiskolás lehettem, amikor a gödöllői Grassalkovich-kastélyba látogattunk, és már akkor elvarázsolt az egész, még ha a berendezést túl giccsesnek is tartottam. A Loire menti kastélyokat is szívesen megnézném, de addig is, míg odáig eljutok, remek alternatíva a nemrégiben felújított tiszadobi Andrássy-kastély.

A legtöbb magyarországi kastély (már elnézést, hogy ezt így megfogalmazom), szerintem egyáltalán nem néz ki kastélynak, inkább klasszicista stílusban épült kúriák, mint valódi (értsd: tornyos, labirintusos) kastélyok. A turai Schossberger-kastély kivétel volt például, de azt már évek óta nem lehet látogatni, pedig az egyik kedvenc mesefilmemet, a Holdhercegnőt is ott forgatták. Bár arról sajnos így sikerült lecsúsznom, és valószínűleg már nem is fogom látni, mert ha jól tudom, szállodává alakítják, hasonlóan gyönyörű a nemrég felújított, sokáig gyermekotthonként működő tiszadobi kastély is. 

A kastélyt idősebb Andrássy Gyula építtette az 1880-as években, és elméletileg a Loire menti középkori lovagi várkastélyok mintájára épült. Érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bajáratot kapott, ezen felül 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van, a hónapok, hetek és napok számának megfelelően. A kastély minden szögből gyönyörű, de talán a kertből csodálva a legszebb, ahol egy szépen gondozott kis sövénylabirintusban lehet bóklászni és fotókat készíteni. A kert teljesen ingyenesen látogatható, ahogy a kastélyban található apró kávézó és a második emeleten lévő apró kiállítás is. Az első emeleten időszakos kiállításokat szoktak berendezni, amire külön kell jegyet váltani. Egyébként az óránként induló tárlatvezetés díja 1000 Ft felnőtteknek, és szerintem ha már itt vagyunk, érdemes megnézni a kastély korhű berendezését. Sajnos a világháború ideje alatt az eredeti berendezési tárgyak nagy része és a több ezer kötetes könyvtár is eltűnt vagy megsemmisült, és csak nemrég kezdtek bútorokat, gyűjteményeket ajándékozni a megújult kastélynak. Ennek ellenére érdemes körbenézni, de ha csak kívülről csodálnátok meg az épületet és készítenétek néhány fotót, akkor is érdemes útba ejteni a kastélyt, ha a környéken jártok. A nyitvatartásról, jegyárakról, kiállításokról ide kattintva találhattok több infót.




Which was the most beautiful castle you've ever visited?

Comments