Desserts around the world: Swedish kanelbullar


I don't really like to bake with yeast because I can never make a perfect yeast dough. Although I've seen this recipe in a video made by a cute elderly Swedish couple, my Swedish cinnamon rolls were not even close to theirs - I think I still have to try a few more times.

Okay it was pretty good when it was fresh but it dried up soon so maybe I need to practice making this dough more. Anyway, I share the recipe with you, and the original video from where you can learn the trick of making these Swedish cinnamon rolls is here. I halved the original recipe but of course you can make it in double portions.

Ingredients:
- 450 g all purpose flour
- 1/4 teaspoon salt
- 70 g sugar
- 1,5 teaspoons instant yeast
- 5 tablespoons melted butter
- 1 cup (250 ml) lukewarm milk

For the filling: butter, sugar, cinnamon, 1 egg, pearl sugar to decorate

Mix the ingredients of the dough and knead until smooth. Let it rise for about an hour and a half then roll the dough (into a rectangle) spread with soft (but not melted) butter and sprinkli with a mixture of sugar and cinnamon. Fold the dough in half then cut it into strips, cut them in the middle, twist the two parts of it then connect them like a knot. Better to watch the original video because it's hard to explain how to do it :D Put the rolls onto a baking sheet lined with baking paper and wash them with egg and sprinkle the top with pearl sugar to make them even more beautiful (I couldn't buy pearl sugar so I had to skip it). Let them rise for another 45 minutes then bake them at 230°C for 13 to 14 minutes.




Nem igazán szeretek kelt tésztát sütni, mert valahogy soha nem sikerül tökéletesre. Bár egy cuki svéd házaspár videójából lestem el a receptet, meg sem közelítette azt a kanelbullart, amit Svédországban kóstoltunk - szerintem próbálkoznom kell még néhányszor. Frissen nagyon finom volt, később viszont szörnyen hamar kiszáradt, ezen kellene még javítanom. Mindenesetre a receptet megosztom veletek, az eredeti videót pedig, ahonnan elleshetitek az elkészítés trükkjeit, itt találjátok. Az eredeti receptet én feleztem, de dupla adagban is simán süthetitek.

Hozzávalók:
- 450 g finomliszt
- 1/4 teáskanál só
- 70 g cukor
- 1,5 teáskanál instant élesztő
- 5 evőkanál olvasztott vaj
- 1 bögre (250 ml) langyos tej

Az összeállításhoz: vaj, cukor, fahéj, 1 tojás, jégcukor

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Körülbelül másfél órát kelesztjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük puha vajjal, majd megszórjuk fahéj és kristálycukor keverékével (használhatunk barna cukrot is). A kanelbullar csigáit trükkösen hajtogatjuk, írásban elég nehéz elmagyarázni, úgyhogy legjobb, ha megnézitek a videót. Igazából annyi a lényeg, hogy egymásra hajtjuk a tészta két szélét, csíkokra vágjuk, azokat középen picit bevágjuk. A két részt megtekerjük, és mint egy csomót, összekötjük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire pakolásszuk, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással - így szép barnára sülnek majd. A tojás után szórjuk meg őket jégcukorral, így még szebbek lesznek. További 45 percig kelesztjük őket, majd 230°C-ra előmelegített sütőben 13-14 percig sütjük a csigákat.





Have you ever tried to make kanelbullar? Which recipe do you use?

Comments