The charming villages of Cotswolds


For some people, afternoon tea symbolizes England, or red telephone booths or double-decker buses. But for me nothing is 'more English' than the charming beauty of Cotswolds. The hunderds of years old houses made me feel as if we were stuck in another dimension. Time really stood still there.


Cotswolds was on my bucketlist long before I began to travel - even before I knew what 'bucketlist' means. I saw lot of movies and series as a child with my parents, which were mostly shot in these small, picturesque villages. I was always amazed by the medieval chateaus and witchy stone houses. Do not expect great words from me I can not write or speak expressively about what I really love.

That's why I'll let the photos talk, but first let me share some tips which could be useful if you are planning to visit the Cotswolds region. 

- Go for more than one day. Unfortunately we only spend a half day in this lovely area of England but I told Viktor that I could stay here for at least a weekend - if not a week. (Okay, let's be honest, I would totally spend my whole summer in Cotswolds). Just wandering around the tiny villages, admiring the little details, the flowers, the houses, eating home made ice cream or sitting on a bench in the shadow of a tree, reading a book... Pure joy. Cotswolds is a must for Jane Austen's fans. Just don't forget your embroidery kit and your piano sheets, my dear! And that a young lady couldn't travel without a chaperone of course! :D

- Do a small research and choose well which villages you want to visit. Unfortunately Bibury became a vistim of mass tourism. Arlington Row is so popular now that when we arrived there early in the afternoon it was literally full of tourists, buses and cars. Zombie-like selfie maniacs were everywhere (I am sorry, I can't stand them!). Don't get me wrong, I know that I am also a stranger when I travel to new places - but please respect other's privacy. Some tourists even were standing on their toes to have a look into other people's GARDEN. They leaned over the fence and took photos of their inner courtyard... I was speechless and sad. I began to feel sorry for those who are living in this adorable houses. They are living in an idyllic, fairytale-like place like this, yet they can't relax in their own garden just for a minute. The streets of Castle Combe however were quiet and silent, like in a fairy tale. I advise you to arrive early in the morning or late in the afternoon to Bibury, when the giant tourist groups gone home. For having lunch, choose another cute villages, like Castle Combe or Moreton-in-Marsh

- Parking is completely free in both villages (Bibury and Castle Combe). 



Egyeseknek az öt órai tea, másoknak a piros telefonfülkék jelentik Angliát... de számomra semmi nem olyan angol, mint Cotswolds pici falvainak utánozhatatlan bája. Ezek a több száz éves házikók olyan érzést keltenek bennem, mintha egy másik időben, egy másik dimenzióban ragadtunk volna.

Évek óta a bakancslistámon szerepelt Cotswolds, már jóval azelőtt, hogy egyáltalán utazni kezdtem volna, vagy fogalmam lett volna arról, hogy mit jelent a bakancslista. Gyerekként sok olyan filmet és sorozatot néztem a szüleimmel, amiket nagyrészt ezekben a kis falvakban forgattak. Mindig ámulva néztem a késő középkori kúriákat, és a boszorkányos kőházikókat. Ne várjatok tőlem nagy szavakat, pont arról nem tudok eléggé kifejezően beszélni, ami iránt igazán rajongok. 

Épp ezért nem is kívánom most bő lére ereszteni a mondanivalómat, hagyom, hogy a képek beszéljenek. Pár tippet osztanék meg csak veletek, ha esetleg ti is Cotswoldsbe látogatnátok:

Ne egy napra menjetek. Mi sajnos egy fél napot tudtunk csak ezen a bájos környéken tölteni, de éppen mondtam Viktornak, hogy ha egy hetet nem is, de egy hosszú hétvégét simán elpihengetnék itt (na jó, kit akarok becsapni: az egész nyarat el bírnám így viselni). Igazából már az is program, hogy sétálsz a városkában, elcsodálkozol az apró, cuki részleteken, eszel egy fagyit, leülsz egy fa árnyékába könyvet olvasni... Jane Austen rajongóinak egyenesen kötelező az életben legalább egyszer elutazni erre a vidékre :D Csak a hímzőrámákat és a zongorakottákat ne hagyjátok otthon, kedveseim. És természetesen gardedám nélkül sem illendő egy ifjú hölgynek utaznia.

- Nézzétek meg előre, melyik kis települést érdemes felkeresni. Sajnos a tömegturizmus is egyre inkább elért erre a környékre: Biburyben az Arlington Row például már annyira népszerű, hogy amikor odaértünk kora délután, a turistacsoportok, buszok, és az agyhalott (bocsánat!) szelfizők teljesen ellepték ezt az egyébként hangulatos, csöndes kis helyet. Ne értsétek félre, én is idegen vagyok egy helyen - de azért nem vagyok olyan pofátlan, mint azok, akik képesek voltak lábujjhegyre állva befotózni az emberek UDVARÁRA is. Értem én, hogy Arlington Row, meg hű de menő, de könyörgöm, emberek élnek azokban a házakban. Egy pillanatra elfogott a sajnálat irántuk. Itt élnek ezen a gyönyörű kis idilli helyen, mégsincs egy perc nyugtuk sem. Castle Combe picike utcái viszont nyugodtak és csöndesek voltak, mint egy mesében! Szóval ha Cotswolds "felkapottabb" részeire szeretnél ellátogatni, akkor kora reggel, vagy inkább az esti órákban érkezz, amikor már tényleg mindenki hazament, és csak a cuki angol nénikék andalognak az utcán fagyizgatva.

- A parkolás mindkét pici faluban (Biburyben és Castle Combe-ban is) teljesen ingyenes










Comments