Weekend on Krk island

The view from Baška's castle

What I like most about Croatia is that it's worth traveling there for a long weekend from Hungary. If you are willing to get up early in the morning, you can relax on the beach by lunch time. Swimming and sunbathing for 2-3 days is never a bad idea!


Although prices are higher every year, the Croatian coast is still the cheapest and most accessible beach holiday option from Hungary. In the past 7 years I've been in more than 15 countries of Europe but I didn't travel with my parents since I was a small child. And back then we almost never left Hungary and if we did we only visited our nearest neighbour, Romania. My mom traveled a lot in her youth but my dad never saw the sea! Last year he had a laser surgery on both of his eyes so now he can see brighter colours and sharper contrasts than me :D He joked a lot about that he don't want to kick the bucket before he can see the colors of the sea. 

And I thought: why not? Why couldn't we travel to Croatia just for a couple of days so that my dad can swim in the sea? We didn't have a family holiday since I was 5 years old. I booked an apartment in the city of Krk immediately but sadly they had to cancel my booking because the owner got sick :( So I has to change our plans and fortunately I found the perfect apartment last minute: the Apartman Mujagic in the small village of Batomalj which is about 2-3 km from Baška, on the island of Krk. The view from our balcony was unbelievable, we saw the surrounding mountains in the afternoon glow, and even the sea in the distance. The moon reflected in the water at nights and the Perseid meteor shower reached a peak on our second night so we saw some shooting stars too! In the meantime sheeps were climbing on the hills, the crickets were singing... everything was so calm and peaceful.

The owner of the apartment, Lejla was adorable, helpful and always smiling. She gave us a detailed map of Baska and some useful tips about the free parking places and the cheapest supermarkets. The apartment was completely new on Booking.com in May, so I was a bit worried (because there wasn't a single feedback of it that time). When I'm traveling with Viktor is friend, I am not disturbed by the condition of a hotel but this time I wanted everything to be perfect for my parents. 

Baška's beach was okay but since it's a popular destination, it was really crowded (I like smaller bays and secluded beaches). Fortunately I took my giant swimming ring with me so I could float away from the crowd easily! That's my favourite part of a beach holiday... No noise, no people - just the beautiful shades of the sea around me and the sun on my skin. 

I really liked the 'castle' of Baška, which can be easily reached by car, it even has parking places at the top (but if you are in a good shape, you can walk). The view was breathtaking, especially at sunset! On our way home we stopped in Krk. In my opinion it's much more beautiful than Baška. It seems old, but in a romantic way :) Narrow, cobblestoned streets, pastel houses, white shutters, real mediterranean atmosphere. 

Our journey back home wasn't really pleasant. We got stuck in an enormous traffic jam and it took almost 4 (!) hours to even get out of the small island of Krk! We should have to reach the Croatian-Hungarian border in 4 hours! So we drove more than 13 hours instead of 7. It was very tiring and frustrating and I was very sad. I felt guilty that our family vacation ended like this but of course no one could see it in advance. 


Azt szeretem Horvátországban, hogy akár egy hosszú hétvégére is megéri ide eljönni. Kora reggel elindulsz, ebédre, vagy legkésőbb délután ott vagy, és pihensz, napozol, úszkálsz két napig. Bár az árak azt hiszem, egyre inkább kezdenek elszállni, még mindig ez az egyik legolcsóbb, és legkönnyebben elérhető tengerpart Magyarországról. Jártam már pár helyen, de jó ideje nem utaztam a szüleimmel együtt. Kisebb koromban is főleg csak pár napra, belföldi utakra indultunk el. Anyu sokat utazott fiatalabb korában, apukám viszont még soha nem látta a tengert. Tavaly ősszel megműtötték mindkét szemét, így most élesebben lát, mint én :D Azóta azzal viccelődik, hogy nem purcan ki addig, amíg nem látja meg a tenger színeit. 

Azt gondoltam, miért ne mehetnénk el, csak pár napra? Foglaltam is egy szállást Krk városában a bookingon keresztül, amit később sajnos töröltek, a szállásadó hirtelen betegsége miatt. Így módosítani kellett a tervet, és egy Batomalj nevű kis faluban szálltunk meg, a Mujagic Apartmanban. Szinte utolsó pillanatban foglaltam le a két szobás, fürdős, konyhás apartmant. Egy éjszaka egy személynek kb. 7.000 Ft-ba került (ami szerintem főszezonban egyáltalán nem vészes). Az erkélyről csodás kilátás nyílt a hegyekre, sőt a távolban a tengert is láttuk. Éjjelente a hegy mögött bukkant fel a hold, és visszatükröződött a fénye a vízen, utolsó este pedig két hullócsillagot is észrevettünk. Közben birkák mászkáltak a hegyoldalon, ciripeltek a tücskök... olyan nyugodt volt minden.

A szállásadó, Lejla egy imádnivaló, segítőkész, mosolygós nőci. Megmutatta, hol tudunk ingyenesen parkolni Baškán, a parthoz közel, vagy melyik szupermarketbe érdemes beszaladni friss péksütiért. Az apartman új szállás volt idén a bookingon, így kicsit aggódtam, ugyanis a foglaláskor (májusban) egy darab értékelés sem volt még róla. Engem nem különösebben zaklat fel egy szállás állapota, de a szüleim kényelme azért fontos volt (nem bírom viszont azokat, akik fröcsögnek az utazós Facebook csoportokban, hogy 200 méter helyett 400 méterre volt a kisbolt, nem volt mosogatószivacs, vagy pókháló volt az egyik sarokban... szerintem nem azért utazik az ember, hogy a szálláson dekkoljon). A Mujagic Apartmanra abszolút 10-est adnék minden szempontból.

Egyébként Baška tengerpartjától annyira nem voltam elájulva. Természetesen gyönyörű tiszta volt a víz, semmi baj nem volt vele... Csak ez az iszonyatos tömeg. Kicsit bánom, hogy nem kerestük meg végül a kisebb öblöket (pl. az Oprna nevű strandot), de több mint egy órás lett volna az odaút, hiába csak 29 km-re volt tőlünk, ezért végül letettünk róla. Szerencsére vittem az óriás úszógumimat, így abban messzire el tudtam lebegni a tömegtől. Tudom, elmebetegül hangzik, de inkább az angol tengert választanám ismét :D Persze egy hétvégére tökéletes és üdítő Krk szigete is.

Ami nagyon tetszett: Baška "kastélya", ahová autóval is könnyen fel lehet jutni. Meseszép innen a kilátás a tengerre, a naplementét is érdemes itt megvárni. Hazafelé megálltunk Krk városában is (ahol eredetileg lett volna a szállásunk), ez már sokkal szebb, ódonabb, mint Baška. Szűk utcácskák, pasztell házikók, fehér zsalugáteres ablakok, nagyon hangulatos.

Elrontotta az utunk végét, hogy hazafelé óriási dugóba keveredtünk. A kb. 30 kilométeres kis szigetről csaknem 4 órába telt kijutni (ennyi idő alatt már legalább a határhoz kellett volna érnünk). Így az eredetileg 7-7,5 órás útból több mint 13 óra lett. Nagyon szomorú voltam, mert soha nem ültünk még ennyit forgalmi dugóban araszolva, és bűntudatom lett, hogy az első tengerparti "családi nyaralás" így ért véget. De hát ezt senki nem láthatta előre. 


Baška, Krk island
Pretty balcony in Krk
The view from the castle of Baška, Krk island
Postcard from Krk
The city of Krk
Postcard from Krk
Postcard from Krk
Krk harbourPostcard from Krk
Sunset on the way home
Vrbnik, Krk island
The view from our balcony
Postcard from Krk
Postcard from Krk
Postcard from Krk
Postcard from Krk
Swimming towards the rainbow in Baška
The castle of Baška
Krk island
The city of Krk
The view from our balcony in Batomalj
The cute city of Krk
In the apartment's garden, Batomalj
Postcard from Krk
Baška, Krk
Sunset on the way home
In the 'castle' of Baška
View from our balcony at night
Postcard from Krk
The view from Baška's 'castle'
My parents :)
The view from Baška's 'castle'



Have you ever been to Krk island? Which part of Croatia is your favorite?



Comments