A walk to Sveti Stefan


If you want real peace and relaxation in Montenegro get your credit card ready: the blissful loneliness has its price here. If someone needs a little getaway from the crowd and the touristy places had to pay a small fortune. Milocer and Sveti Stefan are the part of the Budva riviera. These secluded, calm, private beaches are only for those lucky ones who can pay for them. The entries to the beaches for example are often guarded. However the small path next to the beaches is open to the public so we could admire the beautiful shades of the sea and the pretty gardens… and some of those wealthy people who can enjoy this view everyday.


Sveti Stefan is about 10 km from Budva. The main attraction of the town is the small island which became a luxurious resort in the past few years. The small path to the island separates the beach itself into two parts: rich people to the right, and… well, the not-so-rich people to the left. This separation looks quite funny from the viewpoint above. (Scroll down to the photo!)

We arrived by car to Przno and luckily found a free parking place (it’s a rare thing), and we walked through Milocer to Sveti Stefan. The gardens, the forest and the sea are really beautiful here. This walk is enjoyable even for the poor people like us :D We spent the rest of the day in Drobni Pijesak, which is a public and family friendly beach near Sveti Stefan. Beautiful sea, great beach bar and it wasn’t even crowded. Totally recommend it!



Ha Montenegróban igazi nyugalomra vágysz, készítsd a pénztárcádat: a boldog magánynak itt ára van. Aki szeretne elvonulni a balkáni strandok nyüzsgése és a turisták áradata elől, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A budvai riviéra része Milocer és Sveti Stefan is, ahol a tehetősebb réteg számára alakítottak ki nyugodtabb, privát partszakaszokat. Az egyik strandhoz vezető lejáratot például kapukkal zárják, és őrzik - ide ugyanis nem léphet be akárki. Szerencsére a part melletti sétány mindenki számára nyitva áll, így mi is gyönyörködhettünk a tenger csodás, zöldeskék vizében, és hát... abban a néhány szerencsésben, akik élvezhették a hely drága nyugalmát.

Budvától körülbelül 10 kilométerre van Sveti Stefan. A település leginkább a hozzá kapcsolódó kis szigetről nevezetes, amit luxus apartmankomplexummá alakítottak át. A szigetre vezető kis út (amin természetesen csak a vendégek sétálhatnak végig) kettéválasztja a partot is: jobb oldalra a gazdagok, bal oldalra... nos, a kevésbé gazdagok vonulhatnak ki strandolni. Főleg felülnézetből, a főút melletti kis kilátóból érdekes szemlélni ezt a kettősséget.

Egyébként már annak is örülhetünk, hogy egyáltalán engedélyezték a sétát a partok közelében, mert valóban lélegzetelállító a látvány. Mi autóval mentünk Prznoig, itt megálltunk egy kis ingyenes parkolóban (nem sok ilyen van!), és elsétáltunk Miloceren át egészen Sveti Stefanig. A kert és az erdős részek gyönyörűek, a nyugodt partok pedig egy pillanatra azt a látszatot keltették, mintha nem is egy turistáktól hemzsegő riviéra kellős közepén lennénk, hanem mondjuk egy kis görög szigeten. Persze míg a kis görög szigeten ingyen is részünk lehetne ilyen magányban, itt szembetaláltuk magunkat a fekete kovácsoltvas kerítéssel, ami elválasztott minket a csillogó víztől. Ami itt mintha még kékebb is lett volna egy kicsivel...

Sveti Stefan után kicsit autókáztunk még déli irányba, és megálltunk strandolni Drobni Pijesaknál. Ez a part valahol a csendes magánstrandok és turistáktól hemzsegő partok között állt: főleg kisgyerekes családok voltak itt, és annak ellenére, hogy déltájban érkeztünk, nem volt tömeg sem. A víz gyönyörű türkizes színekben játszott, a strandot pedig meredek hegycsúcsok keretezték. Itt ettünk egyébként egy nagyon finom, tonhalas-szardellás pizzát is, ami annyira nem is volt drága, csak 6 euróba került, és ketten jól is laktunk vele :)






Comments