Aggtelek & Jósvafő


I often forget that there are many beautiful places in my home country that are worth exploring. Usually we don't travel much in Hungary - if we have enough time we prefer visiting another countries since a small trip in Hungary often costs the same as a journey abroad (or sometimes even more, especially if we travel to the western part of the country).

But now, on my mother's birthday we traveled to Slovakia for the weekend and had a quick stop in the Aggtelek National Park. I haven't been there since my childhood and I didn't even remember how spectacular the cave is! I admired the beautiful rock formations as if I saw them for the first time. The concert hall has fantastic acoustics (we listened to some music as a part of the guided tour). You can choose from several tours into the cave, the shortest one is 1 km long (and its duration is 1 hour) but there is a longer one too. Tours are starting several times a day - the first one begins at 10 am. We bought tickets for this tour, the adult admission fee is 2200 HUF. The cave has a constant temperature (10°C) throughout the year so if you arrive here in summer make sure to take your sweaters with you and choose the right pair of shoes since the stone paths and stairs could be very slippery. If you want to take photos of the cave, it's completely free but be quick: the lights are only switched on for a couple of minutes. 

Jósvafő is very close to Aggtelek so if you are visiting the cave it's worth to take a short trip to this little village. You can easily spend here a few hours: have a picnic, wander around the woods or just admire the beautifully turquoise water of the tarn (just search for the signs 'Jósvafő Tengerszem'!). It's such a charming, quiet place.



Hajlamos vagyok megfeledkezni arról, hogy itthon, Magyarországon is vannak szép helyek, amiket érdemes felfedezni. Nagyon ritkán utazgatunk ugyanis belföldön: ha időnk engedi, akkor inkább más országokat választunk úti célul, hiszen egy belföldi hétvége vagy hosszabb utazás gyakran ugyanannyiba kerül már, mint egy külföldi út (főleg ha Kelet-Magyarországról utazunk a Dunántúlra például). 

Most viszont anyukám születésnapján kirándultunk egyet, és bár Szlovákia volt a cél, útba ejtettük az Aggteleki Nemzeti Parkot is, ahol gyerekkoromban voltam utoljára, és épp ezért nem is emlékeztem már rá, mennyire látványos a cseppkőbarlang. Mintha először láttam volna, úgy csodálkoztam rá a termekre - főleg a hangversenyterem tetszett, aminek fantasztikus az akusztikája (itt hallgattunk zenét is, a túra részeként). Többféle túra közül is lehet választani, mi a rövidebb, 1 km-es szakaszt tettük meg (ez a túra is kb. 1 órás), viszont van egy hosszabb, több kilométeres is. A rövidtúra többször is indul egy nap, az első 10 órakor. Mi is erre vettünk jegyet: a felnőtt belépő ára 2200 Ft. A barlang hőmérséklete egész évben állandó, 10°C, így ha nyáron érkeztek ide, akkor érdemes pulcsit is magatokkal vinni, meg persze megfelelő cipőt választani, mert elég csúszósak a kövek néhány helyen. Ha fotózni szeretnétek, igyekezzetek, mert a világítás szakaszosan működik - érdemes a csoport végén haladni, de azért siessetek mert rátok kapcsolják a villanyt ha nem tartjátok a tempót :D

Aggtelekhez nagyon közel van Jósvafő, így ha erre jártok, érdemes ezt a csodás kis helyet is beilleszteni a programba. A tengerszem türkiz vizét csodálva simán el lehet itt tölteni néhány órát. Van játszótér és ha jól láttam, tűzrakóhely is, meg egy pici mesterséges vízesés a zsilipnél. Akár piknikezni, vagy ha engedélyezett a tűzrakás, sütögetni is érdemes lehet, mert nagyon hangulatos, nyugodt hely.




Comments