We have food at home


Ugye ismered azt a bizonyos "we have food at home" mémet? Amikor megkéred anyát, hogy ugorjatok már be a mekibe kajáért, de ő rávágja, hogy otthon is van kaja. Persze ami otthon van, az tejbe áztatott sült krumpli, ketchupos toast kenyér, vagy valami hasonló. Na, hát valahogy így vagyok én Magyarországgal. Soha nem szerettem pénzt szánni belföldi utakra, de a világjárvány természetesen sok mindent átírt, az én terveimet is. 

Egyesek lelkesen, mosolyogva, én viszont inkább kényszerűségből döntöttem úgy, hogy na jó, kezdjük el felfedezni kicsiny hazánkat, mert még mindig jobb itthon kimozdulni külföldi utazás híján, mint teljesen becsavarodni. 

Kicsit a tartalomgyártásból is visszavettem az utóbbi időben. Ez részben annak köszönhető, hogy elsősorban mint copywriter keresem a kenyerem, és voltak olyan időszakok az elmúlt évben, amikor 26 Facebook oldalra és 2 Instagram profilra gyártottam a vizuális és szöveges tartalmat, mellette meg részmunkaidőben cukrászként dolgoztam egy étteremben, és úgy éreztem, inkább kilépek az ablakon, minthogy még egy mondatot leírjak. Részben meg annak, hogy vagy nem volt lehetőségem utazni a járvány miatt, vagy olyan sokat dolgoztam, hogy mire eljutottam valahova, akár itthon is, addigra már mindenki járt ott, és elárasztotta a közösséget hasznos tartalommal. Úgy éreztem: mégis mit adhatnék én ehhez? Inkább csendben maradok. Aztán végre elterveztem egy szuper bolgár-görög utazást. A kevésbé felkapott Pelion-félsziget, vízeséstúra az Olümposzon, Rila-tavak... Végre hasznos tartalmakkal térhetek vissza!

Aztán indulás előtt három nappal akkorát estem a lépcső utolsó fokáról, hogy két napig lábra se bírtam állni. A vécébe konkrétan be kellett rakni. Ha egyedül voltam, négykézláb tudtam csak kimászni pisilni. Elhalasztottuk az indulást egy nappal, Viktor a hátán vitt le a tengerpartra sokszor, mert nem tudtam lépni a homokban. Na bumm. Egyszerűen ez volt az utolsó csepp a pohárban. (Ja, nem, két héttel később az útlevelemet próbáltam megújítani, de kiderült, hogy nem kaphatok, mert eltűnt az ujjlenyomatom, de ez már egy másik történet...)

Szóval csak a dühnek és a keserűségnek jutott helye a mindennapjaimban. És hogy azóta rájöttem-e, milyen szép az élet? Önfeledten szaladgálok-e egy virágos mezőn? Sajnos nem. De arra is rájöttem, hogy ezzel legalább nyújthatok valami egyedit ebben a szuper pozitív világban. Lehet, hogy holnap már magzatpózban fogok sírdogálni, amint megkapom az első negatív hozzászólást, hogy "szedd már össze magad, te csődtömeg". De az is lehet, hogy mint legutóbb, most is lesz legalább 1-2 ember, akinek segíthetek rádöbbeni arra: nem vagy egyedül, nem csak te érzed magad abnormálisnak, dühösnek, elkeseredettnek, még akkor is, ha kívülről látszólag minden rendben van veled. Ezt a nihilista, depresszív, leszarom hangvételt amúgy is régóta ki akartam próbálni ügyfeleknél, bár valószínűleg nem rajongtak volna érte. :D

Na szóval. Lényeg a lényeg. Valóban olyan varázslatosan mesés a makói lombkorona tanösvény? Van-e lélegzetelállítóbb hely az Ilona-völgyi, vagy a Melegmányi-vízesésnél? Tényleg a Grand Canyon szépségével vetekszik a vadregényes Csörgő-szurdok? Több-e Tokaj három folyóparti büfénél és a bubble waffle-nél? 

Spoiler: lesznek olyan helyek is a posztban, amikről TÉNYLEG elragadtatva írok. Olvass tovább, ha még nem mondtál le rólam teljesen!

Az abszolút kedvencem: a Dunakanyar

Kezdjük ezzel, hogy ne csak a negatív fröcsögés menjen folyton! Ez az egyetlen hely Magyarországon (igen, így van, a Balatont is számításba vettem), ahol képes lennék akár 1-2 egybefüggő hetet is eltölteni, annyi a látnivaló. A Dunakanyarra nem sajnálok időt és pénzt áldozni, mert az itt szerzett élmények számomra felérnek egy rövidebb külföldi út okozta örömmel (na jó, azért persze nem teljesen ugyanaz a kettő…). Egyszerűen mindent szeretek ebben a tájegységben, sorolom is a kedvenceim!

Örök dobogós: a Rám-szakadék

A Magyarországot méltató turisztikai cikkek szerintem sokszor túlzóak (lásd: Páris-patak völgyét egy lapon emlegetni a Grand Canyonnal… de most komolyan, ne viccelődjünk már ilyenekkel. A Kiskunság meg rögtön a Szahara, gondolom...), de akármilyen szép helyeket is láttál már a világban, a Rám-szakadékon akkor is eltátod a szád, mert magyar viszonylatban nagyon gyönyörű, izgalmas és vadregényes. Sok helyen létrák és fém korlátok segítségével húzod fel magad a sziklák mentén, nyaranta minden hihetetlenül zöld, szinte érzed, ahogy lélegzik az erdő körülötted. Picit néhol oda kell figyelni, meg igényel egy kis ügyességet a túra, de a (szerintem sokszor szintén túlzó) leírások ne rettentsenek el téged, ezt egy átlagos fizikumú, nem különösebben edzett emberke is teljesíteni tudja. Voltak, akik kisiskolás gyerkőcökkel vágtak neki a túrának, amennyire láttam, élvezték is. 

  • Honnan indulj? A dömösi parkolóban érdemes megállni, innen előbb a Duna, majd a Királykúti utcán keresztül vezet az út. Minden táblákkal jelzett, nem lehet eltévedni, a Rám szakadék felé tartó jelzést kövessétek. 
  • Mennyi idő? Kényelmes tempóban, szünetekkel, fotózással, pihenéssel, nézelődéssel együtt szánj rá minimum 4 órát.
  • Mennyibe kerül? A parkolási díjat leszámítva ingyenes, bár idén pünkösdkor mi ingyen parkoltunk.
  • Mit vigyél? Enni- és innivalót, kényelmes, strapabíró, a bokát jól tartó, vízálló cipőt, esős időben vízálló öltözet sem árt. Nagy esőzések idején veszélyessé válhat az útszakasz, erről a Pilisi parkerdő honlapján találtok naprakész infókat.
  • Kiknek ajánlom? Kalandkereső túrázóknak, akik unják már a "magyar Grand Canyont" meg a hasonló parasztvakítást, de jelenleg nem tudnak külföldre utazni kalandokért. Családoknak is ajánlom, nagyobb (minimum kisiskolás) lurkókkal. 
  • Kiknek NEM ajánlom? Aki egy kicsit is tériszonyos, annak szerintem ez a túraútvonal nem lesz túlságosan komfortos.

    Meredek kaptató, gyönyörű kilátás: Prédikálószék 

    A Prédikálószékre vezető túraútvonal már nagyon régóta tervben volt, és idén végre sort kerítettünk rá. Ez a túra nem tartozik hazánk legegyszerűbbjei közé. Ha a Vadálló-köveken keresztül szeretnéd megközelíteni a kilátópontot, akkor fel kell készülnöd néhány meredekebb, izzasztóbb, fától-fáig kapaszkodós szakaszra. Nem mondanám teljesíthetetlennek, de azért nem árt hozzá egy közepes állóképesség. Mi pont egy hosszan tartó esőzés után vágtunk neki a felfelé vezető útnak májusban. Az elején a sárban dagonyáztunk, de ahogy magasabbra értünk, egyre kevésbé volt zavaró a helyzet, a kilátás pedig mindenért kárpótol. Alternatív útvonalak is vannak felfelé - ezek kevésbé meredekek, viszont cserébe hosszabbak (időben és kilométerben is). A dömösi parkolóból is indul egy jelzés, mi lefelé például itt jöttünk. Így útba ejtheted a csodaszép Kecskehát-rétet, ahonnan mesébe illő kilátás nyílik a Dunára. 


    • Honnan indulj? Akárcsak a Rám-szakadék esetében, itt is a dömösi parkolóból érdemes indítani a túrát. Ha a hosszabb, de kevésbé meredek útvonalat választanád, akkor rögtön a parkolóból induló jelzéseket kövesd, ha pedig bevállalod a meredekebb felfelé vezető utat, akkor ugyanúgy, mint a Rám-szakadékhoz indulva, menj egészen a Szentfa kápolnáig. Innen indul az útvonal a Rám-szakadék és a Prédikálószék irányába is, mindkettő megfelelően jelzett.
    • Mennyi idő? Rövid pihenőkkel mindenképp szánj erre a túrára legalább 4-6 órát, az edzettségi szintedtől függően.
    • Mennyibe kerül? A parkolást leszámítva ez a túra (és a kilátóba való belépés is) ingyenes.
    • Mit vigyél? Elegendő vizet és rágcsálnivalót csomagolj a túrára. Egy vízálló túracipő sem árt, főleg nagyobb esőzések után. Sajnos én a “sima” sportcipőmben indultam el, ami amúgy hihetetlenül kényelmes volt, főleg ott, ahol sziklás terepen kellett felkapaszkodni. Cserébe úgy beázott, hogy még este is a sarat vakartam a lábkörmeim alól! 😂 Azóta vettem egy “rendes” túracipőt, de bevallom, csak akkor veszem fel, ha nagyon tocsog a sár, mert a sportcipőmben sokkal rugalmasabban tud mozogni a lábam, könnyebb benne túrázni (legalábbis nekem).
    • Kiknek ajánlom? Akik nem félnek egy kicsit megerőltetőbb túrától. 
    • Kiknek NEM ajánlom? Családoknak, ha a gyerekek még túl picik és például hordozni kell őket. De persze ha már edzettek vagytok ilyen téren akkor bátran vágjatok bele! Ha úgy érzed, nem vagy túl jó kondiban vagy tériszonyod van, inkább a hosszabb, lankásabb úton menj felfelé is. 

    Hajókirándulás és a legendás dömösi lángos 

    Dömösön érdemes lehet felszállni a Dunakanyar körjáratra, ami egy nagyon kedvező árú napijeggyel működik, hop-on, hop-off elven, és a Dunakanyar településeit köti össze. Ha pedig visszaértetek Dömösre, ne hagyjátok ki az itteni lángost sem!

    • Honnan indulj? A dömösi hajóállomásról, parkolni is itt tudsz.
    • Mennyi idő? Szánj rá néhány órát, ha az egyes állomásokon le is szeretnétek szállni és nézelődni, akkor pedig egy teljes napot.
    • Mennyibe kerül? 2021-ben 1000 Ft volt egy napijegy. Ugyanazzal a jeggyel le- és felszállhatsz a nap folyamán az út egyes állomásain. 
    • Kiknek ajánlom? Családoknak, pároknak, és mindenkinek, aki elfáradt a Prédikálószékre tartó túra alatt, és kicsit csak pihenne, élvezné a kilátást. 
    • Kiknek NEM ajánlom? Akik picit is hajlamosak a tengeribetegségre. 

    Magyar történelem, kilátással - Visegrádi Fellegvár

    A Visegrád legmagasabb pontján lévő Fellegvár fontos szerepet töltött be a középkorban, és csodálatos panorámával rendelkezik. Több állandó kiállításnak is otthont ad.

    • Hol parkolj? Parkolhatsz közvetlenül a Fellegvárnál is, de kicsit messzebb is találsz (többnyire fizetős) parkolókat.
    • Mennyi idő? Érdemes rászánni minimum 1-2 órát, ha szeretnétek elmélyedni a kiállításokban, akkor akár többet is.
    • Mennyibe kerül? A felnőtt belépő 1700 Ft, a parkolásért pedig ha jól emlékszem, egy ezrest fizettünk (kicsivel kevesebb, mint 2 órát maradtunk).

    A Rám-szakadék kistesója: Dera-szurdok 

    A csodaszép Dera-szurdok egy félig megélt élmény lett nekem, mert pünkösdkor, amikor itt jártunk, ömlött az eső. Azért mi csak elindultunk az (egyébként rövid, és viszonylag könnyen teljesíthető) túraútvonalon, de egyrészt bőrig áztunk, másrészt meg bokáig süppedtünk a sárban, így nagy okosságokat nem tudok mondani erről a helyről. Ja, de: parkoló van. Száraz időben, vagy brutál vízálló öltözékben fogjatok csak neki. És küldjetek nekem képeket, ha ennél messzebbre is eljutottatok! :D

    • Hol parkolj? Közvetlenül a túraútvonal kezdetén, egy Pilisszentkereszt közelében lévő nagyobb tisztáson tudsz parkolni, érdemes Waze-t használni, mert automatikusan ide hoz. 
    • Mennyi idő? A szurdok alig több, mint 1 kilométer hosszú, így egy-két óra alatt kényelmes tempóban be lehet járni.
    • Mit vigyél? Esős időben elengedhetetlen a vízálló túracipő! Máskülönben élvezhetetlen és nem is tudtok végigmenni a szurdokon (sajnos félúton mi is visszafordultunk).
    • Mennyibe kerül? A parkolás ingyenes.
    • Kiknek ajánlom? Mindenkinek, könnyű és látványos túra, családok már ovis gyerkőcökkel is bátran nekivághatnak.
    • Kiknek NEM ajánlom? Hú, hát maximum annak nem, aki viszolyog a természet közelségétől, és inkább városnézésre vágyik.

    Strand, sör, vízi sportok - Kisoroszi, Szigetcsúcs

    Legutóbbi "dunakanyarozó" hétvégénken Kisorosziban foglaltunk szállást. Sajnos az időjárással nem volt szerencsénk, és a Duna vízállása is rettentő magas volt. Maga a Szigetcsúcs, amit a leginkább vártam, gyakorlatilag teljesen víz alatt volt. Egyébként így is sokan kempingeztek itt, és nyaranta tökéletes hely a napozáshoz, pihenéshez, kenuzáshoz is. A Szigetcsúcs büfében ehetsz egy burgert vagy lángost, ha megéheztél. Kisoroszi biciklitúrákhoz is ideális, igazából egy klasszikus, nyaralós, kikapcsolódós hely.

    • Hol szállj meg? Mi a Rácz Fogadót választottuk, és nem bántuk meg. Ár-érték arányban megfelelő, saját parkolóval, ráadásul a fogadó alatt éttermet is üzemeltetnek. Nagyon jól főznek, nekünk legalábbis minden ízlett, ráadásul reggelizni is tudtunk itt, mielőtt túrázni indultunk volna. 
    • Mennyi időt érdemes itt eltölteni? Szerintem Kisoroszi hétvégi célpontnak tökéletes, de akár több napra is jöhettek. Legalább egy naplementét kötelező megnézni a Duna-parton!
    • Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének kicsit pihenni, napozni, bográcsozni vagy éppen sportolni a Duna-parton.
    • Kiknek NEM ajánlom? Azoknak, akik inkább városnézésre vágynak. Nekik irány Szentendre!


    Pilisszentlélek, avagy Pajkaszeg

    Ha te is nagy rajongója vagy a kis magyar valóságot fájdalmasan hűen bemutató sorozatnak, Pajkaszeg (azaz Pilisszentlélek) is jó program lesz. Meglehetősen sokan mászkáltak a faluban, amikor ott jártunk, és a legendás kocsmának is elég nagy forgalma volt vasárnap délben. A tulajdonos ennek biztosan örül, de azért szívesen meghallgattam volna az itt élő idős nénik véleményét a falut elárasztó turistákról.

    • Hol parkolj? Érdemes még a helységnevet jelző tábla előtt kialakított, útmenti parkolóban megállni, mert a falu picike, és mi például nem találtunk olyan parkolóhelyet, ahol nem zavartuk volna az ott lakókat.
    • Kiknek ajánlom? Akik szeretik "A mi kis falunk"-at, és szívesen legurítanának egy sört Teca kocsmájában. 

    Macskaköves utcák, idilli óváros - irány Szentendre!

    Szentendre szépsége tagadhatatlan: macskaköves, mesébe illő utcáival, hangulatos éttermeivel az ország egyik legszebb városkája. Ha erre jártok, mindenképp próbáljátok ki a Dalmát Szamár Bisztrót - tökéletes reggelizőhely, de egy könnyű ebédre vagy vacsorára is megéri beugrani, mi gyakorlatilag folyton itt ettünk. 

    • Hol szállj meg? Egy hétvégét töltöttünk Szentendrén, a szállásunk pedig a Valentin házban volt. Nálunk mindig szempont, hogy legyen ingyenes parkoló, ezen felül nem nagyon vannak elvárásaink semmilyen szálláshellyel kapcsolatban. Ez a kis panzió is azt adta, ami kellett: kényelmes ágy, pici, praktikus konyha, a belváros pedig egy rövid sétányi távolságra volt.
    • Mennyi időt érdemes itt eltölteni? Egy hétvégét mindenképp, de Szentendre tökéletes bázisa lehet a Dunakanyar-beli kalandozásaitoknak, főleg, ha autóval érkeztek. 
    • Kiknek ajánlom? Igazából mindenkinek, mert akár városnézésre, akár természetközeli élményekre vágysz, itt megtalálod a számításodat. 

    Esztergomi Bazilika

    Országunk legmagasabb templomát, a 100 méter magas Esztergomi Bazilikát akkor látogattuk meg, amikor a zuhogó eső elmosta a tervezett kirándulásunkat - és milyen jól tettük! A teljes árú összevont belépő 1800 Ft, és azt kell mondjam, teljesen megérte. A bazilika bejárása után pihenhettek egyet a Panorámateremben, ahol kávézót alakítottak ki.

    • Hol parkolj? Közvetlenül a bazilika előtt is parkolhattok, de mi messzebb álltunk meg egy ingyenes parkolóban.
    • Mennyi idő? 1-2 órát mindenképp érdemes rászánni a látogatásra.
    • Mennyibe kerül? A felnőtt belépőjegy 1800 Ft, a további díjakról a bazilika hivatalos honlapján tudtok tájékozódni.

    Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

    Ha szenvedélyes természetfotós vagy, vagy csak imádsz a fák alatt lófrálni, az ország legnagyobb (és véleményem szerint legszebb) botanikus kertje garantáltan levesz majd a lábadról. A kert 27 hektáros, és csaknem 13.000 növényfajt rejt, a szentimentális tájképi kertstílus elemei (a vízimalom, vagy a gótikus műromok) pedig izgalmas fotótémát szolgáltatnak.

    • Hol parkolj? Közvetlenül a botanikus kert előtt tudsz parkolni, sajnos nem lesz ingyenes, ha jól rémlik 500 Ft/óra a parkolási díj.
    • Mennyi idő? Ha kényelmes tempóban szeretnéd bejárni a kertet, és fotózni is szeretnél, 2-4 órát mindenképp érdemes rászánnod. 
    • Mennyibe kerül? A felnőtt belépőjegy 1400 Ft.
    • Kiknek ajánlom? Természetkedvelőknek, fotózáshoz izgalmas helyszínt keresőknek (a kereskedelmi célú fotózás feláras, erre figyeljetek), kisgyermekes családoknak.
    • Kiknek nem ajánlom? Azoknak, akik inkább városnézésre vágynak.

    Pécs környéki kalandozások

    Pécs nagyon sokáig kimaradt az életemből, mert Debrecentől már pont annyira van messze, hogy ha már ott járunk, akkor lényegében mindegy, ha átruccanunk Horvátországba és Szlovéniába. És lássuk be, ha tavaly szeptember elsején nem zárnak le a határok, akkor meg is tettük volna. Így azonban kénytelenek voltunk folytatni tovább hazai kalandjainkat, és végre Pécs környékét is elkezdtük felfedezni. 


    Városnézés - programok, látnivalók és a kedvenc éttermeink
    Pécs csodaszép város, nagyon irigy is lettem az itt élőkre. Nem tudom, miért vagyok olyan elégedetlen Debrecennel, de valahogy Pécshez (és Szegedhez) képest is snassznak érzem, hiába hazánk második legnagyobb városa. Pécs kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretein belül kialakított Zsolnay negyed, ami a Zsolnay porcelángyár területén épült ki. Két részét egy látványos gyalogos híd köti össze, ahol (ha szerencsés időpontban érkezel, és nincs tömeg) szuper fotókat készíthetsz. A Zsolnay negyedet teljesen ingyen is meg tudod csodálni, de ha kíváncsi vagy a kiállításokra, lehetőséged nyílik választani többféle belépő és kombinált jegy közül (bővebb infó a hivatalos honlapon). 


    Pécs belvárosának jellegzetes épülete és egyben a város egyik szimbóluma a Széchenyi téren található Dzsámi, ami Európa legészakibb, mai napig épségben maradt dzsámija - és meglepő módon ma katolikus templomként működik. Sok szuper éttermet találsz a környéken, az abszolút kedvencünk a Balkán Bisztró volt, ahol legnagyobb örömünkre valódi török kávét is ihattunk. Boszniában, Cipruson és Görögországban is hasonló módszerrel, cezvében főzik a hagyományos kávét, és mi egyszerűen imádjuk. A Bohémia Sörkonyhába is érdemes betérni egy fantasztikus burgerért és a legfinomabb sörökért, reggelizni pedig irány a Reggeli. Utóbbiért érdemes korán kelni, mert brutál népszerű hely, és mikor odaértünk, már alig volt szabad asztal, pedig nyitás után nem sokkal érkeztünk.


    Ha nem vagytok tériszonyosak, akkor a TV toronyba is érdemes felmenni, ami az 535 méter magas Misina csúcsán áll, és maga is csaknem 200 méteres magassággal büszkélkedhet. Magyarország legmagasabb épületébe 1300 Ft-ért válthatsz belépőt, fent pedig egy csodás kilátással rendelkező étterem vár. A választék nem túl bőséges, mi nem is maradtunk ebédre, de egy kávét vagy teát megéri itt elfogyasztani. Klasszikus, klisés, “háttérben dimbesdombos táj, én meg gondtalanul hintázok” fotóért irány a Flóra-pihenő. Parkolni a kilátóponttól nem messze tudtok, és néhány perc séta után már meg is érkeztetek a híres hintához. A fotóért már ennél hosszabb ideig kell sorban állnotok majd. 
    • Hol szállj meg? Mi bookingon foglaltunk szállást, az Édes Otthon II. apartmanban, a Jogász utcán. Ez igazából egy picike, de modern és jól felszerelt garzonlakás egy nagyobb társasházban, rövid tartózkodásra tökéletes. A belváros gyalogosan is könnyen elérhető, 15-20 perc alatt, de a Zsolnay negyed is közel van. Parkolni a ház előtt lehet, ez hétköznap sajnos fizetős, de ha hétvégére érkeztek, nem fog nagy gondot okozni.
    • Mennyi időt érdemes itt eltölteni? Sajnos nekem a Mecsek annyira nem jött be túrázás szempontjából (persze ehhez az is hozzájárul, hogy valószínűleg nem a leglátványosabb útvonalat választottuk), így nem bánom, hogy csak egy hosszú hétvégét töltöttünk Pécsett. 

    Rosszul megválasztott túránk a Mecsekben - és mit járj be inkább helyette?
    Eredetileg a Babás szerkövekhez, és a Zsongor-kő kilátóhoz vezető túrát szerettük volna teljesíteni, de az időjárás nem volt kegyes hozzánk. A szemerkélő eső még nem lett volna gond, de elég erős, hideg szél is fújt aznap, és jobbnak láttuk, ha egy “védettebb”, erdei ösvényt járunk be. Utólag már nagyon bánom, hogy nem húztuk fel inkább az összes pulcsinkat, és választottuk mégis a Babás szerköveket a (kapaszkodjatok meg) ultra látványos Melegmányi-vízesés helyett. Annyi pozitívumot el tudok mondani, hogy a túra kiindulópontja (ezen az útvonalon mentünk egyébként) a Mánfa közelében lévő Árpád-kori templom volt, ami az őszi erdő takarásából csodaszép látványt nyújtott. Ezután teljesen indokolatlanul keresztülvágtunk egy kisebb tisztáson, majd egy viszonylag izzasztó erdei terepen haladó emelkedőn, csupán azért, hogy szembesüljünk ezzel az emberfeletti zuhataggal, amit vízesésnek csúfolnak. Várjatok, fotó is van róla, őrület:


    És egyébként igen, túrázás előtt rákerestem, és nem, azokon a fotókon nem így nézett ki. Pedig rendesen esett az eső érkezésünk előtt, így azt reméltem, bővizűbb lesz ennél a patak. De így ez nem volt más, mint egy mohos szikláról gyéren csordogáló pisifolyam. Igazi “food at home” élmény volt. Az erdőben látott harkály tintagomba nagyobb hatással volt rám. Akárcsak a babgulyás a Mecsek Pihenő nevű kis vendéglőben. Azóta se ettem olyan finomat egyébként! Ha errefelé túráztok, és megéheztek a testmozgásban, mindenképp ejtsétek útba. És ha felejthetetlen kilátásra vágytok, akkor valóban a Babás szerköveket ajánlom inkább a Melegmányi-völgy helyett! 


    Romantikus kitérő Székesfehérváron: Bory-vár

    A Bory-várral kapcsolatban kicsik felemások az érzéseim. Rengeteg fotót láttam már erről a csodaszép épületről, és szerettem volna én is lencsevégre kapni. Egy esős, szürke, nyomott vasárnap délben értünk ide, Pécsről hazafelé tartva, és valamiért azt gondoltam, hogy áh, úgyis kevesen lesznek, ilyen időben, meg eleve dél van, mindenki falatozik. Hát igen, de az emberek (hozzánk hasonlóan) meg voltak őrülve a határzártól gondolom, és mindenki belföldön csámborgott. Szóval zuhogó esőben, vasárnap délben tömve volt a vár. Ami egyébként valóban gyönyörű, szinte mesébe illő, és látványos. Bory Jenő székesfehérvári építész dolgozott rajta 1923-tól egészen haláláig, emléket állítva a felesége iránti szeretetének. Szóval nemcsak az épület szép, hanem a mögötte álló történet is, de azt javaslom, ha valóban élvezni akarod a vár megtekintését, inkább egy kevésbé forgalmas időszakban érkezz: hétvége helyett inkább hétköznap, ha teheted, akkor pedig nyitásra. 

    • Hol parkolj? Ha mázlid van, meg tudsz állni közvetlenül a vár előtt, a látogatók számára fenntartott parkolóban. Mivel egy lakóövezetben épület a vár, klasszikus családi házakkal körülvéve, ezért vigyázz arra, hogy ha például messzebb kell megállnod, ne zavard az ott lakókat.
    • Mennyi idő? Legalább 1,5-2 órát érdemes rászánni.
    • Mennyibe kerül? A felnőtt belépőjegy 2000 Ft-ba kerül.
    • Kiknek ajánlom? Profi, vagy hobbifotósoknak, építészet iránt érdeklődőknek, családoknak.
    • Kiknek nem ajánlom? Azoknak, akiket nem kötnek le az épületek, és inkább a természetbe vágynak. 

    Recept egy tökéletes hosszú hétvégéhez a Bükkben - irány Szilvásvárad!

    Gyakran mondogatom, hogy majdnem minden, ami ebben az országban szép, a Dunántúlnak jutott. Egyik kivétel ez alól Szilvásvárad, ahol viszonylag pici helyen rengeteg egyedi és valóban érdekes látnivaló összpontosul a türkiz tengerszemtől kezdve a vízeséseken át egészen az ősemberbarlangig.


    Vízesés és tengerszem kicsiknek és nagyoknak - Szalajka-völgy
    A Szalajka-völgy elég népszerű kirándulóhely itthon, ráadásul csaknem az egész bejárható kényelmes, kiépített gyalogutakon és ösvényeken, akár babakocsival is. Épp ezért, különösen hétvégente és nyáron, szép időben hamar fel tud gyűlni a tömeg, szóval érdemes már kora reggel megérkezni. A gyerekek élvezni fogják a kisvasutat is, de gyalog sincsenek túl nagy távolságok két látnivaló között, szóval visszafelé érdemes sétálni. A legnépszerűbb attrakció itt a Fátyol-vízesés, de mi találtunk egy “titkos” vízesést is, ami szerintem sokkal látványosabb:


    Az ösvény mellett, a Szikla-forrástól nem messze megpillantottunk egy kisebb, de bővizűbbnek tűnő vízesést, amit sajnos a fáktól nem láttunk jól és lefényképezni sem tudtam. Mivel észrevettünk egy kitaposott útvonalat, ami a vízesés felé vezet, átmásztunk a korláton és megnéztük kicsit közelebbről ezt a szépséget. Mondanom sem kell, hogy óriási tömeg volt aznap a völgyben, de ennél a vízesésnél mégis csak ketten voltunk, mert szerintem sokan észre sem vették a fák takarásában.
    • Hol parkolj? Parkolhatsz Szilvásváradon is, de az egész napos parkolás ára sem vészes, szóval érdemes behajtanotok a Szalajka-völgy parkolójába. (Ha szeretnétek felmenni a Millenniumi Kilátóhoz, vagy az Olasz-kaputól induló túrák valamelyikén indulnátok el, akkor jelezzétek, hogy az Olasz-kapuig mennétek, és így kérjétek a jegyet!)
    • Mennyi idő? Egy napot mindenképp érdemes rászánni, de a környéken olyan sok más látnivaló van, hogy Szilvásvárad simán megér egy hosszú hétvégét is. 
    • Kiknek ajánlom? Bárkinek, aki szeretne egy kis időt eltölteni a természetben, vagy egy könnyű túrára vágyik. 
    • Kiknek nem ajánlom? Itt bizony elég nagy tömeg szokott lenni, szóval ha nem kedvelitek a túl “turistás” kirándulóhelyeket, akkor érdemes vagy szezonon kívül érkezni, vagy menjetek fel az Olasz-kapuig, és túrázzatok a Bükk-fennsíkon.

    Istállós-kői barlang
    Ha már a Szalajka-völgyben jártok, érdemes felkapaszkodni az Istállós-kői barlanghoz. Néhol kissé izzasztó, de hamar teljesíthető túráról van szó, amit már a nagyobb gyerekek is élvezni fognak, a barlang belsejéből pedig igazán jó fotókat lehet készíteni. Az itt talált leletek egyébként 30-40 ezer évesek, még csonteszközök és egy őskőkori tűzhely is előkerült. 


    Csodaszép kilátás, különösebb erőfeszítés nélkül
    Fentebb már írtam arról, hogy érdemes az Olasz-kapuig kérni a parkolójegyet, már mondom is, hogy miért. Sokakat elrettenthet a szép kilátópontoktól a feléjük vezető több órás túrázás (lásd például a Prédikálószéket), bevallom, nekem sincs mindig kedvem hozzá. Itt viszont különösebb erőfeszítés nélkül lehet részetek csodaszép kilátásban! Először is megállhattok kocsival a Millenniumi Kilátónál, majd folytathatjátok az utat az Olasz-kapuig. Innen több túraútvonal is indul, mi a Három-kő nevű csúcs felé vettük az irányt. Ez a túraleírás volt a segítségünkre, de mi nem mentünk tovább a Tar-kő felé, hanem piknikeztünk egyet, és aztán visszafordultunk. Ha ti is így tesztek, akkor lényegében egy szűk órás sétát kell csak tennetek a Három-kőig, végig kényelmes, majdnem sík, vagy épp csak lankás terepen, a Bükk-fennsíkon keresztül. 


    Látnivalók a közelben
    Ha több napot töltötök Szilvásvárad környékén, akkor érdemes egy egri városnézést is beiktatni. Én inkább sörös típus vagyok, de ha ti kedvelitek a jó egri borokat, akkor pedig irány a Szépasszonyvölgy. Egy könnyű sétához vagy piknikhez ajánlom a Lak-völgyi tavat is, háttérben a Bél-kő sziklás hegyoldalával. 

    Most akkor megéri Tokaj, vagy nem?

    Tudom, hogy a legendás tokaji borvidék az UNESCO Világörökség része, tudom, hogy nem illik így beszélni róla, tudom, hogy magyar Toszkánaként illik emlegetni, de őszintén? Nekem az a benyomásom, hogy aki nem kedveli a borokat (én például kifejezetten nem szeretem sajnos), és semmilyen módon nem érdeklődik a borászat iránt, az bizony itt unatkozni fog. Mondom ezt úgy, hogy például hajókirándulásra nem volt időnk, pedig az biztosan tetszett volna, de maga Tokaj egy teljesen átlagos település, konkrétan néhány büfé és étterem a folyóparton, és semmi több. Persze, a közelben lehet kirándulgatni, túrázgatni ide-oda, például nincs messze a Zemplén sem (de akkor már sokkal jobban megéri egy bájos kis faluban megszállni, ahonnan szép túraútvonalak indulnak, például Pusztafaluban. Zempléni kalandok bázisához Tokajt választani szerintem indokolatlan). Szóval sajnálom, lehet, hogy most kiábrándultok belőlem, de borkedvelőkön kívül másoknak nem igazán ajánlanám Tokajt.
    • Hol parkolj? Elég hektikus a parkolás meg a közlekedés jelenleg, mert mindenhol útépítés zajlik. Van egy nagyobb, fizetős parkoló a folyóparton, a központban, szóval ott érdemes megállni.
    • Kiknek ajánlom? Annak, aki pihenésre, jó borokra és finom ételekre vágyik, és semmi többre.
    • Kiknek nem ajánlom? Akik inkább túráznának, vagy izgalmasabb élményre vágynak egy finom vacsoránál. (Finom ételeket és borokat igazából bármelyik városban lehet fogyasztani. Sajnálom.)

    Kirándulások a Mátrában

    Sokáig mindig csak télen jutottunk el a Mátrába, egészen a COVID okozta lezárásokig, amikor végre sikerült beiktatnunk egy késő tavaszi túrát is. 

    A két legmagasabb csúcs
    Ha a Mátrában jártok, valószínűleg nem fogjátok kihagyni a két legmagasabb csúcsot: a Kékest és a Galya-tetőt. Érdemes felmenni a Kékestetői tévétoronyba is és a Galya-kilátóba is - utóbbiban akár egy éjszakát is eltölthettek, a felső 3 emeleten kialakított bivakszálláson! Vigyetek hálózsákot! 
    • Hol parkolj? A Kékes parkolója fizetős, Galya-tetőn viszont ha szerencséd van, lesz helyed a kilátó közelében lévő ingyenes parkolóban is. Ha a Kékes irányába tartotok, érdemes lehúzódni a szanatóriumnál - nem tudom, jelenleg mennyire szelídek a mókusok, de 2015-ben még nagyon könnyen magunkhoz tudtuk csalogatni őket összekoccanó diók hangjával, és kézből tudtuk őket etetni. 
    • Mennyi idő? A két csúcsra érdemes legalább 1-1 napot szánni. 
    • Mennyibe kerül? A TV toronyba a felnőtt belépő 700 Ft-ba kerül. A Galya-kilátó bivakszállása ingyenes, ám 2000 Ft-os takarítási díjat kell fizetni éjszakánként. 

    Szurdok(ocska) szalamandrával
    Tavaszi túránk célpontja a Csörgő-szurdok volt. A patak az áradás idején egymásnak ütődő kövek hangjáról kapta a nevét, a völgy és a szurdok pedig több irányból is megközelíthető - mi például Mátrakeresztesről indultunk, a Fakanalas Csárda melletti parkolóból. A parkolóból indulva elég átsétálni a főúton, és követni a szemközti aszfaltozott utat egészen a házsorok végéig. Innen indul az erdei ösvény, ahonnan a piros jelzést követve haladhatunk a patak mentén. Maga az ösvény picit fentebb visz, de sok helyen nagyon könnyű lejutni a vízhez, és kicsit megpihenni, hallgatni a patak csobogását. Egyáltalán nem nehéz vagy megerőltető a túra, de esőzések után elég sáros és csúszós a talaj, szóval érdemes olyan cipőt vinni, ami bírja a strapát, és amit nem sajnáltok. Elmentünk egészen a (túlzó leírások ellenére meglehetősen aprócska) Csörgő-szurdokig - innen vagy visszafordultok, és azon az útvonalon sétáltok tovább a parkolóig, amin jöttetek, vagy tehettek egy nagyobb kört az ágasvári turistaház irányába. Vigyázzatok, hová léptek, mert a patak völgyében jó pár foltos szalamandrával is találkozhattok!

    • Hol parkolj? A Fakanalas Csárda melletti ingyenes parkolóban.
    • Mennyi idő? Ha csak a Csörgő-szurdokig mentek, kényelmes tempóban is be tudjátok járni a patak völgyét oda-vissza 2, maximum 3 óra alatt. 
    • Kiknek ajánlom? Azoknak, akik egy könnyű erdei túrára vágynak.
    • Kiknek nem ajánlom? Akik a látványosabb túrákat kedvelik.

    Ilona-völgyi vízesés
    Az Ilona-völgyi vízesés hazánk legmagasabb természetes vízesése (a lillafüredi sokkal látványosabb, de azt mesterségesen alakították ki). Gyerekkoromban láttam utoljára, és bevallom, az emlékeim eléggé homályosak voltak már róla, így újra megnéztük. Hát… mit is mondhatnék? A parkolótól a mesébe illő Visszhang-rét mellett vezető gyalogút jobban tetszett, mint maga a “zuhatag”, amit még longexpóval is csak a legnagyobb jóindulattal tudtam vízesésnek nevezni. (Van viszont egy hazai vízesés, ami annak ellenére, hogy nincsen túlhype-olva, és nem is olyan magas, mint az Ilona-völgyi, szerintem sokkal vadregényesebb és látványosabb - ha tovább olvasol, nemsokára látni is fogod!)

    • Hol parkolj? Parádfürdő településen megyünk keresztül, egészen a Szent István-kútig be lehet hajtani, az út mellett ingyenes a parkolás. 
    • Mennyi idő? A parkolótól kb. 2 kilométer a vízesés, még ha kényelmes tempóban sétáltok is, akkor sem lesz több oda-vissza 2 óránál. 
    • Mennyibe kerül? Mi még ingyenesen parkoltunk 2020-ban, gyanítom, azóta se fizetős, de javítsatok ki, ha tévedek. 
    • Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szívesen tennének egy kellemes sétát szép erdei környezetben. 
    • Kiknek nem ajánlom? Azoknak, akik igazi vízesést várnak. :D

    Budapest és környéke pandémia idején

    2017-18-ban fotós tanfolyamra jártam Budapestre, minden második hétvégémet a fővárosban töltöttem. Azóta se nagyon sikerült megszeretnem egyébként, korábban írtam már róla egy bejegyzést, amit ide kattintva elolvashattok. De bevallom, néha elkezd hiányozni a Budapesten bóklászás, évente párszor jó azért ide visszatérni, még akkor is, ha élni például nem tudnék itt. Tavaly szeptemberben először láttam Budapestet a pandémia óta, és bevallom, kicsit megrázó élmény volt. Felmentem a Halászbástyáig, mert az az egyik kedvenc helyem a fővárosban, és egy napsütéses péntek délután rajtam kívül vagy 5-6 ember lézengett csak itt. Nem mondom, hogy nem esett jól végre, hogy nincs tömeg, de kicsit arcul is csapott a valóság. Általában az őrületbe kergetnek a tucatnyi bámészkodó bociból álló turistacsoportok, de akkor hirtelen azt kívántam, bár újra itt lennének, és bár minden ugyanolyan normális lenne, mint a járvány előtt. Szomorú volt látni a rengeteg, COVID miatt zárva tartó, vagy végleg bezárt éttermet. A Kazinczy utcai Street Food Karavanban, ahová egy Las Vegans répaburgerért tértem be, gyakorlatilag üres volt péntek este fél 7-kor. Nagyon furcsa élmény volt. Debrecenben például, ami hiába a 2. legnagyobb magyar város, azért mégiscsak röhejesen kicsi Budapesthez képest, nem volt ennyire tetten érhető a pandémia hatása és a külföldi turisták hiánya sem. 


    Idén augusztusban már sokkal élettelibb volt Budapest, amikor az egyik legjobb barátnőmet látogattam meg. Ismét elmentem libegőzni, sétáltam egyet a János-hegyen, aztán meg kimentem Solymárra. Mindig rájövök, hogy távolról szeretem ezt a várost, meg a fák közül :D Este leültünk egy szuper helyre a Duna partján, és hihetetlen mázlink volt a naplementével, nézzétek csak:


    Paprikás-patak és vízesés 
    Bár hazánk legmagasabb természetes vízesése az Ilona-völgyi, bevallom, engem nem különösebben nyűgözött le. Helyette egy (szerintem) sokkal szebb, hazai viszonylatban meglehetősen látványos és vadregényes vízesést ajánlok. Kicsit alacsonyabb ugyan, alig 5 méter magas, de cserébe mintha bővizűbb lenne és a közvetlen környezete is szebb - ez pedig a solymári Paprikás-patak vízesése. További érv mellette, hogy könnyen megközelíthető: Budapesttől gyakorlatilag egy köpésre van. A Rózsika utcai Shell kútnál lehet parkolni, ezután csak át kell kelni az úttesten, és amint beérsz az erdőbe, indul is a könnyű, kisebb gyerkőcöknek és időseknek is egyszerűen teljesíthető, de annál szebb túraútvonal. Én tömegközlekedéssel evickéltem ki eddig, a 64-es és a 164-es busz is megáll a benzinkútnál (Hűvösvölgyből indulnak). A patak partján fahidak segítik az átkelést, a vízeséshez pedig úgy tudsz lejutni, hogy átugrálsz fölötte néhány nagyobb sziklán, és oldalt óvatosan leereszkedsz. Egy könnyű sétával elérhető a solymári vár is, ami egy kisebb dombon található. 

    • Hol parkolj? A Rózsika utcai Shell kútnál célszerű.
    • Mennyi idő? Fotózással, pihenőkkel, és a vár meglátogatásával együtt mindez egy 2-4 órás programot jelent, de persze ennél tempósabban is végig lehet haladni az útvonalon. Visszafelé például szó szerint rohantam a buszhoz, és a vártól a buszmegállóig tartó szakaszt kb. 20 perc alatt tettem meg. 
    • Mennyibe kerül? A solymári várba 300 Ft a belépő.
    • Kiknek ajánlom? Akik egy könnyű, mégis látványos túrára vágynak, szép erdei környezetben. Kisgyerekek is élvezni fogják, tökéletes családi program hétvégére.
    • Kiknek nem ajánlom? Azoknak, akik inkább várost néznének. 

    Tökéletes nyári hétvége a napfény városában

    Viktor húga már évek óta Szegeden él, és mindig csak terveztük, hogy egy hétvégét eltöltünk itt majd nyáron, de idén végre összehoztuk. Szeged nagyon élhető és kellemes hangulatú városnak tűnik. Imádom a hangulatát, sőt a Tisza miatt kicsit irigy is vagyok, Debrecenből nagyon hiányzik nekem valami természetes víz. 

    Kajakozás a Tiszán
    Kajakot béreltünk a FOKA Ökokikötőben, és feleveztünk egészen a Tisza-Maros torkolatig. Nagyon jó élmény volt, és szerintem a bérleti díjak is nagyon jók, egy kétszemélyes kajak 2 órára például csak 2700 Ft-ba került. Természetesen minél hosszabb időszakra szeretnéd, annál kedvezőbbek az óradíjak, de emellett jogosítvány nélkül vezethető motoros csónakot is lehet bérelni. Ha itt élnék, tuti, hogy minden napsütéses hétvégénk kajakozással, hajókázással telne! 


    Séta és szuper éttermek a belvárosban
    Szeged belvárosa is szép, valahogy sokkal nyüzsgőbbnek és területileg is nagyobbnak érzem, mint mondjuk Debrecent. (Itt nálunk kb. csak végigsétálsz a Piac utcán, vagy kimész a Nagyerdőre, nem nagyon van más opció, Debrecen egy óriási lakóövezet). Több szuper éttermet is felfedeztünk, nagy kedvencünk lett a Maláta kézműves sör- és grillkert és a Classic Grill szerb étterem. Egy újonnan nyílt kávézóban, a Trécselőben reggelizünk.


    Botanikus kert keleti hangulatban
    Természetkedvelőknek az SZTE Füvészkert is kötelező. Minden év júliusában Lótusz Napokat tartanak, ami egy kétnapos fesztivál távol-keleti hangulatban, az indiai lótusz virágzásának tiszteletére. Mi sajnos épp lecsúsztunk róla, de még itt-ott virágzott a lótusz, szóval legalább azt elcsíptük! 
    • Hol parkolj? Közvetlenül a botanikus kerttel szemben tudsz parkolni, ingyenesen.
    • Mennyi idő? Minimum 1-2 órát érdemes rászánni.
    • Mennyibe kerül? A felnőtt belépőjegy ára május-szeptember között 1800 Ft, szezonon kívül pedig 1400 Ft.

    Makói lombkorona sétány
    Közel van Makó, mi is útba ejtettük a lombkorona sétány miatt, amiről olyan szép fotókat lehet látni Instagramon. Hát igazából az egész hely ennyi is, egy szép fotóopció, látványos hagymakupolával. Mi hiába mentünk rögtön nyitásra, már sokan voltak ott rajtunk kívül, szóval elég kiszámíthatatlan, hogy egyedül leszel-e és sikerül-e jó fotókat lőni itt. 
    • Hol parkolj? A sétány bejáratától nem messze több ingyenes parkolóhelyet is találsz.
    • Mennyi idő? Egy óra alatt bőven be lehet járni.
    • Mennyibe kerül? 600 Ft a belépődíj, szóval nem egy ökör ára, már ha megér neked ennyit egyetlen kép. Ez magában foglalja az egyszeri lecsúszást a csúszdán, bónusz csúszásokért extra díjat kell fizetni.
    • Kiknek ajánlom? Egyértelműen családoknak! Sajnos azt kell mondanom, felnőtteknek nem különösebben élvezetes ez a program, inkább a gyerekeknek lesz izgalmas. A lurkóknak biztosan óriási élmény az apró akadálypálya a fák lombjai között, vagy a kilátó tetejéről induló óriási csúszda. 

    Olvasd el korábbi, hazai kirándulóhelyekről írt bejegyzéseimet a lenti képekre kattintva:






    Neked melyek a kedvenc helyeid itthon? 

    Comments