Amsterdam bucketlist


Of course 4 days weren't enough to explore Amsterdam - nevertheless, I tried to write a small bucketlist with some of our favourite places in this amazing city.



Azt hiszem, két hét is kevés lenne ahhoz, hogy bejárjuk és megismerjük Amszterdamot – 4 nap pedig végképp. Ennek ellenére megpróbálkoztam egy kisebb bakancslista összeállításával, melyből megtudhatjátok, mi az, amit (szerintem) nem érdemes kihagyni, ha itt jártok.


Vondelpark
Vondelpark took the first place on my list along with the Vondelstraat, a street which leads to this park. There are several smaller lakes and cool areas in this 47-acres park. It takes time to walk around there, we didn't see every part of it. In lovely weather it's also an ideal picnic spot (we were unlucky with the weather).


Vondelpark 
A Vondelparkot, és az ide vezető, csodás lakóházakkal szegélyezett Vondelstraatot mindenképpen vegyétek fel a listára. A 47 hektáros park területén szabadtéri színpad, és több kisebb, összekapcsolódó tó is van, ha pedig ügyesek vagytok, Pablo Picasso egyik szobrára is rábukkanhattok. A hatalmas parkot igazi teljesítmény körbejárni, nekünk időnk sem volt már rá, hogy minden részét végigbarangoljuk. Jó időben a park ideális piknikezőhely lehet – nekünk viszont nem volt szerencsénk az időjárással, eléggé hűvös és borongós napot fogtunk ki. 


Museumplein 

There are three bigger museums in this area: the Rijksmuseum, the Stedelijk Museum and of course the Van Gogh Museum. In front of the Rijksmuseum you will find the famous iamsterdam sign - I know, that it's extremely touristy but it's worth to take a funny photo there: climb up to the top of it. If you don't want the place to be crowded, make sure to arrive in the early morning hours. Museum Market is also worth a visit: a local artist are selling their artworks and creations.



Museumplein (Múzeum tér) 
Ezen a téren három nagy múzeum osztozik: a Rijksmuseum, a Stedelijk Museum és persze a Van Gogh Museum. A Rijksmuseum előtt állnak az Iamsterdam feliratot alkotó betűk is, melyek szinte önálló nevezetességgé nőtték ki magukat. Tudom, nagyon „turistás”, de nem érdemes ilyen kép nélkül hazaindulni. Üljetek be a d betű közepébe, vagy másszatok fel a tetejére! Ha el szeretnétek kerülni a tömeget, érkezzetek a kora délelőtti órákban – vagy keressetek fel egy másik Iamsterdam feliratot, mert több is van. Egyet például hazafelé láttunk, nem messze az Amsterdam Centraal pályaudvartól, a Haarlem felé vezető úton (sajnos a pontos helyét már nem tudom megmondani). Amiért még megéri ide elsétálni: a Museum Market, itt ugyanis igazi különlegességekkel, alkotásaikat bemutató kreatív művészekkel találkozhattok.


Red light district

Amsterdam has two faces: one in the daylight, and other one at nights. This is not necessarily dangerous to walk in the red light district at nights but you should be careful. For example it's strictly forbidden to take photos of the girls in the windows: if they catch you taking photos your camera can easily land in the canals. It was a bit shocking for me to look at the girls to be honest. I just kept thinking that may be some of them didn't imagine their lives this way.


Vörös lámpás negyed
Amszterdamnak két arca van: az egyiket nappal mutatja, a másikat pedig éjszaka. Ilyenkor sem feltétlenül veszélyes, de az a könnyed biztonság, amivel nappal sétálsz az utcáin, éjszaka egy kicsit eltűnik, legalábbis a vörös lámpás negyedben mi így éreztük (furcsa ellentmondás, hogy a városnak éppen ez az egyik legbiztonságosabb negyede). Bár biztosan mind tudjátok, mi zajlik itt, de ha esetleg mégsem: Amszterdamban nem csak a marihuána fogyasztása, de a prostitúció is legális. Az éj leszálltával kigyulladnak a De Wallen negyed ablakainak vörös fényei, és a nappal üres kirakatokban felbukkannak a lányok. Nekem egy kicsit megrázó élmény volt rájuk nézni, csak arra tudtam gondolni, hogy biztosan olyan is akad köztük, aki nem önszántából van itt, vagy egyáltalán nem így képzelte el korábban az életét. Az ablak mögött álló fiatal nők csábosan integetnek az arra járóknak – ahol pedig éppen dolgoznak, ott el van húzva a függöny. Vigyázat, szigorúan tilos lefotózni őket. Fényképet a negyedről én is csak egyet készítettem, azt is nagyon távolról, és nagyon sietősen (innen a rossz képminőség). Ha meglátják, hogy fotókat készítesz, a kamerád könnyen a csatornában landolhat, úgyhogy jobb nem kísérteni a sorsot!


Cheese shops

No wonder why Dutch cheeses are so famous! There are so many cheese shops in the city center that you can not miss them - it's worth to visit at least one and try the delicious cheeses. From the ordinary gouda to the triffle or coconut (!!!) flavoured cheese you will find everything in there. We tried the coconut cheese by the way and it was delicious and incredibly strange at the same time.


Sajtboltok
A holland sajtok nem véletlenül világhírűek – több sajtbolttal is fogsz találkozni a belvárosban, érdemes legalább egybe betérni. A finomabbnál finomabb sajtokat meg is tudjátok kóstolni. A teljesen hétköznapinak számító gouda sajton kívül olyan különlegességekkel is találkozhattok, mint a trüffeles, vagy éppen kókuszos(!) sajt. Utóbbinak hihetetlenül furcsa íze volt, de ha túltesszük magunkat az első döbbeneten, egészen kellemes! :D


Coffeeshops

I suppose you know that marijuana is legal in the Netherlands. Although I am not judging (we tried it too a few times haha) I am so sad that some people are visiting Amsterdam JUST for this reason. I mean Amsterdam couldn't be reduced to smoking weed... However you can not leave this city without visiting one of the local coffeeshops because they are a part of the culture. It's a completely normal and safe things to do and it's really fun! But there are some rules you should follow: at many places they'll ask for your ID, taking photos inside is not allowed and if you consume anything you only can do it inside and not on the street. If you didn't try marijuana before and you are not sure how your body will react to it, be really careful and ask the bartender for advice. You can always choose the brownies, they are safe (and delicious).


Coffeeshopok
Hollandiában a marihuána fogyasztása legális, sokan ezért is látogatják meg a várost. Nem szeretem, amikor Amszterdamot erre a szintre redukálják, hiszen a coffeeshopok mellett rengeteg olyan dolog van, amiért érdemes ide elutazni. Tény viszont, hogy a coffeeshop kultúra szerves részét képezi a város életének, így persze mi is betértünk az egyikbe. Annak ellenére, vagy talán éppen annak köszönhetően, hogy legális, teljesen normális és biztonságos dolognak számít itt a füvezés, és ezt tulajdonképpen üdítő látni. Amit érdemes tudni a coffeeshopokról, hogy sok helyen személyi igazolványt kérnek belépéskor, hiszen akárcsak az alkohol, természetesen a marihuána fogyasztása is korhatárhoz van kötve. Fényképezni a belső térben egyáltalán nem szabad. Ha fogyasztunk valamit, érdemes a pultosoktól tanácsot kérni.


Bloemenmarkt

It's the only one floating flower market in the world and attracts a bunch of tourists each year. To be honest I was a bit disappointed when I get there: I expected a lot of real flowers but it was full of fake tulips, toys and fridge magnets. There were only a few vendors who sold real flowers and succulents.


Virágpiac
A világ egyetlen lebegő virágpiacára évente több százezren kíváncsiak – nekem csalódás volt egy picit, ugyanis több itt a turistákat csalogató gagyi szuvenír, mint az élő virág. Valahogy úgy képzeltem, hogy az egész utca tele lesz szebbnél szebb vágott és cserepes virágokkal, ennek ellenére mindössze néhány árus volt, akiknél valóban lehetett a képen is látható gyönyörűségeket kapni. A legtöbben sajnos hűtőmágnesekre, bögrékre, fából faragott tulipánokra és egyéb kacatokra specializálódtak. 


Waterlooplein Flea Market

The flea market on the Waterlooplein is the oldest flea market in Amsterdam (and in the Netherlands too). It was opened 130 years ago and since then it's open from Monday to Saturday between 9:30 am to 6 pm. You can find some handmade items, antiques, clothes, furnitures (and some touristy stuffs) here. A real treasury, totally worth a visit!


Waterlooplein Flea Market
A Waterloo téri piac Amszterdam, sőt egész Hollandia legrégebbi bolhapiaca: 130 évvel ezelőtt nyitották meg, és azóta hétfőtől szombatig, 9:30 és 18:00 között telik meg a tér portékáikat kínáló árusokkal. Kézzel készült különleges tárgyak mellett használt ruhákra, bútorokra és egyéb régiségekre is vadászhatsz itt – persze ide is begyűrűztek már az AliExpress termékek és a turistagiccsek, de igazi kincsekre is bukkanhatsz, ha szemfüles vagy. 



Small, secret museums and sigths

Most tourists are visiting Madame Tussauds, Heineken Experience, Amsterdam Dungeons and so on... I'm not saying that you should skip these places (for example I totally wanted to see the Heineken Experience) but there are so many tiny, hidden and far more exciting attractions in Amsterdam that you can discover instead of the crowded, touristy ones! For example we visited a floating cat shelter called Poezenboat. You don't have to pay for the entrance but you can donate money for the cute cats living there! Some of the other, smaller museums and attractions are the Museum of Bags and Purses, Hemp Museum, Housebouat Museum etc.


Apró, titkos múzeumok, nevezetességek 
Amszterdamot ellepik a Madame Tussauds, a Heineken Experience, és az egyéb népszerű nevezetességek látogatói. Nem mondom, hogy ne menjetek el ezekre a helyekre (utóbbiba például én magam is vágytam, de sajnos nem volt rá időnk), viszont annyi apró, rejtett és izgalmas helye van még Amszterdamnak, melyeket érdemes felfedezni. A város szinte hemzseg a kisebb, különleges múzeumoktól és látnivalóktól – csak azt tudom tanácsolni, hogy előre írjátok össze, miket szeretnétek megnézni, és ne ragadjatok le csak a legnépszerűbb látványosságoknál. Mi például egy lakóhajón berendezett, lebegő cicamenhelyet látogattunk meg, a Poezenbootot. A belépés ingyenes, de persze illik adakozni a cicáknak. Néhány hasonlóan izgalmas, kisebb múzeum vagy nevezetesség: Táskamúzeum, Hemp Museum, Lakóhajó múzeum...


Chinatown

Amsterdam is really multicultural: just look at the restaurants! In additions to Dutch flavours, you will find Greek and Turkish restaurants, Argentin steak houses, Italian pizzerias, Asian restaurants... Not everyone knows but Amsterdam also has a Chinese quarter with churches, restaurants offering traditional flavours, porcelain shops and Chinese street signs.


Kínai negyed 
Talán közhely, de Amszterdam valóban olyan, mint egy kulturális olvasztótégely. Elég csak megfigyelni az éttermeket. A hagyományos holland ízeken túl, a görög és török éttermek, olasz pizzériák, dél-amerikai steak house-ok mellett a távol-keleti ízek kedvelői is megtalálják a számításukat. Kevesen tudják, de Amszterdamnak van egy kínai negyede is, templommal, hagyományos ízeket kínáló éttermekkel, kínai porcelánt árusító üzletekkel és kínai utcatáblákkal. 


Look for the little details

Amsterdam has so many secret little details you may won't notice at the first sight. Do not rush, walk around the tiny, narrow streets and admire their secrets. Notice the cute little sculptures and flowers in the windows, the tiny pictures that are decorating the houses. Put a lovelock onto one of Amsterdam's 1200 bridges! I literally could wander on the streets of this city forever.


Figyelj a részletekre
Úgy gondolom, hogy Amszterdam akkor is tartogat valamit mindenki számára, ha egy hivatalos nevezetességét sem látjuk. A város egyik pontjától a másikig, célirányosan vagy céltalanul barangolva annyi apró szépséggel találkozunk, hogy valóban érdemes nyitott szemmel járnunk. Ne rohanj, sétálj. Figyeld meg, milyen szobrok és virágok vannak az ablakokban (mert a hollandok bizony nagyon ügyelnek arra, mit tesznek a „kirakatba”). Vedd észre, milyen apró képekkel díszítették a házak oldalát! Tegyél egy lakatot valamelyikre Amszterdam több mint 1200 hídja közül! Nem sok olyan várost láttam még, ahol ennyire ügyelnek az apró részletekre – azt hiszem, heteket tudnék eltölteni csak azzal, hogy Amszterdam utcáin barangolok.


Try the local delicacies

If you are in Amsterdam you just have to try some Dutch delicacies. Fortunately most of them are sold on the street as well - did you know for example that fries are very popular there? You can choose from more than 30 kinds of dressings to your fries! Bitterball is also often served as an appetizer, but they go well with a cold beer too. These spicy, crunchy meatballs are a must if you are in Amsterdam. I also recommend stroopwafels to satisfy your sweet tooth. It's like a flat, double baked waffel with a caramel sauce inside. It tastes like Christmas, I don't know why! We bought several bags to take home. Another Dutch dessert is called 'Poffertjes' - they are like small pancakes or donuts often served with powdered sugar and chocolate sauce or whipped cream. For a real Dutch experience, try the raw herring too (I admit it that we skipped this :D).


Holland ételek
Semmiképpen ne térj haza innen anélkül, hogy megkóstoltál volna néhány igazi holland finomságot. Szerencsére a legtöbbet az utcán is árusítják – tudtad például, hogy a sült krumpli milyen népszerű errefelé? Lépten-nyomon árulják az utcán, kis tölcsérekbe adagolva. Többnyire majonézzel nyakon öntve fogyasztják, de van olyan hely, ahol több mint 30 féle öntet közül válogathatsz. Igazi csemege még a bitterballen, amit többnyire sörkorcsolyaként, előételként fogyasztanak. Ezek a fűszeres, belül krémes, kívül ropogós húsgolyók nagyon laktatóak, így ha ti is olyan keveset esztek mint én, akkor főételre sem lesz szükség :) Ahogyan a képen is láthatjátok, hagyományosan mustárral tálalják. Az édesszájúaknak ajánlom a stroopwafelt: külsőre olyan, mint egy lapos kis gofri – igazából nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen két összesütött gofrilap van összeragasztva fűszeres karamellel. Picit fahéjas ízt éreztünk rajta, leginkább olyan, mintha a karácsonyba készülnél beleharapni. Nagyon tömény édesség, viszont aki egyszer megkóstolta, a rabja lesz, mi is több zacskóval hoztunk haza. Érdemes még megkóstolni a poffertjest is, erről sajnos nem készült vállalható fénykép, de apró, puha fánkocskákat képzeljetek el, melyeket porcukorral, tejszínhabbal, vagy különféle öntetekkel fogyasztanak. Szintén az utcán (is) árulják, 2-4 euróért egy adagot. Igazi holland csemegének számít még a nyers (igen, nyers) hering – mi ezt nem mertük megkockáztatni. Te bevállalnád? :)


Unfortunately we didn't have time for these (maybe next time!):

  • Boat tour on the canals: we had very cold and unpleasant weather (almost like a late winter day in the middle of May). We didn't want to get a cold so we skipped this otherwise really cool experience! A canal cruise costs approx. 16-20€ per person, but there are obviously more expensive cruises with dinner, etc. If you want to cruise the canals on a budget then rent a water bike with your friends! If you are a group of 4 people, it will cost 8€ per person for an hour and a half! You can rent water bikes near the Rijksmuseum for example.
  • Anne Frank House: of you don't want to queue for hours I suggest you to buy your ticket online in advance! It's almost impossible to get in on the weekend, especially in peak times.
  • Albert Cuypmarkt: we've been to several markets but unfortunately didn't have time for this one. Here you can find everything from clothes and flowers to Dutch delicacies and street food.
  • Blue Amsterdam: near the floating flower market there is a mall with a rooftop bar called Blue Amsterdam which offers a wonderful view of the city!
  • Heineken Experience: Viktor and I like beer very much so we wanted to visit this place so badly... Maybe next time! If you are planning to visit Heineken Experience, book your tickets in advance and arrive early if you don't want to queue for hours.




Amire sajnos nem volt időnk, de ha visszatérünk, kipróbáljuk:
  • Hajókázás a csatornákon: sajnos nagyon kellemetlen időjárást fogtunk ki, bár szerencsére csaknem végig sütött a nap, iszonyú hideg szél fújt, és alig volt 10-11 fok napközben (mindössze utolsó nap kezdett felmelegedni az idő, jellemző…). Mivel eléggé cidriztünk, nem akartunk még jobban megfázni hajókázás közben, így ez az élmény sajnos kimaradt. Egy canal cruise egyébként 16€/főnél kezdődik a legtöbb helyen, de nyilván ennél drágább túrák is vannak. Ha szeretnétek olcsón megúszni úgy, hogy közben azért időtök is van a csatornákon „bóklászni”, a vízibiciklit ajánlom. Ha legalább 4-en vagytok, fejenként 8 euróból jön ki másfél óra. A Rijksmuseum előtt például lehet vízibringákat bérelni.
  • Anne Frank House – sajnos nem tájékozódtunk időben, éppen idén változott meg a jegyrendelés menete: délelőtt 9 és délután fél 4 között csak online jegyet vásárlókat fogadnak, és a következő üres időpont június vége felé volt, amikor néztük. Utána pedig természetesen hatalmas sorok kígyóznak a bejáratnál, így hétvégén például szinte lehetetlen bejutni. 
  • Albert Cuyp market: több piacot is végigbóklásztunk, de sajnos erre már nem volt idő, pedig itt aztán tényleg mindent lehet kapni a holland finomságoktól kezdve a ruhákon át egészen a virágokig.
  • Blue Amsterdam: a virágpiaccal szemközt lévő házsorok között megbújik egy bevásárlóközpont – ennek a tetején található a Blue Amsterdam nevű kávézó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.
  • Heineken Experience: nagy sörimádók lévén Viktorral nagyon szerettünk volna eljutni ide – de sajnos be kellett látnunk, hogy szűk 4 nap alatt nem lehet mindenre időt szakítani (itt is számolni kell ugyanis a bejáratnál kígyózó hosszú sorokkal).


Érdekes tények Amszterdamról
  • Amszterdam vizein 2500 lakóhajó lebeg, 165 csatornáján pedig 1281 híd ível át – ez több, mint amit Velence elmondhat magáról :) 
  • Talán meglepő, talán nem, de a városban több a biciklik, mint az állandó lakosok száma. A kerékpár a tolvajok körében is népszerű – ez a leggyakrabban ellopott tétel Amszterdamban. Mivel rengeteg a bicikli, de keskenyek az utcák, a legtöbb csatorna mentén szinte halmokban állnak a kerékpárok. Épp ezért elég egy óvatlan pillanat, és akármelyik a csatornában végzi. Évente több mint 25.000 bicaj landol a vízben. A jó hír, hogy a legtöbb számára ez nem jelenti a véget, hiszen csaknem 8000-et kihalásznak, felújítanak, és újra eladnak. A több hónapos lubickolás nyomait gyakran nem lehet maradéktalanul eltüntetni, így ha olyan biciklit látsz, ami már igencsak rozsdás, akkor az jó eséllyel úszott már néhányszor Amszterdam csatornáiban. 
  • Furcsa találmány, de néhány helyen látni fogsz fémből készült, leginkább strandöltözőkre emlékeztető valamiket – ezek férfiak számára készült nyilvános vizeldék. Bizony, valamennyire még be is lehet látni ezekbe a „helyiségekbe”. Korábban nők számára is készítettek ilyeneket, de felfigyeltek rá, hogy nem illemhelyként, hanem mindenféle illegális biznisz lebonyolítására használják, így hát beszüntették őket. Hölgyek, irány a legközelebbi kávézó, ha mosdót kerestek (szerencsére a legtöbb helyen nem kell fogyasztani, hanem 50 cent ellenében az utcáról betérők is használhatják a kávéházi, éttermi mosdókat)
  • Elgondolkoztatok már azon, hogy miért dőlnek előre a házak Amszterdamban? Nem az építészek hibáztak, és nem is a várost tartó cölöpök rogytak meg a tenger támadása miatt – nagyon is praktikus oka van az épületek dőlésének. Azokban az időkben, amikor Amszterdam jellegezetes házai épületek, a lakókat a ház szélessége, nem pedig magassága alapján adóztatták meg. Így hát a házak nagyon keskenyek lettek, s inkább felfelé terjeszkedtek. Igen ám, de rájöttek, hogy így nagyon nehéz lesz bebútorozni őket, hiszen egy nagyobb ágyat vagy kanapét lehetetlen megfordítani a szűk lépcsőházakban. Ha alaposan megnézitek az itteni házakat, láthatjátok, hogy mindegyik tetejéről lóg egy kampó - ebbe akasztják azt a kötelet, aminek a segítségével felhúzzák a bútorokat, nehezebb tárgyakat a felsőbb szintekre. A házak dőlésének pedig az a magyarázata, hogy nem szerették volna, ha a ház fala, vagy ablakai sérülnek a folyamat közben. 
  • Nekünk furcsának tűnhet, de a legtöbb amszterdami ház ablakain egyáltalán nincsenek függönyök - az itt élőket úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja, hogy naponta turisták ezrei nyerhetnek betekintést az életükbe. Ugyanígy szeretnek reggelente vagy esténként kiülni a bejárati ajtóba, és elfogyasztani a reggelijüket, vacsorájukat. Mi is láttunk egy kislányával reggeliző férfit az egyik belvárosi ház falatnyi teraszán, körülbelül fél méterre tőlünk.  

Day trips from Amsterdam

You don't have to stay in Amsterdam to have a great time! There are so many amazing places to see near Amsterdam! If you are travelling by car it's easy to navigate but these places can be reached easily with public transport too.


Látnivalók a közelben
Nem feltétlenül kell végig a városban maradnotok, sőt! Amszterdam mellett is annyi látnivaló van a közelben, hogy érdemes lehet legalább egyszer kimozdulnotok. Ha hozzánk hasonlóan ti is autóval érkeztek ide, nyilván egyszerűbb helyzetben vagytok, de tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetitek például a következő látnivalókat:


The world-famous garden, Keukenhof is open for only a few weeks each year, from March to mid May. I've been dreaming this place for years and now I've been lucky enough to visit the flower garden of Europe.


Minden év március végén kitárja kapuit a világhírű tulipánkert, a Lissében található Keukenhof. Csupán május közepéig fogad látogatókat, addig azonban több ezer csodás virággal kápráztat el mindenkit. Mi is jártunk itt, a következő bejegyzésben még több fotót mutatok majd erről a gyönyörű kertről. 


Haarlem is a smaller city, 20 kilomteres west from Amsterdam. Since our hostel was in Haarlem we drove through the city every morning and on our last day we took a little walk around the center before heading home. I was so sad that we had so little time and couldn't explore this charming city as well! We mostly walked alongside the main canals of Haarlem and watched the iconic windmill called Adriaan (as far as I know you can even go to the top! The view could be great!)


Az Amszterdamtól 20 kilométerre fekvő Haarlem a "Virágváros" becenevet kapta, hiszen a tulipántermesztés központja. Hangulatos óvárosában érdemes sétálni egyet, ha erre jártok. A képen látható De Adriaan szélmalom például a 18. század végén épült. 


Amsterdam (and Haarlem of course) is very close to the North Sea so it's worth to go down to the beach at elast once and watch the sunset above the sea. It could be really pleasant on sunny, summer days! (We were freezing but the sunset was beautiful anyway).


Amszterdamhoz (és főleg Haarlemhez) nagyon közel van az Északi-tenger, így ha tehetitek, és jó idő van, mindenképpen sétáljatok egyet a parton. Autóval Amszterdamtól kb. fél óra, de tömegközlekedéssel is könnyedén el lehet jutni Zandvoort vagy Bloemendaal tengerparti városkájába.




What would you add to this Amsterdam bucketlist?



Comments