Long weekend in Amsterdam


Sometimes it's worth to wait years for your dream to come true - but I had to amdit it by the time I get there I almost didn't believe that it really happened finally. For me this dream was Amsterdam: I wanted to see this pretty city for ages. Two weeks ago finally I was lucky enough to visit it and walk through its cobblestoned streets, watch the houseboats floating on the canals and the extreme amount of bicycles. The fairytale houses which are leaning forward like they want to tell you a secret of the past centuries. It took me only a few hours (or a few minutes, to be honest) to realize that I found my favourite city of all time. 

I grew up in a small Hungarian town, in a quiet neighbourhood next to the river so I still prefer the countryside and try to avoid large cities. Sometimes even Debrecen feels 'too much' for me when I catch a tram in the morning or open my window in the evening when I hear nothing but the noise of cars and people. I just feel like I'm drowning in big cities, I miss being close to nature. But Amsterdam is a city I truly fell in love with: despite being a huge and bustling city it's also calm and quiet at the same time. Maybe because there isn't too much traffic on the narrow streets or maybe because everyone rides a bike instead of driving a car, I don't know. People are going to work, to shop, to school and to almost every event on a bicycle. In Amsterdam you can really slow down on street and enjoy the smell of roses, the song of the birds, the rings of the cyclists. Despite the enormous 'tourist attack' you will always find a quiet little street, a cute corner with a café, or a small bridge on which you can stand alone while taking in the view and admiring the lovely little details of this amazing city. 

Long story short: Amsterdam is officially my favourite city. A city where there are more bikes than people. Where there are no curtains in the windows. A city with a floating flower market and a cat shelter on a boat. A city where you will find some hidden beauty on almost every street - for example cow statues standing on a balcony. (Scroll down for the photo! :D)

We spent 4 days in the Netherlands - our accommodation was not in Amsterdam, but in Haarlem (we traveled by car so getting around wasn't a problem). I traveled with Viktor of course, and one of my best girlfriends (and colleague), Inez and with his boyfriend. We had a tiresome trip since we traveled more than 1600 km from Hungary but every kilometer was worth it. I planned everything before thetrip because we wanted to manage everything on a budget. Traveling to Amstredam is not too cheap: hotel and hostel prices are quite high, so that's why we chose Haarlem instead where we had a shared 4 bed room in a hostel named Stayokay Haarlem. 

In the next post I will show you a few things I think you shouldn't miss when visiting Amsterdam. During our sty we also visited the world-famous flower garden of Lisse, Keukenhof (just before the day of closing but it was still beautiful), and we took a little walk around Haarlem and on the beach at Bloemendaal aan Zee as well where we were lucky enough to catch a breathtaking (and freeezing) sunset. 




Gyakran megéri éveket várni arra, hogy beteljesüljön egy álmunk - ennek azonban megvan az az apró hátránya, hogy mire odáig jutunk, szinte el sem hisszük, hogy valóban megtörténik. Számomra ilyen álom volt Amszterdam: amióta az eszemet tudom, vonz engem ez a város. Két héttel ezelőtt végre élőben is láthattam. Sétálhattam macskaköves utcáin, nézhettem a csatornákon elhaladó hajókat és a hidakhoz láncolt keszekusza bicikligombócokat. A csodás házakat, melyek úgy dőlnek előre, mintha az elmúlt századok titkait szeretnék megsúgni az utazóknak. Néhány óra, sőt néhány perc kellett csupán ahhoz, hogy rájöjjek: megtaláltam a kedvenc városomat.

Vidéken nőttem fel, így van bennem egy természetes ellenkezés, ha nagyvárosról van szó. Néha még Debrecent is túl soknak érzem, amikor reggelente a villamoson nyomorgok, vagy amikor kinyitom az ablakomat, és nem hallok mást, csak autók zaját, kiabálást, szirénát, riasztót. Egyszerűen úgy érzem, megfulladok az ilyen városokban. Amszterdam belvárosa nem ilyen. Annak ellenére, hogy hatalmas és nyüzsgő város, valahogy mégis nyugodt és csendes egyszerre. Ez részben annak köszönhető, hogy szűk utcácskáinak köszönhetően nem túl nagy a forgalom, emellett pedig szinte mindenki biciklivel közlekedik. Biciklivel járnak dolgozni, biciklivel járnak iskolába, biciklivel mennek a boltba, de biciklin igyekeznek akár egy esküvőre is. Amszterdamban a nyüzsgés ellenére is le tudsz lassítani, és séta közben valóban érzed a házak falára felkapaszkodó rózsák illatát, hallod a madarak csicsergését és a kerékpárosok csengettyűit. A hatalmas turistaáradat ellenére mindig fogsz találni egy olyan csendes kis mellékutcát, ahol csak te állsz a csatornán átívelő apró hídon, és gyönyörködhetsz a fákkal szegélyezett csodás utcaképben, elmerengve azokon a részleteken, melyeket a sietős utazó talán észre sem vesz - pedig ezek teszik tökéletessé Amszterdamot.

Egy szó, mint száz: Amszterdam hivatalosan is a kedvenc városom lett. A város, ahol több bicikli van, mint ember. A város, ahol nincsenek függönyök az ablakokban. A város, ahol a vízen lebeg a virágpiac és a cicamenhely. A város, amelynek nincs olyan utcája, ahol ne bukkannál valami rejtett szépségre: mondjuk az erkélyeken álldogáló bocikra (igen, az egyik fotón ott lesznek, figyeljétek csak!)

A pünkösdi hosszú hétvégét kihasználva 4 napot töltöttünk Hollandiában. A szállásunk nem Amszterdamban volt, hanem Haarlemben - de ez nem volt gond, mert autóval keltünk útra. Négyen utaztunk: barátnőmmel (és egyben kolléganőmmel) Inezzel, a párjával, Petivel, és persze Viktorral :) Eléggé fárasztó utunk volt, de minden egyes kilométer megérte. Hosszú tervezés előzte meg ezt az utazást, mert szerettünk volna minél kevesebb pénzből kijönni - Amszterdamba elutazni ugyanis nem túl olcsó mulatság. A legbarátibb szállásárak is az egekben vannak, a 16 fős hálótermeket pedig szerettük volna elkerülni, illetve a parkolást is meg kellett oldanunk a városban, így heteken át kerestem a lehető legolcsóbb megoldást. Ha kíváncsiak vagytok további információkra az utazással kapcsolatban (szállás, parkolás, autópályadíjak és egyéb költségek), kérlek jelezzétek kommentben, és írok egy ilyen témájú bejegyzést is! :)

A következő posztban azt fogom megmutatni, mi az a néhány dolog, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni, ha Amszterdamban jártok. A négy nap alatt egyébként meglátogattuk a Keukenhof tulipánkertet is Lissében - éppen a zárás előtti utolsó napon, de még így is gyönyörű volt -, sétáltunk Haarlemben, sőt egyik este a tengerparton is megnéztük a naplementét. Rengeteg élmény, még több fotó és mesélnivaló... de hamarosan jelentkezem a folytatással!





Have you ever been to Amsterdam? 


Comments