Chasing waterfalls in Bosnia and Herzegovina


The day we spent at the Kravica falls was not only the highlight of our one week Balkan roadtrip but also one of my favourite travel memories of all time. If you've been following me for a while then you know that I'm beyond obsessed with waterfalls but I never expected that I'll have an experience like this in Europe! I've never been to a tropical island but I imagine the tropical waterfalls just like this one. Well except the water temperature! It was a bit chilly but it's such a refreshment on a hot summer day. If you are planning to visit Bosnia and Herzegovina, this place is an absolute must!

You can easily reach the Kravica falls from Mostar by car in an hour. Unfortunately public transport is not too reliable here I think (we haven't seen any bus stops, timetables or any other signs nearby). Of course you can visit the falls with an organized tour as well but keep in mind that it will be probably in peak time and/or you won't have enough time to swim in the water. If you didn't travel to Mostar by car it's better to join someone or rent a car just for one day - trust me, this experience will totally worth it. You can park your cark near the entrance (coordinates: 43.158500, 17.608563)

It was really strange but we didn't pay for the parking. We wanted to but the ticket office wasn't open when we arrived (before 9 am). The price is not too expensive, as far as I know the adult admission ticket costs approx. 2€ and the parking for the whole day is also 2 or 3 euros, and not more. We were prepared and of course wanted to pay for the parking and everything but a rather grumpy man stood at the entrance and when we asked him where to pay he just nodded and said 'Entry, entry'. Since many more people were entering without paying for a ticket, we went there to the waterfall too. But we were still trying and asked a man working in a small bar if we can pay for the parking there but he couldn't speak English so we gave up and accepted the fact that we will enjoy this beautiful waterfall for free. Another reason to arrive early to Kravica.

If you want to be alone near the larger waterfalls or just to take a few photos without other people in the background, I suggest you to arrive before 9 am. We took some photos of each other and the falls of course and then put away our camera and just enjoyed the rest of the day swimming and sunbathing. It's a good idea to pack your things near the restaurant (which is almost next to the stairs leading to the waterfall) since most of the people were on the opposite side of the small lake, where the water was shallow. We had to share our little shore with just a few other people and it was so pleasant. The prices in the restaurant were surprisingly low considering this is quite a touristy spot - but the food wasn't as delicious as in Mostar. Make sure to take sunscreen and enough water with you! There are also some boat excursions from there or you can rent a kayak. The rental is not expensive but I don't see the point of it since you can easily swim or even walk to some of the waterfalls.




A Kravica vízesésnél töltött napunk nemcsak a Balkán utunk fénypontja lett végül, hanem a legszebb, utazással kapcsolatos emlékeim közé is beírta magát. Ha követtek egy ideje, akkor tudjátok, hogy megszállottan imádom a vízeséseket, de nem gondoltam volna, hogy Európában, az otthonunkhoz ilyen közel lesz részem hasonló élményben! Még soha nem jártam a trópusokon, de valahogy így képzelem el az ottani vízeséseket is. Na jó, a víz hőfoka kizökkentett picit, de még ezt is csak kellemesen hűvösnek éreztem a nyári kánikulában. Ha Boszniában jársz, ezt a helyet egyszerűen nem szabad kihagynod!

A horvátországi Krka vízesés is régóta a bakancslistámon van, de tudom, hogy azt turisták ezrei lepik el egy nyári napon. A Kravica vízesésnél, főleg ha időben érkezel, nem lesz tömegiszonyod. Elismerem, a déli órákban már kezdett felgyűlni a tömeg, de reggel 9-kor, amikor mi megérkeztünk, rajtunk kívül mindössze pár ember élvezte csak a vizet. Elmondani nem tudom, milyen élmény a vízesés alá úszni, a csúszós-mohás sziklákon felkapaszkodni hozzá, érezni az arcodba csapódó hűvös párát, amitől majdnem eláll a lélegzeted. Egyetlen medence vagy wellness szálloda sem tudna versenyezni ezzel az élménnyel (az én esetemben legalábbis). Elképesztő érzés érezni a természet erejét, hallani a víz zubogását, megtapintani a mohalepte sziklákat, pici halakkal versenyt úszni a hideg vízben. 

A Kravica vízesést könnyű összekötni egy mostari utazással is, főleg ha autóval érkeztek, hiszen egy szűk óra alatt elérhető ez a természeti csoda Mostarból. A tömegközlekedés sajnos úgy láttam, nem igazán megbízható. Sehol nem láttunk például buszmegállót vagy kifüggesztett menetrendet a közelben... Lehet persze szervezett kirándulással is érkezni, de vedd figyelembe, hogy akkor valószínűleg csúcsidőben értek ide és/vagy nem lesz időtök megmártózni a vízben, csak egy gyors fotót tudtok majd készíteni. Úgy meg mi értelme az egésznek? Érdemes inkább összefogni valakivel, vagy egy napra autót bérelni, mert ez az élmény megér annyit. Parkolni a bejárattól nem messze tudtok (koordináták itt: 43.158500, 17.608563). 

Amit nagyon furcsálltunk, hogy tőlünk (és más, korán érkezőtől) nem kértek sem parkolási, sem belépődíjat. Ez amúgy sem egy nagy összeg, mindössze néhány euróról beszélünk (ha jól tudom 2€ körül van a felnőtt belépő, és ugyanennyit kell fizetni nagyjából az egész napos parkolásért is). Mi szépen felkészültünk, vittük az aprót, hogy ne kelljen a visszaadással bajlódni, de egy meglehetősen morcos férfi állt a bejáratnál, és hiába érdeklődtünk, hol tudunk fizetni a parkolásért, csak intett, hogy menjünk tovább. Ott topogtunk Viktorral, mert a pénztár meg zárva volt, de a pasas csak integetett hogy 'Entry, entry', és mivel többen is bementek előttünk ingyen, hát mentünk tovább mi is. Lent a vízesésnél még próbálkoztunk: megkérdeztük a büfést, hogy hol tudnánk fizetni a parkolásért, de ő meg szinte egyáltalán nem tudott angolul, úgyhogy végül feladtuk és kénytelenek voltunk elfogadni hogy ide bizony ingyen bejutottunk. Már csak ezért is megéri kora reggel érkezni.

Ha szeretnél egy kicsit egyedül lenni a nagyobb vízeséseknél, vagy netán fotózni párat, ahogy mi is tettük, akkor egyenesen kötelező reggel 9 előttre időzítened a látogatásod. Mi ekkor kifotózkodtuk magunkat, és a nap hátralevő részében már csak úszkáltunk, napoztunk, élveztük a természet közelségét. Érdemes a lefelé vezető lépcső lábánál lévő éttermek közelében lepakolni a cuccaidat, mert átellenben, ahol sekély a víz, sokkal többen begyűltek, de itt viszonylag kevés emberrel osztoztunk a parton. Az étterem árai meglepően alacsonyak, viszont nem is olyan finom a kaja szerintem, mint mondjuk azok a finomságok, amiket Mostarban kóstoltunk. Naptejet, vizet mindenképp vigyetek magatokkal, természetes árnyék nem nagyon van, könnyen le lehet égni a nyári napsütésben. A közelben csónakkirándulásokon is részt lehet venni, vagy kajakot bérelni - utóbbi nagyon olcsó, viszont nem tudom megéri-e. A vízesések lábához nagyon könnyen oda tudsz úszni, sőt van, ahová gyalog is be tudsz sétálni, és még úgy is csak derékig ér a víz. 





Have you ever been to Bosnia and Herzegovina?
Do you like waterfalls? :)


Comments