Kayaking in Canyon Matka

   
If you are spending a few days in Skopje, visiting Canyon Matka is also a must! You can take a walk along the rock walls to the small monastery, enjoy a coffee in the hotel nearby, go on a boat cruise - or explore the canyon with kayak just like we did. Of course it's worth to come here in the early morning hours before this place gets crowded.



How can you get there? You can reach this little canyon easily from Skopje, with a bus or taxi (it's a bit more expensive though) or by car. The journey takes approx. 15 minutes from the center of Skopje depending on the traffic. There is a free parking lot near the canyon but it's worth to arrive early since it's harder to find a free parking place in the afternoon. From here you can walk easily to the 'entrance' of the canyon where you can go on boat trips or rent a kayak. There is also a small museum there which is open between 10am and 4pm (I don't remember quite well).

When we arrived to Canyon Matka in the morning, we noticed a dozens of small, white butterflies dancing in the brilliant morning light. I was so happy, just like a little girl and thought to myself how magical is this... until we realized that these are not cute little butterflies but moths and I'm not going to lie: there were MILLIONS of them. In the women's bathroom (which is just basically a hole in the ground next to your feet - prepare yourself, ladies!) the wall was completely COVERED with moths. The water surface was also full of their dead little moth bodies, eww.

There is also a nice little hotel here and you can sit into its café from the early morning hours. The coffee was really good there and you can enjoy a beautiful view of the canyon while you are sipping on your drink.

From here you can take a walk on the path next to the cliffs: you will find a small monastery at the end. Or you can go back to the kayak rentals and explore the canyon on the water. You can even go on a small boat trip - boats are leaving from there almost every 10 minutes (it was a bit annoying for us since it was really hard to paddle in the waves caused by the boats).

You can rent kayaks from the morning hours too, from 9am or so. You will pay for the rental at the end. On the signs and price table the maximum rental time is 1 hour but I think you can ask for a longer rental as well since the canyon is pretty long and you can not reach the end of it within an hour. The price of the rental is really budget friendly, we rented a kayak abroad several times before (for example in Spain or Portugal), but I've never seen such low prices. We payed 500 MKD (8€) for the double kayak per hour - and not per person! Life jacket is a must, and it's also worth to take a waterproof bag for your stuff because the water will easily get into the kayak from the paddles. Oh and prepare yourself for getting wet, at least your jeans/short and shoes so either wear appropriate clothes or bring another clothes with you so that you can change after the kayaking.




Ha Szkopjéban töltesz pár napot, a Matka Canyon is kötelező program! Sétálhatsz egy nagyot a sziklafalak mentén egy monostorig, elkortyolgathatsz egy kávét a hotel éttermében, hajókázhatsz vagy bérelhetsz akár kajakot is, ahogy mi is tettük! Természetesen érdemes ide is korán reggel érkezni, hogy kényelmesen felfedezhesd a kis szurdokot, mielőtt felgyűlne a tömeg! :)

Hogyan tudsz ide eljutni? A Matka Canyont megközelítheted busszal, esetleg taxival (bár az kissé drágább), autóval pedig kb. negyed óra alatt ideérsz Szkopje központjából. A parkolás ingyenes, de érdemes korán érkezni, mert délután már előfordulhat, hogy nem lesz helyed. Innen még egy picit sétálni kell a kanyon "bejáratáig" és a csónakkölcsönzőig, de nem sokat.

Aznap reggel, mikor megérkeztünk ide, már a parkolónál észrevettük, hogy mintha apró fehér kis pillangók kergetnék egymást a ragyogó reggeli napfényben. El is ámultam, hogy jaj, milyen varázslatos itt a fák között ez az egész, de elég volt menni még 50 métert, és ráeszméltünk, hogy ezek molyok, és nem túlzok, millió volt belőlük. A női mosdóban (amire készüljetek fel csajok, a tipikus két csempe a lábadnak, lyuk középen a földön jellegű, igazi kis balkán vécé) szó szerint beborították a falat a molyok. A vízben, főleg ahol kicsit megállt a víz és nem volt nagy a sodrás, fehér molyszőnyeg takarta a víztükröt teljesen.

Van itt egy csodaszép kis hotel is egyébként, aminek a kávézó részlegét már a kora reggeli órákban is lehet használni. A kávé nagyon finom, és miközben kortyolgatod, gyönyörködhetsz a kanyonban.

Innen dönthetsz úgy, hogy elsétálsz egy darabig a sziklafal menti ösvényen - a végén egy kisebb monostort fogsz találni. Vagy visszasétálhatsz picit a kajakkölcsönzőig, és felfedezheted a kanyont a vízen. Kisebb kirándulóhajók is indulnak innen, szinte 5-10 percenként (idegesítő is volt nekünk picit ez a gyakoriság, mert a hajók által kavart hullámok nem egyszer majdnem felborították a kajakunkat :D A kirándulók meg kacagva fotóztak minket eközben.)

Kajakot bérelni nagyjából 9-től lehet (legalábbis mikor ott jártunk, ekkor húzták be a stéget a víz közepéről). Mindig utólag fizetsz, igazából egy óra a maximum feltüntetett bérlés, de szerintem simán megbeszélheted velük, ha több órára szeretnéd bérelni a kajakot (egy óra alatt nem lehet leevezni a teljes szakaszon, úgy hogy még vissza is érj). Az ár szerintem nagyon-nagyon baráti, a dupla kajak bérlése 500 MKD volt (kb. 8 euró!) egy órára, és nem fejenként, hanem összesen! Mentőmellényt (sajnos) kötelező felvenni, mi majdnem meggyulladtunk benne, olyan melegünk volt. Érdemes vinni egy vízálló táskát a cuccaidnak, mert be fog csurogni a víz a kajakba az evezőről. Ugyanígy számíts rá, hogy a nadrágod csurom víz lesz a fenekeden, gondoskodj váltóruháról, vagy lenge, könnyű anyagból készülő, gyorsan száradó ruhában menj. Olyan cipőt vegyél fel, ami nem baj, ha esetleg vizes lesz kicsit.





Do you like kayaking?

Comments