Day trip to Trakai from Vilnius


Trakai, this charming Lithuanian town lies on the shores of Lake Galvė which is the deepest of the more than 200 lakes in the region. Trakai is also known for its castle, which is the most photographed building in Lithuania. Since this small town is approximately 20 km from Vilnius, it's totally worth a day trip if you are staying in the capital.

You can drive to Trakai if you have a car but I saw that it's really difficult to find a parking place at the weekends, especially if the weather is nice, and I suppose it's even more difficult in high season. It's much easier and cheaper to go by bus: buses run daily between the 2 cities almost every 20 minutes and the price of the one-way ticket is only 1.50€-2€ per person. You can buy ticket directly from the driver but I bought mine from a ticket machine at the bus station. I paid a total of 4€ for the adult roundtrip ticket. (Note that you can only pay with credit or debit card, but no cash) You'll have a number on your ticket which shows the number of the platform your bus will depart from. You can't miss it, but if you are not sure, ask the driver. More companies operate bus lines between Trakai and Vilnius, and most buses have free wi-fi as well. The trip takes about half an hour.

After you get off the bus it's worth walking to the castle. It's not a short walk, but you don't have to hurry - this 2000-meter walk won't be boring for sure, as you pass by cute little wooden houses, lovely parks, cozy cafés and restaurants. For some reason, Trakai reminded me of the Dutch countryside perhaps because of the design of the houses or the nature, I don't know. I really loved it.

The walk itself is an attraction but at the end of the road you'll see the symbol of Trakai: the castle built on an island. There is a huge crowd here so if you want to take photos without other people in it, it's worth to visit Trakai in the early morning hours. Despite the popularity of the castle it's possible to find quiet, more secluded areas on the lakeshore where you can sit back and relax without anyone disturbing you.

Restaurant prices are rather low considering Trakai is a popular destination among tourists. For example I had a pizza for lunch just for 7€ - and of course I could only eat half of it and took away the other half which was my dinner :D The Bona Pizzeria and Lounge (where I had lunch) offers an amazing view of the lake and the castle.

You don't have to pay for crossing the small bridge leading to the castle and you can even walk around the building from the outside for free. You can find out more about the opening hours and ticket prices of the museum on this website. I was a bit sad but I didn't rent a boat or a waterbike since it's not a fun activity alone... You can go for a shot boat trip around the lake as well: it lasts for 30 minutes and costs 5€ per person. If you ask me the boat or waterbike rental is much better. I didn't see the prices of the rentals though so I think it's possible to bargain.

So you can spend a wonderful day in Trakai, sunbathing, relaxing, and sipping beer by the lake - or if you want to be more active, then you can go cycling, rent a boat or walk around the castle. The city itself is so idyllic and cozy that I could take photos of it all day long.





Trakai, ez a bájos litván kisváros a régióban található több mint kétszáz tó egyikének, a Galvė-tónak a partján fekszik - azaz jobban mondva annak szigetein és félszigetein. Kastélyáról is híres, amit turisták ezrei keresnek fel minden évben. Mivel ez a természettel körülvett, idilli színes faházakkal teli apró városka alig több, mint 20 kilométerre van Vilniustól, érdemes tenni erre legalább egy egynapos kitérőt, ha a litván fővárosban vagyunk.

Akár bérelt autóval is eljuthatunk ide, de én úgy láttam, hogy hétvégente, főleg, ha jó idő van és sok embernek támad kirándulhatnékja, eléggé nehézkes parkolóhelyet találni. Gyanítom főszezonban ez még durvább. Sokkal egyszerűbb busszal megközelíteni Trakai-t: Vilniusból gyakorlatilag húszpercenként indulnak a buszok reggeltől kora estig, ráadásul az egyirányú jegy mindössze 1.50€-2€ fejenként. Közvetlenül a sofőrtől is vehetünk menetjegyet, de én például a pályaudvaron található automatából vásároltam - a retúrjegyért összesen 4 eurót fizettem. (Fontos: az auromatánál csak kártyával tudsz fizetni). A jegyen közvetlenül az indulás és a helységnevek alatti szám jelzi, hogy hányadik megállóhelyről indul a buszod. Nagyon egyértelmű, nem lehet eltéveszteni, főleg mivel a megállóhelyen is ki van írva, de ha mégis bizonytalan vagy, kérdezd meg a sofőrt. Egyébként több cég is üzemeltet távolsági járatokat, a legtöbb buszon pedig alap az ingyenes (és jó) wifi. A két város közti út nagyjából fél órás.

Miután leszállunk a buszról, érdemes gyalog menni a kastélyig (máshogy nem is nagyon lehet). Nyugi, mert ez a csaknem 2 kilométeres séta nem lesz unalmas, ugyanis egymást érik az édesebbnél édesebb házikók, parkok, stégek, hangulatos kávézók vagy éttermek. Engem valamiért kicsit a vidéki Hollandiára emlékeztetett Trakai, talán a faházak stílusa vagy a sík vidék miatt, nem tudom. Mindenesetre nagyon megtetszett.

Szóval már a séta önmagában is egy szuper program, végén a kastéllyal pedig pláne (bár itt óriási tömeg van, szóval ha nyugodtan szeretnél mondjuk fényképezni, akkor érdemes a kora reggeli órákban ellátogatni ide). Annak ellenére, hogy maga a kastély sajnos már őrülten népszerű a turisták körében, a tóparton mégis lehet találni csendesebb, eldugottabb, nyugisabb részeket is, ahol láblógatva pihenhetsz, és nem zavar meg közben senki.

Az éttermi árak, ahhoz képest, hogy Trakai mennyire felkapott lett, szerintem egyáltalán nincsenek az egekben. Például én egy pizzát rendeltem 7 euróért, aminek természetesen csak a felét bírtam megenni, merthogy veréb vagyok, a másik felét pedig ingyen elcsomagolták nekem, így hát az aznapi vacsorám is megvolt. A Bona pizzériából (ahol ebédeltem) egyébként csodás kilátás nyílik a tóra és a kastélyra. Az étteremnek van lounge része is, ami még közelebb van a vízhez: itt szerintem főleg italokat, kávét, snackeket rendelhetsz.

A kastélyhoz vezető kis hídon átkelésért nem kell fizetni, és még kívülről is körbesétálhatod az épületet. Én ezt kihagytam, mert már óriási volt a tömeg. A múzeum nyitvatartásáról és a belépők áráról ezen az oldalon tudsz tájékozódni. Amit nagyon jó lett volna viszont kipróbálni, az a csónakázás - ez viszont olyan élmény, ami egyedül valóban nem lett volna olyan jó móka, szóval most csak irigykedve csodáltam azokat akik párostól, vagy a gyerekekkel, barátokkal vízibicikliztek. Különféle hajókirandulásokra is befizethetsz itt: ilyenkor fel óra alatt körbevisznek a tavon, ha jól láttam, fejenként 5 euróért. Ha engem kérdezel, a csónak- vagy vízibicikli-bérlés sokkal jobb. Utóbbinak egyébként nem láttam kiírva az árát egyik kölcsönzőnél sem - szóval úgy gondolom, lehet alkudozni is akár.

Összességében tök jól el lehet tölteni Trakaiban egy napot, pihengetve, napozva, sörözgetve a tóparton - vagy egy kicsit aktívabban, kerékpározással, csónakázással, sétával, kinek hogyan tetszik. Maga a városka meg annyira idilli és hangulatos, hogy akár reggeltől estig is tudnám fotózni.




Have you ever been to Trakai? Share your recommendations in the comments!


Comments