From Estonia to Finland with Eckerö Line


The distance between Tallinn and Helsinki is about 80 kilometers on the sea, so if you are spending more time in one of them, you should definitely visit the another. This way you can discover two capital cities during a single trip, and the journey between the two cities is an amazing experience too: you have to hop on a ferry for it!



Several companies are operating ferries between the capitals of Finland and Estonia - there is a ferry departing beasically every hour, so you just can't miss them.

I've read some reviews about these ferries and some people wrote that you just can not move or sit on these ships, there are too many passengers and they were sitting on the floor, etc. But the ferry I traveled with was half empty, not crowded at all. There were also plenty of empty seats in the bars and cafés. I ordered a coffee but I saw many people eating their own food and that wasn't a problem for the staff, they didn't have to get up and stand on the corridor... Another interesting fact about these ferry lines that they are often called 'booze cruise' because many people from Finland are coming to Estonia to buy alcohol since it's much cheaper there. Funny, isn't it? The things we do for alcohol... :D Shame!

So as I mentioned above there are several companies you can choose from - for example Viking Line or Eckerö Line. I traveled with Eckerö since it was the cheapest option when I searched for tickets. The one way adult ticket was only 19€. I think it's easiest to buy your ticket online but of course you can buy one at the port too. If you decide to buy online you will get a confirmation and the boarding card itself in PDF so you don't need to check in at the port of Tallinn, you only have to print your boarding pass in advance and scan your ticket when you are entering the gate. You can add all sort of extras to your booking (reserved seat in the lounge area, a full meal in the Eckerö Buffet, private cabin rental and so on) but I didn't feel them necessary.

However it is worth to arrive soon to the port and check in, so that you can get on the ferry first and find a good seat in the bar or café. It's so good to sit there with a coffee or a drink, looking out of the window. There is love music on the boat sometimes people are even dancing. If you get bored in the bar, you can go downstairs and buy something in the duty free shops on board, or upstairs, to the sun deck. I just spent there a couple of minutes since the wind was insane that day and it was terribly cold! :D




Tallinn és Helsinki között alig több mint 80 km van légvonalban, ezért ha már az egyikben több időt töltesz, érdemes átugrani a másikba is. Így nem csak két fővárost ismerhetsz meg egyetlen utazás alatt, de a kettő közti ingázás már önmagában is élmény: ugyanis hajóra kell szállnod érte. A finn és az észt főváros között több társaság is működtet kompjáratokat - gyakorlatilag óránként indulnak, így ha az egyiket le is késnéd véletlenül, még mindig mehetsz a következővel.

Sok helyen olvastam, hogy mozdulni sem lehet ezeken, és a folyosón ülnek az utasok a földön,  de a déli komp, amivel én mentem Tallinnból Helsinkibe, meglehetősen szellős volt. Üres helyek is voltak bőven, és a kávézóból történő  rendelést sem vették olyan szigorúan (ennek ellenére én rendeltem egy kávét, de sokan voltak, akik csak úgy leültek, és nem fogyasztottak semmit). Ha már fogyasztás: ezeket a kompjáratokat viccesen 'booze cruise'-nak is nevezik, ugyanis Finnországból sokan jönnek át az olcsó alkoholért Észtországba, aztán pedig kartonszámra viszik vissza.

Szóval ahogy fentebb is írtam, több társaság is van, akik közül választhatsz - például a Viking Lines, vagy az Eckerö Lines. Én utóbbival utaztam, mert úgy vettem észre, hogy ez a legolcsóbb , de javítsatok ki, ha tévedek. Az egyirányú felnőtt jegy náluk 19€ volt (körülbelül 6000 Ft). Szerintem online a legegyszerűbb megvenni, de természetesen a kikötőben is megveheted. Ha online vásárolsz jegyet, kapsz pdf-ben visszaigazolást, meg magát a boarding cardot, így nem kell külön becsekkolni a helyszínen, elég csak beolvasnod a jegyed QR kódját a kapuhoz történő belépésnél. Mindenféle extrával kiegeszítheted a foglalásodat (ülőhely a Lounge-ban, ínyencségekkel teli menüsor az Eckerö Buffet-ben, privát kabinbérlés és így tovább) én ezek közül egyiket sem éreztem fontosnak.

Érdemes viszont már hamar megérkezni a kikötőbe, és a sor elejére állni, hogy jó helyet tudj foglalni magadnak a bárban/kávézóban, miután felszálltál a hajóra. Tök jó itt üldögélni, kibámulni az ablakon... eközben szól az élő zene, néha még táncolnak is az emberkék. Hamar eltelik az alig több mint két órás menetidő, észbe se kapsz. De ha mégis unnád az ücsörgést, vannak játékgépek és duty free üzletek is a fedélzeten, jó időben meg érdemes felsétálni a legfelső szintre, a napozóteraszra. Én épp csak kikukkantottam, mert a szél majdnem levitte a fejemet, és iszonyatosan hideg volt.




Do you like ferries and cruise ships?


Comments